HTC ChaCha: Facebooku král [recenze]

ChaCha se prezentuje jako Facebook Android pro ty, kteří bez virtuálního kontaktu s přáteli nevydrží ani minutu. Splnil naše očekávání?
Kapitoly článku

Dobývání zadního krytu

Mezi klávesnicí a displejem ještě bylo trochu místa, tak tam výrobce přidal sluchátka pro ovládání hovorů. Zelené mimo své primární funkce zobrazí seznam hovorů, červené navíc kopíruje chování klávesy home - odkudkoliv vás hned přenese na domácí obrazovku. Na levém boku je umístěna dvojklávesa sloužící k regulování zvuků telefonu a úrovně hlasu hovoru, o kousek níže se nachází standardní konektor microUSB. Nabíječku nebo datový kabel do něj zapojujte opačně, než jste zvyklí, konektor je totiž otočen o 180 stupňů. Pravý bok není narušen žádnými ovládacími prvky, to samé můžeme říci i o spodní hraně mající jen miniaturní zdířku, za níž se schovává mikrofon. Horní hrana disponuje 3,5mm konektorem jack a také zapínací klávesou, která zároveň slouží k zamykání přístroje. Její nahmatání a stisk je velmi nepohodlný, musíte prst trochu zalomit. Ideálním místem pro umístění by byla vrchní část pravého boku, je škoda, že HTC nemyslelo na lepší ergonomii.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Na zadním krytu najdeme jen 5Mpix snímač s LED přisvícením a dvojici mikrofonu pro redukci okolního šumu při telefonování. Nechybí zde ani reproduktor, ze kterého se linou všechny přehrávané skladby, zvuky i samo vyzvánění. Kryt baterie bude noční můrou pro ty, kteří často vyměňují SIM karty. Není jej za co uchopit, jde otevřít velmi ztuha a když si telefon zakoupíte, budete se do něj při prvním vložení SIMky dobývat opravdu dlouho. Svědčí o tom instruktážní videa na webu YouTube, kde ani po názorné ukázce nejsou uživatelé schopni svůj zadní kryt otevřít. Pod plastovým dílkem se pak ukrývá 1250mAh baterie, slot pro SIM a microSD kartu. Výdrž baterie se drží v poměrně slušných mezích. Pokud budete s telefonem online pořád, vybije se zhruba za dva dny. Při průměrném používání se půjde s výdrží dostat i o jeden den dále.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Jen pro úplnost ještě dodám obsah základního balení, v krabici mimo telefonu najdeme: 2GB microSD kartu, pecková sluchátka, nabíjecí adaptér, USB kabel a uživatelský manuál.

Upravené HTC Sense

ChaChu pohání 800MHz procesor ARM1136, kterému sekunduje ještě 512 MB operační paměti. Jak jsem již zmiňoval, běží na operačním systému Android 2.3.3 s grafickou nadstavbou HTC Sense. Ta se nepodobá zavedeným verzím, ale byla upravena, jak pro potřeby displeje na šířku tak i pro mladé lidi, kterým nahrává svou barevností. Na pozadí může být umístěno až sedm podploch. Na ně si můžete manuálně přidat zástupce aplikací, widgety, zkratky na aplikace, funkce telefonu nebo složky. Možnosti personalizace telefonu jsou poměrně velké, od volby tapety přes barevné schéma až po výběr scény. To si můžete představit jako předpřipravené hlavní plochy tematicky zaměřené např. na cestování nebo zaměstnání. Odemykání telefonu je ve formě kolečka, které buď posunete ke kraji nebo jej „navléknete“ na jednu ze čtyř vybraných ikon aplikací, která se při odemčení hned spustí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
 

Hlavní menu ve formě mřížky má několik obrazovek, procházíte mezi nimi shora dolů. Ikony mohou být seřazeny podle abecedy či podle data nainstalování, je škoda, že nejde ikony rozložit individuálně podle sebe. Často používané aplikace se vám filtrují v samostatné nabídce, stejně jako ty vámi doinstalované. Systém se ovládá svižně a zdá se mi, že všechny volby a nastavení mají v nabídkách své logické místo.

Sociálních sítí ráj

Sociální sítě prostupují celým uživatelským prostředím, propojení najdeme od seznamu kontaktů až po kalendář. V základní nabídce aplikací nechybí klient Facebooku nebo aplikace Peep, pro kontrolu a postování nových tweetů, přímých zpráv a zmínek. Aplikace Friends Stream známá i z dřívějších modelů HTC pak zobrazuje příspěvky z Twitteru a Facebooku dohromady v jednom zobrazení. Ve všech aplikacích můžete položky komentovat, případně hodnotit. U Facebooku se aktualizují nové příspěvky nejrychleji co hodinu, příchozí nepřečtené zprávy a komentáře na vaše příspěvky se mohou zobrazovat v notifikační liště Androidu i se připomínat blikáním diody.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Aplikaci Chat fb můžeme považovat za mobilní Instant messaging. V reálném čase se totiž dozvíte, že vám někdo na Facebook poslal zprávu v chatu. A protože jste na chatu Fb přihlášení jakoby pořád, uživatelé vám mohou psát ostošest. Pokud si něco domluvíte přes mobil a pak budete pokračovat ve webovém prohlížeči, vaše zprávy se vám v historii chatu zobrazí, opačně to nejde. Nabídku chatovacích možností doplňuje Google Talk, bohužel, ještě mu není vlastní videovolání, to je dostupné až od verze Androidu 2.3.4. V základní nabídce nechybí ani oficiální ICQ klient, ten se ale dá stáhnout pohodlně za Marketu a verze instalovaná u HTC nepřichází s žádnými inovacemi.

Témata článku: HTC, , , , HTC Chacha, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Pro, Velký rozestup, Letmý dotyk, Wi-fi konektivita, Dobývání, Služba Google, Tiché vyzvánění, Předpřipravený smajlík, Primární funkce, FAC, Profilová fotka, Slabé osvětlení, Zaběhnutý standard, F +, Velký tahák, Král, Přední kryt, SMTP,