HTC MTeoR: obrněný mobil s Windows (velký test)

HTC MTeoR patří do rodiny chytrých telefonů na platformě Windows Mobile 5 Smartphone. Nabízí perfektní zpracování, kovové kryty, kompaktní rozměry, rychlý procesor a zejména podporu UMTS. Odpustíte mu ale absenci Wi-Fi?

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

 

 

Klíčové vlastnosti

 

  • otevřený operační systém Windows Mobile 5 Smartphone
  • kvalitní QVGA displej
  • pevné kovové tělo
  • podpora UMTS
  • 1,3 Mpix fotoaparát
  • rychlé hledání v telefonním seznamu
  • slušná výdrž
  • standardni miniUSB konektor

 

Hlavní nedostatky

  • UMTS pouze pro data
  • neumí Wi-Fi
  • nestandardní konektor pro sluchátka
  • slabý fotoaparát

HTC MTeoR ve zkratce
cena13 554 Kč s DPH (Sunnysoft.cz)
rozměry112 × 43 × 15 mm
hmotnost120 g
displejnedotykový, QVGA (240 × 320 bodů), 65 tisíc barev
baterieLi-Ion 1 190 mAh
sítěGSM 850/900/1 800/1 900 MHz a UMTS 2 100 MHz
dataGPRS, EDGE, UMTS, Bluetooth, IrDA
procesorSamsung 2442 na 300 MHz
paměť128 MB Flash ROM, 64 MB SDRAM, paměťové karty microSD
fotoaparát1,3 Mpix (1 280 × 1 024 bodů)
operační systémWindows Mobile 5 for Smartphone, lokalizovaný
příslušenstvísynchronizační kabel, lehká hands-free sada, síťový napáječ

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
HTC MTeoR na oficiálních snímcích

 

 

Společnost s názvem HTC znal donedávna jen málokdo, přestože svými výrobky doslova zaplavovala svět. HTC totiž své špičkové komunikátory prodávalo dalším společnostem, jejichž jedinou prací bylo přelepit logo a zprostředkovat servis. Jedno zařízení se tak prodávalo pod několika názvy u operátorů i v nezávislé distribuci. HTC se ovšem před nedávnem rozhodlo o vlastní koncový prodej, čímž zrušila u nás známou značku Qtek. Partnerské vztahy s operátory ale zůstávají zachovány, a tak se i na dále budeme setkávat s pojmy MDA, XDA, Dataphone a podobně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Předchůdce: Qtek 8310  

 

Recenzovaný MTeoR, známý též pod kódovým označením Breeze, tedy přichází pod značkou HTC. Rovnou se nabízí otázka příbuzenského vztahu s Qtekem 8310, který je stále v prodeji. Oba přístroje nabízí takřka shodné funkce, až na pár výjimek. Zatímco Qtek 8310 disponuje bezdrátovou síťovou Wi-Fi kartou, MTeoR ji postrádá a na oplátku nabízí UMTS.

 

V kovovém brnění

 

MTeoR si srdce žen s největší pravděpodobností nezíská. Typický uživatel je zřetelně narýsován: muž, pro nějž mobilní telefon představuje především pracovní nástroj. Důvody hledejme především ve větších rozměrech a vzhledu, konkrétně netypické šedo-zelené barvě. Osobně se mi HTC líbí, svůj názor si můžete udělat z okolních obrázků.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
HTC MTeoR osobně

 

Největší překvapení si MTeoR schovává na chvíli, kdy jej uchopíte do rukou. Přední část i zadní skořepina jsou vyrobeny z lehké kovové slitiny, která na dotek příjemně chladí. Žádný laciný plast. S hodnocením výtečné odchází také dílenské zpracování, všechny části perfektně lícují a telefon se nehne ani při silnějším promačkání. Povrch také nezanechává nevzhledné otisky prstů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sorvnání velikosti s platební kartou • telefon v ruce

 

Do kovu ale nemohl výrobce zahalit celé tělo telefonu, všimněte si černé čepičky v horní části. Zde byl kov nahrazen plastem se speciálním povrchem, jenž na dotek připomínající pryž. Odlišná barva mi k tělu telefonu příliš neladí, vyhnout se jí ale nešlo. Pod "čepicí" totiž HTC ukrývá anténu, kterou by kovové části spolehlivě odstínily.

 

Ovladač jak má být

 

Pod displejem se nachází klávesnice, které dominuje výrazně vystouplý pětisměrný ovladač. Má vcelku ostré hrany a pogumovanou čepičku, vychýlení do stran se nebrání a dává o úspěšné činnosti zřetelnou odezvu. Také stisk hodnotím jako přesný a jistý, určitě se vám nestane že byste místo stisku vychýlili ovladač do strany. Doufám, že si tyto dobré vlastnosti ponechá po celou dobu životnosti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice a její špičkový joystick

 

Nad a okolo ovladače si můžete všimnout ovládacích tlačítek. Nechybí samozřejmá sluchátka, tlačítko s domečkem pro návrat na hlavní obrazovku a vracečka. Funkce domečku by se mohla zdát zbytečná, zcela shodně poslouží i červené sluchátko. Při hovoru ale domeček využijete, červené sluchátko by vašemu povídání učinilo přítrž. Pod displejem se nachází dvě soft-tlačítka, jejichž funkce přečtete na displeji. Skrumáž dolaďují dvě tlačítka pro přímý přístup k prohlížeči internetových stránek a zprávám.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlava mobilu je vyrobena z na omak příjemného materiálu • hlavní vypínač • stavové diody u sluchátka

 

Tlačítka numerické klávesnice jsou vcelku rozměrná a přestože se v horizontálním směru spojují do pruhů, dobře hmatově odlišitelná. Mají jistý chod a zřetelnou odezvu na úspěšný stisk. Není mi ale zcela jasné, proč alespoň o milimetr nezvětšil výrobce ovládací tlačítka pod displejem. Pochvalný určitě nebudu v souvislosti s podsvícením. Modrá barva sice vypadá elegantně, ovšem zatímco krajní sloupce září, prostřední se utápí ve tmě.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podsvícení mohlo být lepší

 

O tom, zda-li se klávesnice rozzáří nebo ne, rozhoduje světelné čidlo ve spodní části pod tlačítkem s nulou. Nutno podotknout, že na rozdíl od Motorol nereaguje okamžitě a dává si se svým rozhodnutím na čas. Rozhodně to není na škodu, u Motorol se mi stávalo, že se klávesnice rozsvěcela několikrát během krátkého okamžiku jen při krátkém zastínění čidla. Pak to vypadalo jako by byl přístroj pokažený. Budete-li chtít, stačí navštívit menu nastavení a schopnosti čidla vyjdou vniveč. Opatrně, regulace podsvícení se pozitivně podepisuje na výdrži akumulátoru.

 

: popis telefonu a konstrukce, výdrž, displej

 


V druhé kapitole

Témata článku: HTC, , , , , HTC Mteor, Qtek 8310, MOBI, Jediné omezení, Doping, Malý soubor, Dobrá podpora, Windows!, Obr, Vysoká intenzita, Elegantní způsob, Nemalé množství, Velký, Velký test, Obrněný mobil, Mobil, Typický uživatel, Win, Přednastavený profil, Nejrůznější aplikace