HTC Desire 820: krok dobrým směrem [recenze]

Solidně vybavené HTC s velkým displejem a sebevědomou cenovkou – má se konkurence začít obávat?
Kapitoly článku

Hardware

Na post procesoru obsadil výrobce 64bitový osmijádrový Qualcomm Snapdragon 615. Společnost mu dělají dva gigabajty RAM, z nichž je uživateli k dispozici 1,2 GB. Při běžném používání počítejte spíše s hodnotou lehce pod jeden gigabajt, pořád je to však více než dost i na poměrně rozsáhlý multitasking.

Úložiště v telefonu nabídne z papírových 16 GB pouze devět a poté, co telefon poprvé přihlásíte ke Google Play a aktualizujete všechny systémové a předinstalované aplikace, ubude dalších cca 600 MB. Aplikace můžete přesouvat na paměťovou kartu, HTC si poradí i s velikostmi 64 nebo 128 GB. Výběru předinstalovaných aplikací se bohužel nezbavíte.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Dostupná paměť RAM • Dostupné úložiště po prvním zapnutí • Dostupné úložiště po prvotní aktualizaci

Desire 820 velmi příjemně překvapí širokou konektivitou. LTE podporuje frekvence 800, 900, 1 800 a 2 600 MHz, 2 100 bohužel chybí. U Wi-Fi sítí můžete využívat mnohem méně zarušené 5GHz pásmo, k dispozici je i NFC a USB OTG.

Výkon a výdrž

Nové osmijádro se výkonově určitě neztratí. Na HTC rozjedete bez problému i náročné hry, herní zážitek na velkém jasném displeji a dvojici stereo reproduktorů stojí za to. S jemnějším displejem by mohla být podívaná ještě lepší, telefon by ale musel zpracovat obraz pro mnohem více pixelů, což by se už možná podepsalo na plynulosti a určitě na spotřebě.

Videa v rozlišení displeje zvládá Desire 820 s přehledem, full HD se nezalekne a přehraje i kousky s vysokým datovým tokem. Narazíte až u 4K, kde se v lepším případě setkáte s trhaným obrazem i zvukem. Ani při vysoké zátěži se telefon nepřehřívá, jeho zadní strana je teplejší, nárůst teploty však není nijak vysoký. Výsledky v některých benchmarcích pro případné srovnání najdete níže:

  • AnTuTu: 28 255
  • CF-Bench Native: 45 770
  • CF-Bench Java: 16 958
  • CF-Bench Overall: 28 482
  • Nenamark1: 60,0
  • Nenamark2: 60,0
  • Quadrant: 20 824
  • Smartbench 2010 Productivity: 302
  • Smartbench 2010 Gaming: 4 120
  • Smartbench 2012 Productivity: 6 415
  • Smartbench 2012 Gaming: 4 134
  • Vellamo Metal: 1 013
  • Vellamo Multicore: 1 489
  • Vellamo Chrome: 2 602
  • Vellamo Prohlížeč: 2 098

V nerozebíratelné konstrukci se ukrývá akumulátor s kapacitou 2 600 mAh, která zvládne telefon zásobovat celý den i ve vyšší zátěži. Pokud se nejste schopni smířit s každodenním připojením nabíječky, Desire 820 pro vás nebude ideální volbou. I když využití telefonu minimalizujete, lze se s určitým sebezapřením přiblížit i k dvoudenní výdrži, HTC si ale moc neužijete.

Systém

Systém Android je ve verzi 4.4.4 a doplňuje ho nadstavba HTC Sense ve verzi 6.0. Hned na zamykací obrazovce je k dispozici čtveřice rychlých voleb, která kopíruje neměnné (tedy stejné pro všechny plochy) zástupce ve spodní části pohotovostních ploch. Sami si je můžete upravit podle toho, které aplikace používáte nejčastěji a chcete mít hned po ruce třeba přímo ze zamykací obrazovky.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Informace o systému • Zamykací obrazovka • Hlavní plocha

Pohotovostních ploch můžete mít od jedné do pěti, přičemž jako hlavní lze nastavit kteroukoliv z nich. K těmto až pěti plochám lze přidat ještě jednu úplně vlevo s funkcí Blinkfeed, která zobrazuje aktuální informace ze zvolených kanálů. Její umístění bohužel nejde změnit, pevně zaujímá první pozici.

Na každou z ploch dostanete standardní matici 4 × 4 zástupce aplikací. Velký displej, byť pouze v HD rozlišení, by přitom určitě zvládl i hustější mřížku, zejména když to HTC umí v hlavní nabídce. V ní jsou aplikace řazeny svisle po stránkách s 3 × 4 nebo 4 × 5 aplikacemi. Nepoužívané aplikace lze skrýt, což využijete zejména u těch, které nelze odinstalovat. Seznam lze řadit abecedně, podle nejnovějších aplikací, případně jej celý přerovnat podle osobních požadavků.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Přehled ploch a widgetů • Skrytí nepoužívaných aplikací v hlavní nabídce • Dvě velikosti mřížky hlavní nabídky

K widgetům se dostanete gestem pinch to zoom, případně podržením prstu na ploše a poté příslušnou volbou ze zobrazené nabídky. Oznamovací panel funguje obdobně jako na čistém Androidu – primárně zobrazuje notifikace, pomocí ikony v pravém horním rohu jej přepnete na seznam přepínačů bezdrátových modulů. Na ten se dostanete také přímo stažením panelu dvěma prsty. Přepínačů můžete mít až dvanáct, vybíráte z dvojnásobného množství a při výběru si můžete určit i pořadí.

Poslední spuštěné aplikace se řadí do mřížky 3 × 3, ukončovat je můžete klasicky po jedné, případně pomocí ikony s křížkem vpravo nahoře všechny najednou. Aktivnější multitasking může být v rámci tohoto uspořádání místy nepřehledný, někomu by nemuselo stačit posledních pouze devět spuštěných aplikací, které jsou takto k dispozici.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Panel oznámení s notifikacemi • Panel oznámení s přepínači • Úprava přepínačů • Poslední spuštěné aplikace

Pokud vám v poslední době prošlo rukama některé z novějších HTC, s Desire 820 se sžijete velmi rychle. Prostředí systému je sice kompletně přebarveno, většinu prvků a ovladačů ale najdete na stejném místě jako u čistého Androidu. Některé položky Nastavení jsou jinak uspořádány, neměli byste ale tápat.

Za co HTC zaslouží pochvalu je optimalizace prostředí. Při pohybu v systému a ovládání telefonu jsou přechody plynulé, nesetkáte se zasekávání, trhaným překreslováním nebo pády launcheru a několikasekundovým opětovným načítáním. Svůj díl na tom mají nasazené dva gigabajty RAM – dostatek výkonu a paměti nemusí nezbytně znamenat plynulý chod prostředí, v případě Desiru 820 ale v tomto směru vše funguje, jak má.

Témata článku: HTC, , , , , HTC Desire, HTC Desire 820, Případné poškození, Kvalitní panel, Drobný nedostatek, Stejnojmenná aplikace, Krok, Jasný stisk, Nejpoužívanější funkce, Zobrazovací jednotka, Tenké tělo, Disk Google, Přerov, Plynulý chod, Kulatý roh, Diodový blesk, Povedený mix, Dobrý, Podívaná, Jediný reproduktor,