HTC Desire 500: barevný i konzervativní [recenze]

Desire 500, přímý potomek legendárního HTC Desire. Jak si stál v redakčních testech, jak se nám líbil a stojí za úvahu v případě koupě?
Kapitoly článku

Prostředí a aplikace

Klasický Android je u HTC nahrazen nadstavbou Sense 5.0. Kdo nemá rád klasické ikonky a widgety, ten si přijde na své, ostatní ale také zkrátka nepřijdou. Krom tzv. Blinkscreen stránky, kde se výrobce tak trochu v duchu Windows Phone nechal unést a vytvořil matici uživatelsky nejpoužívanějších aplikací na jednom místě, se jedná v podstatě o starý známý Android, vyšperkovaný několika přídavnými fíčurami.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nové prostředí Sense 5.0, pohled do menu a aplikace pro ovládání telefonu v autě

Notifikační lišta telefonu bohužel obsahuje pouze tlačítko pro přístup do nastavení, namísto klasických rychlých ovladačů Wi-Fi, GPS, atp. Krom tohoto jsou na lištičce přítomny ještě hodiny včetně data a informace o aktuálním dni v týdnu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Něco málo hardwarových a softwarových specifik, notifikační lištička v plné (leč okleštěné) kráse

Zamykací obrazovka obsahuje hned pětici ikonek pro rychlý přístup k telefonu, internetu, fotoaparátu, zprávám a klasickému odemčení. Krom toho, pakliže máte stále aktivní datové připojení a lokalizační služby, vidíte aktuální předpověď počasí. Krom toho lze na obrazovku umístit kalendář, ovladač hudebního přehrávače, nebo kupříkladu fotoalbum.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hned několik možností nastavení uzamykací obrazovky

Menu je vertikální a je pojato klasicky, na výběr máme matice 3 × 4 a 4 × 5 ikonek. Ty lze řadit abecedně, dle nejnovější a také dle vlastních preferencí přetažením na zvolené místo. V tomto módu lze položky menu také organizovat přehledně do složek, jednoduchým přetažením na sebe.

Seznam aplikací běžících na pozadí se vyvolá dvojím stiskem senzorového tlačítka home. Spuštěné aplikace můžete jednoduše obnovit stiskem, nebo odeslat do věčných lovišť přetažením vzhůru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekHTC
Manažer běžících aplikací, volby možnosti zobrazení na obrazovce Blinkscreen a matice menu

Klávesnice je u Desire 500 řešena stejně jako u jakéhokoliv jiného současného Androidu. V režimu portrait se uživatelé s většími prsty budou potýkat s přehmaty, landscape je bez výhrad použitelný. Výtka v tomto případě směřuje k velmi pomalým reakcím telefonu na stisk klávesy. Rychlopsavce bude z tohoto telefonu jímat hrůza, běžný uživatel to odnese několika vráskami na čele, nenáročný jedinec bude spokojen.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice je prostorná, pohodlná, leč zadávání textu je až příliš pomalé

Krom bonusové svítilničky z dílen HTC lze jednoznačně pochválit přítomnost Polaris Office pro editaci kancelářských dokumentů. Krom toho jsou v telefonu přeinstalovány všemožné sociální síťoviny (Twitter, Facebook, G+), každému dle jeho gusta.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Blinkscreen, volba řazení menu a bonusové aplikace - Polaris Office, svítilna

Telefon nabízí přepnutí do tzv. režimu automobilu. Název je dostatečně vypovídající sám o sobě, takže zmiňme pouze fakt, že ikonky se v tomto režimu zvětší a jejich počet se zredukuje na několik nejfrekventovanějších, včetně možnosti navigace (online varianta).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Děti si s telefonem přijdou na své minimálně stejně jako dospělí

V případě potřeby zabavení ratolestí přijde vhod i chráněný režim pro děti, ve kterém nemohou telefonu napáchat žádné „škody“, ale přesto s ním mohou v rámci několika přizpůsobených aplikací (kreslení, obrázková knížka, atd.) pracovat.

DualSIM

Ačkoliv jsme měli na testování k dispozici pouze verzi Desire 500 bez podpory DualSIM, tak se podle prvních zkušeností majitelů tato funkcionalita do telefonu inženýrům z HTC příliš implementovat nepovedla. Časté jsou stížnosti na poloviční funkčnost celého řešení, kdy ačkoli máte v telefonu vložené dvě aktivní SIM karty, tak před uskutečněním hovoru nelze jednoduše vybrat ta, z které chcete hovor uskutečnit. V menu telefonu existuje volba primární a sekundární karty SIM, při vzniku hovoru se ale telefon neptá a automaticky vytáčí číslo s pomocí primární karty. Paradoxem je, že při vyťukání čísla manuálně bez toho, aby bylo uloženo v seznamu, telefon volbu karty nabídne. Doufejme tak, že tento nešvar HTC odstraní v nejbližší verzi softwaru.

Témata článku: HTC, , , , , , HTC Desire, HTC Desire 500, HTC Desire 500 Dual SIM, HTC Desire 601, HTC Desire X, HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), HTC One mini, HTC One mini 2, HTC One X, HTC One X+, Aktivní hráč, Magnetic senzor, Děs, Kvalitní podání, Elegantní křivka, Integrovaný fotoaparát, Útlé tělo,