HTC Flyer: příliš drahý špás [recenze]

Nabídka tabletů s Androidem se rozšiřuje o HTC Flyer. Novinka však s sebou přináší málo překvapení a mnoho rozčarování.
Kapitoly článku

HTC v době, kdy ostatní výrobci cenu menších tabletů stlačují k hranici deseti tisíc korun, si je jisté v kramflecích a nejvyšší 32GB model Flyer s 3G prodává za cenu kolem 15 tisíc korun. Základní 16GB verze s Wi-Fi vás pak přijde podle oficiálního ceníku na 12 tisíc korun. S cenami samozřejmě trošku zamává konkurenční boj tuzemských e-shopů, i tak se ale bude každý potenciální zájemce ptát na to, co vlastně za tyto hříšné peníze dostane. Nebude to příliš veselé povídání.

Klepněte pro větší obrázek

Klíčové vlastnosti:

  • povedený design s prvky hliníku
  • 7" dotykový kapacitní displej s rozlišením 1 024 × 600 bodů
  • kapacitní stylus součástí balení
  • 1,5GHz procesor a 1 GB RAM
  • menší rozměry a nízká hmotnost

Hlavní nedostatky:

  • telefonní verze Androidu
  • atypické rozlišení displeje
  • ovládání perem má jen omezené využití
  • stále příliš vysoká cena

HTC Flyer ve zkratce:

  • cena: od 12 000 Kč
  • rozměry a hmotnost: 195 × 122 × 13 mm, 415 g
  • displej: 7", kapacitní TFT LCD, 1 024 × 600 bodů
  • konektivita: GSM, WCDMA, HSPA (14,4|5,76 Mb/s), Wi-Fi, Bluetooth, USB
  • procesor: 1,5GHz Qualcomm MSM8255 (ARM Cortex-A8), Adreno 205
  • paměť: uživatelská 32 GB, operační 1 024 MB RAM, microSDHC
  • baterie: 4 000 mAh
  • fotoaparát: 5 Mpx (2 592 × 1 944), HD ready video (1 280 × 720), přední 1,3 Mpx
  • operační systém: Android 2.3

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Hliníková konstrukce

Ještě před rokem vkládala komunita své naděje právě do HTC. Apple tou dobou již úspěšně prodával iPady a svět Androidů neměl co nabídnout. Vlajkovou lodí bylo HTC, které sestrojilo první model s Androidem – dnes již legendární G1, a také první referenční Nexus One. Zdálo se tedy logické, že představí i první referenční tablet a ukáže ostatním cestu. Namísto toho jej ale nakonec předběhla Čína se svou záplavou nekvalitních napodobenin iPadu a loni na podzim pak i Samsung s první generací Galaxy Tab.

Klepněte pro větší obrázek

Letos v únoru se na mobilním kongresu WMC v Barceloně skoro všichni pochlubili s tablety, které se již dostávají na trh a pohání je nový Android 3. HTC trošku šokovalo, začalo totiž mluvit o sedmipalcovém tabletu, který naopak Android 3 mít nebude a dokonce ani dvoujádrový čipset, který se v této kategorii stal nepsaným standardem.

Teď jsem v podstatě v kostce popsal Flyer. Je to klasický sedmipalcový tablet pevné hliníkové konstrukce, vejde se tedy i do zadní kapsy u kalhot. Při jeho hmotnosti okolo 420 g, ale nezapomeňte na solidní pásek. U displeje nečekejte žádné zázraky, je to tradiční TFT LCD panel s vyšším rozlišením WSVGA 1 024 × 600 bodů. Dotyková vrstva by ale měla být krapet citlivější než u konkurence – zejména díky využití pevnější tenčí krycí vrstvy Gorilla Glass. Na spodní hraně tabletu najde miniUSB konektor, na bocích ovladač hlasitosti, na zadní straně stereoreproduktory a čočku fotoaparátu.

Klepněte pro větší obrázek 

Horní hrana patří tradičně výstupu na sluchátka a hlavnímu vypínači. Celá konstrukce je poměrně kompaktní a hliníkové tělo skutečně pevné a „vrzuvzdorné“. Jedinou slabinou jsou dvě plastové krytky na horní a spodní hraně. Sice jsou vyrobené z pevného plastu, rozhodně bych ale nesázel na to, že tak pevné budou i po ruce extenzivního používání.Pod horním plastovým krytem hledejte slot pro SIM kartu a micro SDHC kartu a doufejte, že obě karty nebudete muset často vyměňovat, jelikož kryt se oddělává skutečně velmi obtížně a zbytečnou agresivní silou.

Silné jednojádro

Nakonec ještě nitro pod hliníkem. Podle konfigurace počítejte s 16GB a 32GB úložištěm naformátovaným do několika oddílů. Vás se týká interní úložiště a úložiště tabletu. V tom prvním případě získáte u 32GB verze asi 8 GB prostoru pro aplikace, v tom druhém se jedná o virtuální SD kartu s kapacitou bezmála 20 GB. Zbytek prostoru zabírá samotný firmware a Android.

Klepněte pro větší obrázek

O běh aplikací se stará 1 GB RAM, což je v této kategorii standard, a 1,5GHz čipset od Qualcommu, se kterým se ale výrobce příliš nechlubí.Stejně tak se nechlubí s GPU, nicméně podle testu Quadrant (testuje OpenGL výkon) dosahuje Flyer okolo 1 800 bodů. Je to sice více než u gigahertzových telefonů, Tegra 2 v tabletech nebo třeba v telefonu LG Optimus 2X ale dosáhne více než 2 500 bodů. V testu Linpack for Android tablet naopak díky silnému CPU jádru získá luxusní skóre 50 MFLOPS, což je mnohem více než u jednotlivých jader CPU Tegry 2. Systém na tabletu je až na náročnější hry v podstatě dostatečně svižný a stejně tak surfování na webu. Pro plynulé přehrávání flashového videa tomu ale ještě něco chybí.

Klepněte pro větší obrázek

O výdrž se stará 4 000mAh článek. Ve verzi bez 3G vydrží tablet bez problému celý den, v pohotovostním režimu pak v podstatě celý pracovní týden. Pokud na něm ale budete chtít přehrávat filmy, počítejte maximálně se dvěma.

Témata článku: HTC, , , , , Google Nexus One, HTC Flyer, HTC Flyer 16GB 3G, HTC Flyer 32GB 3G, HTC Flyer 32GB Wi-Fi, LG Optimus, LG Optimus 2X, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Tab, Samsung Galaxy Tab 16GB 3G, Pracovní týden, Hlasitá reprodukce, F +, Drahý špás, Dvoujádrový čipset, Exchange server, Velká výhoda, Slučování, Špás, Dvoujádrový čip,