HTC One Max: hlava hliníkové rodiny [recenze]

HTC rozšiřuje modelovou řadu One o velký model One Max, aby měl svého zástupce v segmentu šestipalcových tabletofonů.
Kapitoly článku

Skener otisků prstů

Skener otisků prstů je jedním z marketingových taháků tohoto telefonu. Řešení od HTC je zajímavé, použitelnost v praxi ale místy pokulhává. Je vidět, že se jedná o první telefon, na kterém výrobce tuto inovaci zkouší, implementace v budoucích telefonech na tom třeba bude o něco lépe. Telefonů vybavených podobným hardwarovým řešením je zatím poskrovnu, srovnávat můžeme vlastně jenom s novým iPhonem 5S.

Klepněte pro větší obrázek
Čtečka je nejnápadnější inovací HTC One Max. Hádáme, že odteď ji budou mít všechny vlajkové modely HTC

Nastavit lze otisk až tří prstů, každý z nich pak může spouštět jinou aplikaci. Kromě odemknutí displeje (telefon se odemkne a zobrazí stav telefon, ve kterém jste vypnuli displej) může rovnou přejít na výchozí plochu, spustit fotoaparát, hlasového asistenta nebo libovolnou aplikaci. Pokud není otisk rozpoznán, můžete použít záložní heslo (minimálně 4 znaky).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nastavení čtečky otisků prstů

Vzhledem k umístění skeneru na zadní stranu má smysl nastavit funkce pro ukazováčky, použití kteréhokoliv dalšího prstu by bylo už hodně krkolomné. A to i za předpokladu, že byste jej mohli jenom přiložit. U HTC je ale celý proces skenování komplikovanější. U konkurenčního iPhonu jenom přiložíte prst a telefon se odemkne. S HTC musíte nejprve stisknou hlavní vypínač, a poté přejet prstem přes skener. A to ne jen tak nějak, ale jediným možným směrem, shora dolů. Největší šancí na úspěch je nahmatání čočky fotoaparátu a poté posun prstu níže, nevyhnete se ale čištění čočky před každým focením.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nastavení čtečky otisků prstů

Jelikož není skener vidět a všechno musíte dělat poslepu, vyžaduje tento způsob odemykání displeje cvik. Usnadněním by určitě byla možnost přejet přes skener vodorovně, případně prst jenom přiložit. Aktuální řešení funguje, jako celek je ale poměrně kostrbaté, chybí mu trocha elegance a jednoduchosti. V každém případě se ale jedná o netradiční novinku, kterou stačí jenom doladit, aby její použití nepřinášelo víc problémů než užitku. Jak celý proces funguje v praxi, si můžete prohlédnout v podrobné videoukázce.

Fotoaparát

One Max má stejně jako model One ultrapixelový fotosenzor. Díky němu by měl telefon pořizovat opět o něco lepší snímky než předchozí modely, respektive konkurence. V praxi se budete muset spokojit s čtyřmegapixelovými fotkami, které spadají spíše do průměru. Chybí jim hlavně ostrost, nepatrně živější barvy a všechny snímky trpí více či méně znatelným šumem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostředí a nastavení fotoaparátu

S prostředím fotoaparátu se výrobce také moc nepředvedl. Veškerá nastavení se realizují v jedné dlouhé nabídce, přímo na displeji pak měníte pouze nastavení blesku. Pochvalu zaslouží dvojice spouští (foto a video), před vlastním snímáním není potřeba nic přepínat, stačí jenom klepnout na příslušné tlačítko.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Ukázkové video:

Závěr

HTC One Max zatím čeká na svoje uvedení na trh. Ať už bude jeho cenovka jakákoliv, nebude to mít jednoduché. Není to špatný telefon/tabletofon/phablet, to určitě ne. Nabídne spoustu výkonu, perfektní displej, na aplikace dostatečný prostor kolem 10 GB a podporu paměťových karet na případná osobní data či multimédia. S výdrží na tom není zle a vše se podařilo vtěsnat do designově zajímavého těla s rozumnou ergonomií.

Klepněte pro větší obrázek

Ve srovnání s menším sourozencem One toho ale kromě velikosti nemá moc co nabídnout. Skener otisků prstů je použitelný, další generace by ale mohla být vyřešena lépe. Zpracování plastového těla s ne zcela lícujícím krytem je prostě horší (méně atraktivní, obyčejnější) než u hliníkového unibody. Ve zbylých funkcích si pak jsou modely velmi blízké, celá volba se tak bude nejspíše odehrávat v otázkách velikosti displeje.

Max by mohl být zajímavou volbou, pokud by byl levnější než One, který aktuálně přijde na 15 tisíc korun. Pak by snesl i srovnání s Huawei Ascend Mate a Samsungem Galaxy Mega a případný příplatek by byl oprávněný za lepší displej a hardwarové vychytávky v podobě skeneru či infraportu. Bude-li dražší, blíží se do vod Sony Xperia Z Ultra (supervýkonná stylová placka) a jestli to HTC s cenou přepálí (na cca 17 tisíc), Max si ani neškrtne, protože Galaxy Note 3 za další dva tisíce navrch určitě stojí.

Témata článku: HTC, , , , HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), HTC One Max, HTC One mini, HTC One mini 2, HTC One X, HTC One X+, Huawei Ascend Mate, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Note 3 Neo, Samsung Galaxy Note 3 Neo Duos, Sony Xperia Z, Sony Xperia Z Ultra, Viditelný pixel, SoundHound, Přerostlý telefon, Dětský mód, Perfektní displej,