HTC One Mini: hliník v menším kabátku [recenze]

Trendu menších verzí vlajkových lodí se nevyhnulo ani HTC. Podaří se mu prosadit v konkurenci Samsungu Galaxy S4 Mini?
Kapitoly článku

Slabší, ale stále dostatečný

Jestliže design telefonu utrpěl mírné šrámy, pak uvnitř telefonu jsou vážná zranění. Hned na začátek je ale nutno dodat, že na výkonu se to tolik nepodepsalo. Telefon totiž i tak běží plynule, pouze občas si dá trochu na čas. Srdcem One Mini je dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon 400, jehož jádra jsou taktována na 1,4 GHz. Součástí SoC (system-on-chip) je i grafický čip Adreno 305. Další složkou výkonu je i 1GB RAM paměť. Plynulosti zde jistě napomáhá i fakt, že HTC omezuje multitasking na maximálně 9 současně spuštěných úloh.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výsledky benchmarkových testů AnTuTu, Quadrant Standrad, Vellamo.
 

Soubory bude možné ukládat do vnitřní paměti, jejíž velikost si bohužel nevyberete. Telefon se totiž bude vyrábět v jediné 16GB variantě. Ani paměťovou kartu do tohoto modelu nevložíte, není totiž kudy. Z uvedených 16 GB máte po prvním spuštění telefonu reálně k dispozici zhruba jen dvě třetiny (10,7 GB). Po nainstalování aplikací a několika her tak může volná paměť klesnout k 7-8 GB, což někomu nemusí stačit. Jedinou možností dalšího rozšíření je ukládat svá data na webová úložiště a mít dostatečný datový tarif.

Klepněte pro větší obrázek
Paměťová karta by u HTC One Mini jistě našla své využití.

Na vlně Sense

HTC One Mini samozřejmě využívá systému Google Android 4.2.2. Jelly Bean. Ten, jak je u tchajwanského výrobce zvykem, je schovaný hluboko pod grafickou nadstavbou HTC Sense. Funkce jako HTC BlinkFeed nebo HTC Zoe naznačují, že v něm je nahrána verze 5.0. Při prvním spuštění telefonu vás překvapí možnost výběru jazyku. Čeština je zde totiž nabízená asi ve 20 různých verzích, které se mají lišit dle státu, ve kterém žijete. Můžete tak zkusit, jak vypadá například litevská nebo makedonská čeština.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon se v průběhu testování dočkal menší softwarové aktualizace. Její přínos jsem však nezaznamenal.

Úvodní nastavení čítají možnost obnovení z vašeho účtu u Googlu nebo kompletní nastavení přes váš desktopový prohlížeč. Následně se dostanete do samotného prostředí, kde jako hlavní obrazovka je nastaven HTC BlinkFeed. Směsice vašich sociálních sítí a oblíbených kanálu nemusí každému vyhovovat. Nepříjemným překvapením tak může být, že tuto službu nemůžete nijak vypnout. Můžete pouze kompletně odebrat všechny zdroje, a tudíž nebude zobrazovat žádný obsah. Vypnout ji úplně a odstranit ji z obrazovky však nejde.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Při výběru obsahu pro HTC BlinkFeed je na výběr z několika oborů.

Další stránky pak jsou klasicky androidí. Lze na ně umístit zástupce aplikací nebo widgety. Na jednu stránku se vejde maximálně 16 aplikací, když mřížka je 4 × 4. Pod tou je ještě lišta, která se vám zobrazuje na všech stránkách. Vejde se na ní 5 aplikací, z nichž jedna z nich musí vždy reprezentovat vstup do hlavní nabídky. Na rozdíl od ostatních nadstaveb je tato lišta přítomná i v nabídce všech aplikací.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Domovskou obrazovku si můžete v nastavení změnit.

V té se ale mřížka viditelných aplikací smrskne na 3 × 3 na první stránce a 3 × 4 na těch dalších. Po vstupu do nabídky jsou totiž úplně nahoře umístěny velké hodiny spolu s informací o počasí. Jednotlivé aplikace lze sdružovat do složek, což názorně ukáže již samotné HTC, když po prvním spuštění jsou v několika složkách umístěny podobné aplikace. Řazení aplikací si můžete nastavit dle vašeho gusta, když je k dispozici abecední pořadí či řazení dle nejpoužívanějších nebo vlastní.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V základu je předinstalovaný také klient cloudového úložiště Dropbox. Po přihlášení dostanete zdarma 50 GB prostoru na 2 roky.

Témata článku: HTC, , , , , Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 5s, Apple iPhone 5s 32GB, Apple iPhone 5s 64GB, HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), HTC One mini, HTC One mini 2, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4 mini, Samsung Galaxy S4 mini Duos, Samsung Galaxy S4-A, Sony Xperia Z1, Bílý rámeček, Abecední pořadí, Armáda,