HTC One X: čtyřjádro s faktorem X [recenze]

První telefon s čtyřjádrem se dostal na trh, specifikace nešetří superlativy. Bude HTC One X prodejním trhákem letošního jara?

Plastové unibody

Jednolité polykarbonátové tělo se vyrábí ve dvou barevných variantách, bílé a tmavě šedé. Kolem displeje vede jen tenký rámeček (přesah polykarbonátu), do kterého je nad displejem zakomponována kamerka pro videohovory a jemná perforace reproduktoru. V jednom z těchto drobných otvorů se schovává notifikační dioda, jejíž intenzita zbytečně neoslňuje a při pohledu ze strany téměř zmizí. Nemusíte se tedy obávat jasného rušivého světla v případě zmeškané události.

Na horní straně najdeme hlavní vypínač, 3,5mm Jack pro sluchátka a sekundární mikrofon pro potlačení hluku. Ten primární má své místo vespod telefonu. Na pravé straně nahmatáme regulátor hlasitosti, který mohl mít lehce znatelnější hrany a jasnější odezvu. Na protilehlé straně našel svoje místo microUSB konektor. Povrchová úprava telefonu je vyvedena v matné, kolem celého telefonu se pak táhne lesklý, zhruba 2mm proužek (stále v rámci použitého materiálu).

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek 
Pod displejem najdeme trojici senzorových kláves pro ovládání Androidu 4, nad displejem vidíme sekundární kamerku

Jednolitá záda disponují několika prvky. Uprostřed je to plastické logo výrobce, ve spodní části perforace hlasitého reproduktoru, nad kterou najdeme certifikaci Beats audio. Na pravém hraně si můžete všimnout pětice kontaktů, které slouží k propojení s příslušenstvím (dokovací stanicí). V horní části zbylo místo na čočku fotoaparátu, která v kovovém lemu vystupuje nad povrch. Do tohoto ohraničení se podařilo ještě zakomponovat přisvětlovací diodu. Vlastní čočka není skoro vůbec zapuštěna do kovového okruží, je třeba tedy dávat pozor, aby nepřišla k újmě.

Klepněte pro větší obrázek
Součástí balení je i malý kovový plíšek s logem HTC, který má pomoci s vyjmutím šuplíčku na SIM kartu. Tento úkon lze ale celkem jednoduše provést nehtem

Balení telefonu je spíše střídmé, kromě několika brožurek zde najdeme nabíječku a USB kabel. Vzhledem k absenci HDMI konektoru na těle telefonu neočekáváme kabel na propojení s televizí, o něco více zamrzí obyčejné plastové pecky. Certifikace Beats audio je vše, co od tohoto výrobce sluchátek můžete u telefonů HTC očekávat – sluchátka Beats audio již nebudou součástí balení.

Displej

Displej patří mezi hlavní lákadla tohoto HTC. Rozměr je jeden parametr, důležité je ale i rozlišení. Zatímco jeho kolegové spoléhají jen na WVGA (480 × 800), One X má, stejně jako Galaxy Nexus, 720 × 1 280 bodů. Čtete správně, jen o 48 bodů výšky méně, než mívala před několika lety většina notebooků (před přechodem na širší rozlišení 1366 × 768). Vysoké rozlišení oceníte zejména při prohlížení webu či práci s kalendářem, na displeji je dostatek bodů na vykreslení všech potřebných detailů při zachování dobré čitelnosti.

Díky vysokému rozlišená je displej jemný, barvy má syté. Na rozdíl od konkurenčních Samsungů nepoužilo HTC žádnou z mnoha variant AMOLED matice, ale vsadilo na Super LCD. První reakcí všech, kteří vzali telefon do rukou, bylo pochvalné zhodnocení zobrazovadla. Čitelnost je použitelná i na slunci.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Rozhraní přehrávače videí, možnost aktivace vylepšení zvuku

Dalším z bombastických parametrů je 4+1 jádrová Tegra 3 pracující na 1,5 GHz. Méně než nasazený gigabajt paměti bychom brali jako špatný vtip. Po spuštění je pro uživatele dostupných necelých 400 MB. V praxi byste se neměli setkat s problémem nedostatku výkonu. One X přehrál bez zaváhání video s rozlišením ekvivalentním jeho displeji (tedy v zobrazení jedna ku jedné), dokonce ani Full HD video mu nečinilo problém. Až u testovacího videa od JVC (The Beauty of Japan), což je pětiminutový klip o velikosti 655 MB se obraz i zvuk místy zadrhával.

Tabulka výkonnostních testů:

Typ benchmarkuHodnota v obvyklých jednotkách
Linpack Single-Thread49,841
Linpack Multi-Thread145,938
Nenamark158,8
Nenamark248,4
Neocore58,7
AnTuTu10454
Quadrant4626
Smartbench 2010 Productivity1533
Smartbench 2010 Gaming3830
Smartbench 2012 Productivity4730
Smartbench 2012 Gaming2705
CF-Bench Native23859
CF-Bench Java6017
CF-Bench Overall13153

Výdrž

Vysoký výkon a uživatelsky nevyměnitelná baterie jistě vyvolají otázku, jak je na tom HTC s výdrží. Záleží na úhlu pohledu. První dva dny se HTC netvářilo, že by to s výdrží mělo být jakkoliv růžové. V obou případech putoval telefon z nabíječky brzy ráno, po celou dobu měl zapnutou synchronizaci kalendáře a e-mailů přes mobilní síť (i když dat přenesl jen minimum), WiFi vypnuté.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zadní stranu tvoří masivní objektiv fotoaparátu, ve spodní části přístroje je perforovaný reproduktor

První den se přihlásil o dobití po 12 hodinách, ze kterých 2 byl zapnutý displej a necelou hodinu jsem si četl články na Internetu. Druhý den ukazoval po 8,5 hadinách 50 %, displej zapnutý sotva hodinu a na webu strávená čtvrthodina. Oba dny zcela bez hovorů. Jak se později ukázalo, výdrž byla ovlivněna i místem, kde se telefon v tu dobu nacházel – průběžně totiž přecházel mezi 2G a 3G signálem.

Další dny se v praxi projevila žravost displeje. Při půlhodinovém použití displeje a zapnuté synchronizaci hlásil ještě po 22 hodinách 65 % baterie. Výdrž hodně závisí na tom, co s telefonem děláte. Pusťte si hry, displej pojede nonstop a za pár hodin bude akumulátor mrtvý. Při běžném použití (hovory, sms, e-maily) by neměla jednodenní výdrž představovat problém. Škoda, že s baterií nic neuděláte, možnost výměny (i za cenu několika gramů a milimetrů navíc) za větší by jistě řada uživatelů přivítala.

Témata článku: HTC, , , , HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), HTC One S, HTC One V, HTC One X, HTC One X+, Samsung Galaxy Nexus, Samsung Galaxy Note, Faktor, Výměna baterie, Rychlá odezva, Osobní nastavení, Osmimegapixelový snímač, Běžící pás, Nativní systém, Čtvrtá verze, Špatný vtip, Osobní cloud, PDF Viewer, Speciální nástroj,