HTC One: hozená rukavice do Barcelony [preview]

Nový král současných telefonů, HTC One, přináší čtyřjádrový procesor, hliníkové tělo, stereoreproduktory a "revoluční" fotoaparát.

Hlavním místem dnešního dění týkající se společnosti HTC měl být Londýn, kde jsme byli přítomni i my. Avšak tamější akce nabrala menší časový skluz. Na to nereagovali organizátoři souběžné akce HTC v New Yorku, a proto byl HTC One představen nejprve právě tam. Následně se rozběhla také londýnská akce, což způsobilo značnou nepřehlednost novinek plynoucích z obou akcí. To hlavní však neuniklo nikomu. Spolu s hlavní hvězdou programu – HTC One, byly představeny také některé nové služby a funkce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
HTC One bude dostupný v černé a stříbrné barvě.

Obě akce byly zaměřeny převážně na představení nových služeb, které nový model přinese a detailnější specifikace tak nezazněly. To však neznamená, že nejsou zajímavé, právě naopak. Srdcem telefonu je čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 600, když každé jádro je taktované na 1,7 GHz. Součástí zabudovaného SoC (system-on-chip) je i grafický čip Adreno 320. Výkonu pomůže také 2GB RAM paměť. Telefon se bude prodávat ve dvou variantách, a to s 32GB nebo s 64GB pamětí. Na podporu microSD karet však můžete zapomenout.

HTC One se kupodivu neúčastní souboje „čím větší, tím lepší“, protože úhlopříčkou jeho displeje měří 4,7 palce. Dalšímu letošnímu trendu však nebrání, a proto displej disponuje fullHD rozlišením (1 920 × 1 080 pixelů), což ve spojení s velikostí displeje znamená vynikající jemnost displeje 468 PPI. Celá zobrazovací plocha je zasazena do těla z jednoho kusu broušeného hliníku, v kterém je umístěna i anténa pro příjem signálu. Rozměry telefonu dosahují 137,4 × 68,2 × 9,3 mm, přičemž hmotnost je 143 gramů.

Klepněte pro větší obrázek
Telefon je vyroben technologií Zero Gap, což znamená, že mezi jednotlivými díly "šasi" telefonu nejsou žádné mezery. 

Mnoho povyku bylo již před začátkem akce kolem fotoaparátu, kterým je nový One osazen. Pro HTC totiž přestaly být měřítkem megapixely. Novým standardem kvality fotoaparátu u telefonů HTC budou totiž od nynějška ultrapixely. Snímač fotoaparátu má proto rozlišení pouhé 4 megapixely a světelnost f/2.0, ovšem každý pixel dokáže zchytit o 300 procent více světla než pixely u jiných snímačů. Podruhé se u telefonu objevuje také dvouosá optická stabilizace obrazu (poprvé u Nokia Lumia 920). HTC ImageChip 2 pak přidává možnost nahrávat videa ve fullHD rozlišení (1 080p s 60 fps) nebo možnost snímat HDR videa.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Design nového modelu se výrazně liší od toho, na co jsme byli doteď u HTC zvyklí.

Přední kamerka má dále rozlišení 2,1 Mpix a stejně jako hlavní fotoaparát dokáže natáčet fullHD video. Na přední straně telefonu jsou také 2 stereoreproduktory, jeden se nachází nad displejem a jeden pod ním. Pod efektivními průduchy se ukrývají také mikrofony pro aktivní potlačení okolního hluku, které jsou využívány především při natáčení videa. HTC proklamuje, že reproduktory HTC One jsou až 4x hlasitější než reproduktory telefonů jiných výrobců.

Z další výbavy lze zmínit podporu rychlých datových přenosů skrývajících se pod zkratkami LTE a HSPA+, bezdrátové Wi-Fi (a/b/g/n), Bluetooth 4.0 s aptX, lokační čip GPS s podporou GLONASS nebo čip pro bezkontaktní platby NFC. Svůj prostor při představení dostalo také uzamykací tlačítko, které má v sobě zabudovaný infraport. S jeho pomocí tak půjde tímto telefonem ovládat i televize, na což budou navázány další služby v čele s televizním programem apod.

Jak jsem zmínil výše, dnešní akce patřily především novým službám, které budeme moci poprvé spatřit právě u modelu HTC One. V první řadě se jedná o HTC BlinkFeed. Tak HTC nazývá službu, která na hlavní obrazovce bude zobrazovat informace všemožného druhu: aktualizace z Facebooku, Twitteru, výsledky sportovních utkání, zprávy a další a další. Tchajwanský výrobce oznámil, že již nyní se na tvorbě této služby podílí na 1 600 partnerů včetně ESPN nebo AOL. Celý seznam partnerů najdete zde. Cílem je větší pohodlí uživatele, který nebude muset otevírat několik různých aplikací, ale bude sledovat pouze BlinkFeed.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Černá varianta mnohým velmi připomíná iPhone 5.

Další na řadě je HTC Zoe, což může mnohým připomínat Cinemagraph pro telefony Nokia Lumia. Tato funkce dokáže po dobu tří vteřin snímat aktuální denní v podobě fotografií a následně z toho složit krátký „klip“. Tyto „Zoes“ mají následně oživit i galerii fotografií. Součástí HTC Zoe jsou také funkce jako tvorba panoramat nebo odstraňování nechtěných osob z fotografií. Třetí a poslední novinkou je HTC BoomSound, která využívá kvalitních reproduktorů se speciálním zesilovačem na přední straně. Znovu se také objevuje softwarové vylepšení Beats Audio. Všechny nově předvedené služby a funkce můžete vidět i ve výše uvedeném videu.

Poslední informací, která vás jistě bude zajímat je kapacita baterie. Ta u nového modelu dosahuje 2 300 mAh, což by mělo zajistit minimálně 2 dny bez nutnosti připojit nabíječku. Ve výsledku tak lze říct, že na rozdíl od ne úplně zvládnuté organizace dnešních akcí je samotný telefon minimálně na týden (než začne MWC 2013) opravdu tím nejlepším, co nám bylo dodnes představeno. Na trh se HTC One dostane koncem března 2013 a to současně v 80 zemích světa a celkem u 185 mobilních operátorů, včetně všech tří českých. Na cenu tohoto zařízení si však budeme muset počkat právě až do začátku prodeje. Prvotní odhady ceny se však pohybují kolem 16 tisíc korun.

HTC One
801e, M7
rozměry a hmotnost: 137 × 68 × 9,3 mm, 143 g
displej: 4,7", kapacitní S-LCD, 1 080 × 1 920, 469 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (100|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 5, Bluetooth 4, GPS
paměť: 32 GB, RAM: 2 GB, baterie: 2 300 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 600 (4× Krait 300, 2 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.1 (Jelly Bean)
fotoaparát: 4MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
35 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Diskuze (188) Další článek: Nvidia překvapuje: nový procesor Tegra 4i pro smartphony

Témata článku: HTC, , , , Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 5, Apple iPhone 5 32GB, Apple iPhone 5 64GB, HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), Nokia Lumia 920, Cinemagraph, Rukavice, Rukáv, Skluz, Dnešní akce, Časový skluz, Pře, ESPN, Kvalitní reproduktor, Celý seznam, Ruka, Krátký klip, Letošní trend,