HTC ChaCha: Facebooku král [recenze]

ChaCha se prezentuje jako Facebook Android pro ty, kteří bez virtuálního kontaktu s přáteli nevydrží ani minutu. Splnil naše očekávání?
Kapitoly článku

Informace o přátelích na jedné hromadě

Kontakty se u ChaChy nazývají Lidé. Telefon vám sám při nastavení Facebook účtu nabídne kontakty, které je možné propojit s telefonním seznamem. U těchto osob se vám pak mimo informacích o číslech a dalších kontaktních údajích zobrazují přijaté SMS, e-maily a údaje z Facebooku, tj. aktualizace stavů a obrázky. Profilová fotka z Facebooku se vám nastaví jako obrázek u kontaktu. Pokud to telefon nerozezná automaticky můžete kontakty manuálně provázat stisknutím ikony s řetězem u každého kontaktu. Cílem je mít o vašich známých co nejvíce informací na jednom místě a to se, myslím, HTC dokonale povedlo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Zprávy, Zprávy a Zprávy a počasí, to jsou tři nešikovně pojmenované ikony v hlavním menu, nás ale teď zajímají první zprávy a jsou jimi textovky. Ty jsou zobrazovány v konverzacích v barevně odlišených čtvercích. Přidáním multimediální přílohy se automaticky převede na MMSku. Tím textová komunikace nekončí, nechybí samozřejmě integrovaný klient Gmailu s push synchronizací, případně si do telefonu můžete přidat váš vlastní účet pomocí protokolů POP3, IMAP nebo SMTP. Přidání schránky není automatické, je třeba doplnit několik podrobností. Například u mého mailu na seznamu bylo třeba upravit adresy serverů POP3 a SMTP. Firemní klientela ráda využije Microsoft Exchange ActiveSync.

Organizační funkce

Druhá položka Zprávy nás zavede do RSS čtečky. Při načtení stránky, která má svůj vlastní RSS kanál, se objeví ikonka přes kterou se můžeme přihlásit k odběru tohoto kanálu. U prohlížeče mi vadilo to, že stránky načítal v poměrně velkém přiblížení, např. bylo vidět logo webu ale žádný text. zmenšovat při každém načtení stránku pinchzoomem zdržuje a po chvíli vás to i přestane bavit. Dvojklikem na text stránky se u Androidů běžně zazoomuje na šířku řádku textu, u testovaného mobilu také, ale dojde k přeformátování textu a ke zkrácení řádku. V důsledku toho je písmo větší a daleko lépe čitelné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
 

A konečně třetí položka Zprávy a počasí představuje známý widget, který sdružuje odkazy na webové články z různých oblastí, je možné přidat i svůj zájmový okruh. Titulky článku pak ve widgetu rolují. Organizační funkce jsou poměrně bohatě zastoupeny v čele s kalendářem, díky displeji na šíř však jedním pohledem nevidíte obsahy jednotlivých dní a naplánované události ale musíte otevřít agendu s výhledem na několik dní dopředu. Nechybí ani jednoduchá kalkulačka, budíky, světový čas nebo hlasový záznamník. Ten si poradí i s redukovaným formátem AAC_LC.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

S Mapami od Googlu můžete nově s kontinuálním internetovým připojením i navigovat, telefon má vestavěnou GPS a podporuje vysokorychlostní datové přenosy přes HSDPA, takže to nebude problém. V zalidněných oblastech se může hodit i Wi-Fi konektivita. Market bude hlavní zásobárnou aplikací, ať už freewarových nebo těch placených.

Přehrávač bez ekvalizéru

Hudební přehrávač je na můj vkus jednoduchý, nenabízí žádné možnosti nastavení, snad jen náhodné přehrávání nebo opakování. Efekty ani nastavení ekvalizéru nehledejte. Hudební reprodukce ze sluchátek je na slušné úrovni, záleží ale na tom, jaká sluchátka k telefonu připojíte. Dodávaná moc kvalitou neoplývají, pokud však připojíte nějaké kvalitní, budete zvukem překvapeni. Slušné basy i nezkreslené výšky by čekal málokdo. Zvuk je velkou slabinou, když telefon leží na stole, je reproduktor hodně utlumený, takže nejde slyšet už tak poměrně tiché vyzvánění, pokud k tomu přidáme jen tři vyzváněcí profily, není to nic, za co bychom HTC chválili.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pro ty kteří holdují rádiovým vlnám je k dispozici i FM rádio, zahraje ale jen s připojeným sluchátky. Z her v základu dostanete „zběsilé ptáky“ a o zbytek se musíte postarat sami. Fotoaparát jsme si detailně proklepnuli v samostatném článku, nafocené snímky v galerii můžete zoomovat nebo spustit prezentaci. Pokud jste fotili se záznamem GPS souřadnic, můžete si souřadnice pořízení zobrazit i v Google mapách. Videa telefon natáčí ve formátu 3GP a v rozlišení 720 x 480 pixelů, přílišnou kvalitou ale také bohužel neoplývají. Celkovou provázanost se službami Google doplňují Google Books.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Konkurence téměř žádná

HTC ChaCha staví na osvědčením HTC Sence a přichází na trh jako vůbec první facebookový telefon. Z pohledu zaměření tak nejvíce asi zamrzí nekvalitní snímky z fotoaparátu a poměrně malý displej. Zatím k němu ale není plnohodnotná alternativa, takže negativa moc vadit nebudou. Kdo chce být na Facebooku neustále online, tak nemá jinou volbu. Konkurence je zatím daleko, snad nejblíže je Samsung Galaxy Pro s větším displejem a fotoaparátem s nižším rozlišením, ten si však oficiální cestu do České republiky zatím nenašel.

Témata článku: HTC, , , , HTC Chacha, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Pro, Zaběhnutý standard, Primární funkce, Předpřipravený smajlík, Služba Google, Velký tahák, Přední kryt, SMTP, Wi-fi konektivita, Tiché vyzvánění, Král, Letmý dotyk, FAC, F +, Velký rozestup, Slabé osvětlení, Profilová fotka, Dobývání,