HTC P3300: třetí MDA Compact útočí (velký test)

HTC uvedlo nový komunikátor na platformě Windows Mobile 5. Německý T-Mobile jej zvolil jako nástupce své oblíbené řady Compact, s největší pravděpodobností se tedy objeví i u nás. Novinka láká především revolučním ovládáním, integrovaným GPS přijímačem i FM rádiem. Nebyla by to ale recenze, kdybychom neodhalili i nějaké ty nectnosti.

Trackball na kapesním počítači

Výrobce zvolil vskutku netradiční způsob ovládání. Klasický čtyřsměrný ovladač s potvrzením nahradil otočným kolečkem. Ještě zajímavější je ale bílá kulička uprostřed. Její funkce vám bude okamžitě jasná, pokud jste měli tu čest s trackballem hojně používaným na starých noteboocích. Pohybem kuličky do všech směrů lze na displeji prohánět šipku a tím jednoduše ovládat takřka všechny funkce bez nutnosti vytažení pera a hlavně bez zaměstnání obou rukou. Při použití se kulička efektně podsvítí tmavě modrou barvou. Způsob ovládání šipkou se podobá iPaqu hx4700, který měl pod displejem touchpad.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kuličku uprostřed obklopuje stříbrný kruh otočný v obou směrech

Teorie je důležitá, nicméně praxe ještě důležitější. Nevím, jaký mechanismus snímá pohyb kuličky, osobně ale sázím na klasické válečky ze známých kuličkových myší. Bez problémů totiž provedete čistě horizontální nebo vertikální posuv. V diagonálním směru se šipka posouvá poněkud kostrbatě a ve skocích. Pohyb zkrátka není moc předvídatelný a strefování se do malých polí (soft-klávesnice, přepínání dnů v kalendáři) vyžaduje trpělivost.

Zatočte si kolečkem

Leskle stříbrný kroužek okolo kuličky je otočný a pohybem po či proti směru hodinových ručiček supluje stisk tlačítek ve vertikálním směru. Výrobce jej nazval trackwheel a jde o ovladač bezesporu praktický a hlavně rychlý. Opět má ale jednu vadu na kráse, kterou nejlépe vystihne praktický příklad: v nabídce zástupců aplikací se kolečkem posunu dolů a současně označím vybranou aplikaci. Stiskem kuličky ale nedojde ke spuštění vybrané aplikace, ale "potvrdí" se místo, kam ukazuje šipka. Po posunu stránky kolečkem musíte přehmátnout na kuličku, šipkou vybrat aplikaci a spustit ji. To zdržuje. Zde se ale jedná o čistě softwarovou záležitost, ve finální verzi může výrobce tuto drobnost opravit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ovládací kolečko nelze stisknout v žádném ze směrů

Škoda, že výrobce neponechal i možnost kruhový ovladač ve čtyřech směrech zmáčknout. Absence skutečných šipek může být na obtíž. Navigační aplikace se ovládají jen obtížně, některé hry pak nebyly vůbec hratelné. Přestože se předchozí odstavce mohou zdát kritické, jsem zejména z trackballu nadšený. Myslím, že tudy vede cesta, alespoň do doby než Microsoft svůj operační systém skutečně přizpůsobí ovládání hardwarovými tlačítky. Pero nyní vytahuji opravdu jen ve chvílích, kdy potřebuji zadat text. Výše uvedené vlastnosti považuji za detaily, které lze v příštích zařízeních vyřešit.

Hromada tlačítek

Hned v okolí zajímavého kruhu pod displejem se nachází rovnou osm tlačítek. Dvě se sluchátky, dvě softwarová, jejichž funkci vidíte ve spodní liště displeje, pak zde nechybí dvě předprogramovaná tlačítka pro spuštění komunikačního manažeru a internetového prohlížeče. Hned vedle jsou speciální tlačítka pro otevření nabídky Start a OK/Close. Díky nim se ovládání opravdu výrazně zjednodušuje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítko pro zapnutí komunikátoru • stylus • zde je ukrytý GPS přijímač • reproduktor nad displejem

Nad displejem je reproduktor z krajů ohraničený diodami. Pravá signalizuje dostupnost GSM signálu a napájení, levá pak bezdrátové technologie přenosu dat. V horní hraně má své místo pouze reproduktor. Levá hrana hostí tlačítko pro spuštění aplikace rozpoznávající hlasové povely. Kdo byl zvyklý na hlasový záznamník, nechť si tlačítko přeprogramuje. Níže nechybí obvyklý dvoupolohový posuvník pro úpravu hlasitosti a až ve spodní části si můžete všimnout otvoru pro rychlý soft-reset.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Posuvník pro korekci hlasitosti  • otvor soft-resetu

Ve spodní části má své tradiční místo synchronizační konektor. Výrobce neustoupil ze svých tradic a opět zvolil univerzální a praktický miniUSB konektor. Ten má ale na rozdíl od běžných konektorů zkosenou pouze jednu hranu. Jde o opatření pro ochranu dodávaných sluchátek, která tak nelze k jiným zařízením připojit. Žádný další zvukový fyzický výstup v podobě standardního konektoru jack 3,5mm nenajdete. Tím nás výrobce odsoudil k jeho vlastním sluchátkům, zatím nevím o dostupné redukci. Nebo můžete zvolit kvalitní bezdrátová sluchátka využívající Bluetooth.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Standardní synchronizační konektor  • fotoaparát  • dostatečně dlouhý stylus

Na pravé hraně zaujme především tlačítko pro spuštění fotoaparátu v dolní části a tlačítko pro zapnutí na opačném konci. Tedy přesně tam, kde předchozí modely Compact. Pero ale není umístěno v horním, ale v dolním rohu zařízení. Na svém místě drží vcelku urputně a při vytažení přijde ke slovu i nehet. O to víc si budete cenit ovládání pomocí trackballu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pero je opět umístěno ve spodním rohu • tlačítko pro zapnutí a čočka fotoaparátu

Zadní hraně dominuje čočka digitálního fotoaparátu umístěná uprostřed těla komunikátoru. Sklíčko je takřka zarovnáno s okolím a vzhledem k absenci ochranných prvků mu jistě uštědříte několik škrábanců. Pod čočkou nechybí lesklá plocha pro pořizování autoportrétů. Marně budete hledat svítivou diodu a na rozdíl od Qteku S200 postrádám manuální makro režim. V horní části si všimněte gumového pruhu. Z pravé strany jej lze s pomocím pera odloupnout a tím zpřístupnit konektor pro připojení externí antény GPS přijímače.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Netradiční umístění paměťové karty pod slotem karty SIM

Kryt baterie zabírá větší polovinu zadní části. Pod ní se skrývá akumulátor Li-Ion o kapacitě 1200 mAh a pokud jej vyjmete, dostanete se ke slotu karty SIM. Několik minut mi trvalo, než jsem našel slot pro paměťovou kartu. Kdo by jej taky hledal pod lůžkem karty SIM? Jedná se totiž o miniaturní microSD (TransFlash). Chcete-li tedy kartu vyměnit, nejen že musíte vyjmout baterii, ven musí také SIM karta. Nic pro notorické měniče karet s velkými prsty. Na druhou stranu, snad nikdo nemění karty každou chvíli a alespoň se do přístroje nepráší.


V další kapitole si povíme o operačním systému Windows Mobile 5, zhodnotíme procesor a vyzkoušíme hlasovou komunikaci

Témata článku: HTC, , , , , , E-Ten M600+, HTC P3300, T-Mobile MDA Compact, T-Mobile MDA Compact III, T-Mobile MDA III, T-Mobile MDA Vario, T-Mobile MDA Vario V, Městské prostředí, Nový profil, Tradiční místo, Test, Zářivý displej, Skvělý způsob, Rádio FM, Magické číslo, Velký, Lesklá plocha, Vylepšené ovládání, Pouhé otevření