HTC Desire C: příliš slabý čaj [recenze]

HTC nezapomíná ani na levnější telefony a přichází na trh s nástupcem Wildfiru S. Najde dost argumentů, které omluví vyšší cenu?
Kapitoly článku

Kancelář a aplikace

HTC sjednotilo u nových modelů nejen vzhled, ale z větší části i nabídku přidaných aplikací. I zde tedy najdeme několik hudebně orientovaných aplikací – obchod s hudbou 7digital, SoundHound, který pomůže s identifikací právě hrající skladby a TuneIn Radio na příjem internetových rádií. Příznivci klasických radiových vln si přijdou na své u FM rádia.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Obchod 7digital • prostředí aplikace SoundHound • rádio přes internet v TuneIn Radio • klasické FM rádio

Dokumenty má na starost kancelářský balík Polaris Office, který zvládne i editaci a vytváření nových dokumentů, na PDF je připraven Reader přímo od Adobe. Pochvalu zaslouží Dropbox s bonusem 23 GB (k základním dvěma) na dva roky. Úkoly spravuje stejnojmenná aplikace, propracované Poznámky známé z vybavenějších HTC se do Desire C bohužel nedostaly.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vytvoření nového dokumentu v Polaris Office • editace dokumentu v Polaris Office • PDF v Adobe Readeru • nastavení Dropboxu

Internetový prohlížeč si poradí s Flashem, ten je již v telefonu nainstalován a nemusíte jej stahovat z Google Play. Kvůli slabšímu hardware není práce zejména s komplikovanějšími stránkami nejplynulejší, nižší rozlišení se na dobrém surfařském zážitku také nijak významně nepodepíše.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Internetový prohlížeč s aktivním Flashem • článek na MobilManii

Fotoaparát

Pětimegapixelový snímač zní slibně, naděje v dobré výsledky vás neopustí ani v prostředí fotoaparátu, které je poměrně bohaté na nejrůznější nastavení. Ani u Desire C nenajdete přepínač mezi fotoaparátem a kamerou, prostě jen použijete příslušnou spoušť podle toho, jestli chcete točit nebo fotit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostředí fotoaparátu • nastavení fotoaparátu

Přestože se prostředí fotoaparátu podobá v mnohém řadě One, postrádá obě rychlé funkce – zapomeňte tedy na rychlé snímání, kdy držíte prst na spoušti a telefon cvaká jeden snímek za druhým jako kulomet. Stejně tak se budete muset obejít bez snímání fotek během natáčení, při něm je spoušť fotoaparátu zašedlá. Ani autofokus se do Desiru C nedostal.

Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Optimistická nálada z prostředí fotoaparátu vás rychle opustí poté, co si prohlédnete první výsledky. Fotografie jsou vcelku věrné barevně, nejsou však příliš ostré a zcela postrádají prokreslení detailů. Téměř všechny jednolité plochy obsahují šum. Když k tomu přičteme absenci přisvětlovací diody, která by mohla posloužit alespoň jako svítilna, nebude ani fotoaparát tou klíčovou funkcí, kterou by Desire C získal fanoušky.

Pro koho?

Největším problémem HTC Desire C je jeho průměrnost, místy až podprůměrnost. V žádné oblasti nijak zásadně nevyniká, snad ve všech klíčových parametrech (displej, výkon, fotoaparát) najdete konkurenta, který to zvládne lépe. A poslední verze systému toho už moc nezachrání.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
HTC Desire C a obsah prodejního balení

Desire C není špatný telefon, má jenom smůlu, že skoro všichni ostatní jsou lepší. HTC mohlo tomuto modelu dát jeden trumf, který by dokázal ostatní nedostatky omluvit. Nízkou cenu. Pod tímto termínem si ale rozhodně nepředstavujeme sumu pěti a půl tisíce korun (v oficiálním obchodě HTC). A jinde to není lepší, podle srovnávače HledejCeny.cz se dostanete sotva pod pět tisíc, to se ale mnohdy pohybujete v šedém dovozu.

V cenové hladině HTC Desire C je mnohem zajímavější volbou některá z loňských Xperií Mini, případně Sony Ericsson Live Walkman. Nelze opomenout ani letošní letní hit Huawei Ascend G300. Tito konkurenti nabídnou větší výkon, lepší displej, lepší fotoaparát i Android 4. Každý z nich sice jen něco, pořád ale představují lepší volbu a mnohdy i za menší peníze.

Témata článku: HTC, , , , , HTC Desire, HTC Desire C, Huawei Ascend G300, Samsung Galaxy Nexus, DESI, Černý pruh, Řada konkurentů, Mírné ztmavnutí, Silné promačkání, Nálada, Zamknutá obrazovka, Odlišný materiál, Výkonný telefon, SLA, Papírový parametr, Velký nedostatek, Uživatelské data, Děs,