HTC HD7: rozpačitá vlajková loď (test)

Obří displej, zajímavé vychytávky, ale také několik zbytečných chyb. Je vlajkovou lodí, ale flotila WP7 teprve vyplouvá. Stojí za těch 13 000 Kč?
Kapitoly článku

Hlásím nedostatek paměti

S HTC HD7 si zavoláte ve všech běžných pásmech sítí GSM i UMTS. Dostupné jsou datové přenosy GPRS a EDGE ve třídě 32. V sítích třetí generace je dostupné HSDPA s maximální rychlostí stahování dat 7,2 Mbit/s (upload přes HSUPA s maximem 2 Mbit/s).

Na lokální připojení poslouží Wi-Fi s podporou standardů 802.11 b/g/n. S okolím může komunikovat i prostřednictvím Bluetooth, ovšem pouze ve verzi 2.1, do verze 3.0 se HTC ještě nepouští. Využití pro „trojku“ zatím není valné, ale do budoucna to bude značná nevýhoda. Samozřejmostí je integrovaný GPS čip. V telefonu standardně nenajdeme předinstalovanou žádnou navigační aplikaci a ani Marketplace zatím nepomůže.

Pod kryty HTC HD7 ukrývá jednojádrový procesor Qualcomm Snapdragon QSD8250 s taktem 1 GHz (není to málo, ale model Desire HD disponuje novější QSD8255). HD7 je dostatečně svižná a reakce okamžité. Prohlížení internetu je mimořádně rychlé, integrovaná mobilní verze Internet Exploreru dokáže stránky vykreslovat věrně a bez chyb. Zatím však nepodporuje Flash ani Silverlight.

HTC HD7 má 576 MB operační paměti RAM. Vnitřní paměť přístroje má kapacitu 8 GB, přičemž pro potřeby uživatele je po instalaci všech součástí systému k dispozici 6,76 GB. Vzhledem k tomu, že si telefon (alespoň oficiálně) nerozšíříte paměťovou kartou, je to málo. V Asii se prodává i 16 GB, ta se k nám ale nedostane.

Odlišnosti v systému nečekejte

Microsoft do svého mobilního operačního systému Windows Phone 7 nenechává výrobce zařízení zasahovat, a tak jsou si všechna velmi podobná. Standardně výrobci přidávají do zařízení pouze několik vlastních aplikací. Samotnému systému Windows Phone 7 jsme se již věnovali v samostatném článku. Nebudeme se proto nyní opakovat a zaměříme se pouze na rozdíly, novinky a charakteristické znaky HTC HD7.

HTC do systému nemohlo přidat své propracované prostředí Sense ze starších Windows Mobile, nebo moderních Androidů. Alespoň tedy využil příležitosti a přidal aplikaci HTC HUB, kterou můžeme označit za náhradu HTC Sense, jež není integrovaná na výchozí obrazovku, běží jako samostatná aplikace. Po spuštění se objeví známé velké hodiny s předpovědí počasí. Animace jsou sice povedené, ale pokud vám jde o rychlé získání prosté informace, jsou zde lepší cesty.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Součástí HTC HUBu je také aplikace pro sledování burzovních zpráv a povedený Photo Enhancer, pomocí kterého lze upravovat fotografie. Dostupných je několik přednastavených šablon, které například změní kontrast nebo vyjádření barev na fotografiích. HTC do modelu HD7 také přidalo aplikaci pro konverzi jednotek a Sound Enhancer, který umožňuje využití funkce Dolby Mobile.

V HTC HD7 je integrovaný 5 Mpx fotoaparát. Fotografie dokáže zaznamenávat maximálně v rozlišení 2 592 × 1 944 obrazových bodů a přítomen je i dvojitý LED blesk pro focení za horších světelných podmínek. Blesk je (na poměry mobilních telefonů) velmi výkonný, obrazovou kvalitu fotoaparátu však nepochválím. Pokrok oproti minulým letům je zde vidět, ale konkurence má náskok.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázkové snímky

Video nahrává v rozlišení 720p a tady naopak chválit budu. HD7 totiž při natáčení neustále ostří, což nedělá ani iPhone 4, ani Nokia N8 s jinak velice dobrými fotoaparáty.

Samozřejmostí je také přehrávač hudby a videa. Ten si ale neporadí s populárními formáty Xvid/DivX, a tak nezbývá než konvertovat. To sice umí software Microsoft Zune standardně, ale je to velmi zdlouhavé. Opět mě napadá srovnání s Nokií N8, která přehrála většinu naší testovací sady videosouborů a v tomto směru se lepší i dříve značně svázaný iPhone. V telefonu najdeme také jednoduchou aplikaci pro FM rádio, bez připojených sluchátek ale nic nenaladíte.

Závěr

HTC na svou HD7 nasadilo přísnou cenu kolem 13 000 Kč, a tak budu přísný i já. Při každodenním používání se budete setkávat s nedostatky a omezeními, za která může spíše systém Windows Phone 7. Těmi se v tomto článku zabývat nechci, protože je zde předpoklad, že Microsoft bude na svém dítku pracovat a kvalita celého ekosystému půjde nahoru. Mluvím zde především o obsahu Marketplace – když už najdete aplikaci, která by se vám mohla hodit, v České republice si ji nekoupíte. A třeba takovou hlasovou navigaci s mapami uloženými v paměti telefonu nemají zatím ani Američané.

HTC HD7 lze pořídit v - e-shopech za cenu od - (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>
 
Právě na tento moment jsem si schoval zastavení nad výdrží baterie, protože s předchozím odstavcem úzce souvisí. V HTC neumí zázraky a překvapivě malá baterie s kapacitou 1 230 mAh staví HD7 po bok jiných špičkových smartphonů, kterým v redakci říkáme „jednodenní“. Přesto „sedmička“ vydrží déle – zatím v ní totiž není dostatek dobrých aplikací, které byste mohli intenzivně používat a krátit tak výdrž baterie. S vypnutým push e-mailem jsem se hravě dostal na tři dny výdrže. Tento údaj však považuji za irelevantní, takovou službu udělají i telefony za zlomek ceny, tohle je drahá hračka, která by měla být intenzivně používána. To ale bude možné teprve až se na Marketplace objeví dostatek kvalitních aplikací.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pak jsou zde chyby, za které může jen a pouze HTC. Je pro vás prioritou velký displej? Ano, HD7 nabídne ten největší, ale opravdu je ta desetina palce navíc tak důležitá? V textu jsem vyjmenoval několik drobných konstrukčních nedostatků, se kterými se dá žít. Ale pak je tu malá paměť a slabý fotoaparát. Za stejné peníze pořídíte větší (paměť) a lepší (fotoaparát).

Svazek Microsoftu a HTC se tak dostal do pozice, ve které byl Apple s prvním iPhonem v roce 2007 – originální, zajímavý a atraktivní systém s velkým potenciálem, který toho zatím moc neumí a je svázaný haldou omezení. Jenže svět Windows Phone 7 nemá jen jeden telefon, tady funguje konkurence a díky ní najdete lepší telefony, než je HTC HD7.

Témata článku: HTC, , , , , , Apple iPhone 4, Apple iPhone 4 16GB, Apple iPhone 4 32GB, Apple iPhone 4GB, HTC Desire, HTC Desire HD, HTC HD7, Nokia N8, Velký odpor, Automatické vypnutí, Klasická trojice, Test, Viditelný rastr, Malá paměť, Výrazná ztráta, HD +, Integrované GPS, Malá baterie, Výklopný stojánek