HTC Desire X: přiměřeně, přiměřeně... [recenze]

Dříve vlajková řada HTC má nový přírůstek směřující dnes jen do střední třídy. Má HTC Desire X čím zaujmout?
Kapitoly článku

Solidní výkon

Dostatečný výkon telefonu zajišťuje dvoujádrový procesor s taktem 1 GHz, kterému sekunduje 768 MB RAM. Po startu HTC bez jakýchkoliv doinstalovaných aplikací ukazoval Správce úloh dostupných 350 MB, během běžného používání se s jeho pomocí dalo dostat zhruba k 300. Rovný gigabajt by telefonu jistě slušel více, prostředí Sense je známé svým velkým apetitem, stávající konfigurace ale pracovala bez problémů a výkonově telefon nijak nevybočuje ze své kategorie.

Ze specifikace vyčtete, že Desire X disponuje 4 GB uživatelské paměti. Dostupná je jenom polovina, která je rozdělena na dva téměř stejně velké oddíly o velikosti něco přes gigabajt. Jeden je určen aplikacím, další uživatelským datům. Zejména u druhého jmenovaného to není nijak mnoho, proto oceníte slot na paměťové microSD karty, kterými lze úložiště v telefonu přeci jenom zvětšit. V balení bohužel žádnou kartu nenajdete, pokud se základním gigabajtem nevystačíte, počítejte s dalším drobným výdajem za paměťovku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dostupná paměť RAM, dostupné úložiště pro aplikace (v telefonu), dostupné úložiště pro data (v telefonu), dostupné úložiště pro aplikace (v telefonu)

Díky podpoře Mass Storage se po připojení k počítači objeví oddíl v telefonu i paměťová karta jako samostatné disky. Pokud máte v telefonu kartu, můžete zvolit výchozí úložiště pro Bluetooth, fotoaparát, hlasový záznamník a zprávy. Takto můžete elegantně využít obě úložiště přesně podle svých preferencí. Kapacita baterie činí 1 650 mAh. S tímto zdrojem energie vydrží telefon jednodenní zátěž zcela s přehledem, při úspornějším používání se dá dostat i na dva dny.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Volba výchozího úložiště, nastavení chování pravého senzorového tlačítka

Výsledky výkonnostních testů ve vybraných benchmarcích:

  • Linpack Single-Thread 43,8
  • Linpack Multi-Thread 83,21
  • Nenamark1 58,4
  • Nenamark2 36,6
  • Neocore 58,4
  • AnTuTu 5 234
  • Quadrant 2 619
  • Smartbench 2010 Productivity 1 312
  • Smartbench 2010 Gaming 2 156
  • Smartbench 2011 Productivity 3 582
  • Smartbench 2011 Gaming 1 531
  • Smartbench 2012 Productivity 2 170
  • Smartbench 2012 Gaming 1 891
  • CF-Bench Native 9 684
  • CF-Bench Java 2 426
  • CF-Bench Overall 5 329

Sense se všemi pro a proti

Čtyřkový Android (přesněji verze 4.0.4) doplňuje u HTC již tradiční grafická nadstavba Sense, tentokrát ve verzi 4.1. Pokud jste měli někdy v ruce android od stejného výrobce, neměli byste v prostředí telefonu tápat. Na zamknuté obrazovce vás přivítá kolečko, jehož posunutím se telefon odemkne. Na této obrazovce si můžete nechat zobrazit čtveřici rychlých voleb, jejichž přesunem do kolečka se telefon nejen odemkne, ale spustí i danou aplikaci. Jedná se o stejnou čtveřici zástupců, které najdete vespod každé pohotovostní obrazovky (tam k nim přibude ještě vstup do hlavní nabídky). Zástupce si sice můžete navolit sami, výběr bude bohužel stejný u pohotovostních obrazovek i u té zamykací.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Verze systému a prostředí HTC Sense, zamknutá obrazovka, pohotovostní obrazovka

Pohotovostních obrazovek je k dispozici pět bez možností upravit jejich počet, hlavní je uprostřed a nelze jimi procházet cyklicky. Zde bychom přivítali širší možnost nastavení. V notifikační liště najdete pouze aktuální upozornění a přístup do nastavení, správu bezdrátových modulů tak musíte realizovat pomocí přepínacích widgetů, případně zavítat až do plnohodnotné nabídky nastavení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Notifikační lišta, přepínače bezdrátových modulů jako widgety, přepínače bezdrátových modulů v nastavení

Jako u jiných HTC lze i u tohoto telefonu vybírat zvolit scénu a vzhled a doladit si tak prostředí po grafické stránce, výběr je ale mnohem menší, než jsme byli zvyklí. Stejná situace panuje i v nabídce widgetů. V oblasti přizpůsobení vzhledu je na tom Desire X stejně jako jeho sourozenci se čtyřkovým Androidem. Ve srovnání se staršími kousky řady Desire nebo Sensation je nabídka přizpůsobení telefonu o dost chudší.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Možností přizpůsobení vzhledu telefonu, nabídka widgetů, procházení widgetů podle skupin

Hlavní nabídka je seřazena horizontálně bez možnosti cyklického průchodu, telefon si pamatuje, na které stránce s aplikacemi jste ji opustili. Ve spodní části se můžete přepínat mezi kartami, na kterých najdete všechny aplikace, často používané a stažené. Pořadí karet můžete změnit, druhou a třetí můžete i zrušit. I zde je relativně velký prostor k úpravám a vlastním kartám, snad se dočkáme u některého z dalších modelů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní nabídka, úprava karet hlavní nabídky

Témata článku: HTC, , , , , HTC Desire, HTC Desire 500, HTC Desire 500 Dual SIM, HTC Desire 601, HTC Desire C, HTC Desire X, HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), HTC One mini, HTC One mini 2, HTC One S, HTC One V, Aspirant, Prime, Děs, Internetové rádio, Boční hrana, Nejpoužívanější funkce, SoundHound,