HTC P4350: Vario po hubnoucí kúře

Kvalitní QWERTY klávesnice nemusí nutně znamenat obří rozměry. HTC P4350 (Herald) je toho důkazem. První dojmy + fotogalerie!

Vždy když někomu ukážu typický komunikátor, například MDA Compact III, následuje otázka, jak se na takovém stroji vlastně píše. Složité vysvětlování rozpoznávání psaného textu či ťukání na miniaturní virtuální klávesnici zůstává minulostí – držím v rukou HTC P4350. Můžete na něj narazit také pod kódovým jménem HTC Herald. A pro ty, co se v číselném označení v řádu tisíců či kódových jménech ztrácí – jedná se o „hubené Vario“. V internetových vodách bývá popisován také jako odlehčená verze HTC TyTN, osobně mi ale příbuznost s Variem přijde bližší. Povíme si proč.

01.jpg 02.jpg 03.jpg 04.jpg
05.jpg 06.jpg 07.jpg 08.jpg
HTC P4350 – můžete mu říkat Herald

Bez UMTS a HSDPA, ale menší

Na komunikátorech této kategorie si vážím především malých rozměrů. Nesmazatelné plusové bodíky u mne mají ty přístroje, které mohu nosit v nevyboulené kapse vždy a všude, na které nemusím nosit batůžek. V druhém bodě figuruje hardwarová klávesnice a pokud píšete větší množství SMS, e-mailů či zpráv na ICQ, budete ji chtít také. Hardwarová klávesnice a malé rozměry se ovšem až do představení P4350 vylučovaly. HTC se nyní podařilo vměstnat hardwarovou klávesnici do zařízení s rozměry a zejména tloušťkou řady MDA Compact. Mám-li být konkrétní, rozměry P4350 činí 109 × 59 × 17 mm.

12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg 
Rozměry jsou velmi příjemné, jen ta hmotnost trochu větší

Po uchopení do rukou ale nebude tloušťka tím prvním, co vám přijde na mysl. HTC sice prošlo výraznou hubnoucí procedurou, redukce váhy se ale nekonala. Ba právě naopak, 168 g je ve srovnání s HTC P3300 (MDA Compact III) se 130 g opravdu znatelný rozdíl. Najít příčinu není úplně snadné. Povrch tvoří plast, byť tvrzený a rozhodně nepůsobící laciným dojmem. Kovové části lze najít ve spodní straně displeje.

19.jpg 20.jpg 21.jpg
Srovnání rozměrů se Sony Ericssonem P990i

HTC P4350 působí v zavřeném stavu pevným a celistvým dojmem, obě části u sebe drží jako přišité a drobné vůle objevíte pouze po šťouchnutí do pravého dolního či horního rohu. Po zkušenostech s Variem myslím, že si tyto vlastnosti uchová po delší dobu praktického používání.

09.jpg 10.jpg 11.jpg
Výsuvný mechanismus je příkladně pevný

Klávesnice zasviť více

Uživatele MDA Varia, HTC TyTN či E-Ten Golfiish určitě v první chvíli zmate vysouvání klávesnice na opačnou stranu, doprava. Po vysunutí klávesnice zůstanou ovládací tlačítka pod displejem na levé straně. Nejsem si jist, zda-li jde o šťastné řešení, většina uživatelů by tato tlačítka raději pod pravým palcem.

34.jpg 35.jpg 36.jpg
Klávesnice se povedla...

Nebudu vás dlouze napínat, hardwarová klávesnice se povedla. Po vzoru TyTN, Univesralu i komunikátorů od Nokie se tlačítka slila do jedné plochy. Tlačítka jsou nyní větší, nenahmatáte ovšem oddělující hranici. Ve srovnání s MDA Vario mají tlačítka nižší zdvih a měkčí stisk, celkově se mi na klávesnici píše velmi příjemně. Co mne nepotěšilo je poměrně obyčejné, bílé a mdlé podsvícení.

37.jpg 38.jpg40.jpg
...jen by mohla více zářit

Drobné postřehy z prvního setkání

HTC vyřešilo chybu při vytáčení kontaktů z klávesnice. Pokud jste chtěli na MDA Vario či HTC Universal vyhledat a volat kontakt s otevřenou klávesnicí, operační systém se zachoval zcela nelogicky. Po spuštění rozhraní pro sestavení hovorů nebylo možné na klávesnici vyťukat dle předpokladu kontakt z telefonního seznamu, museli jste přístroj zavřít a učinit tak pomocí virtuální klávesnici na displeji. P4350 tuto chybu již opravuje, na klávesnici lze velmi rychle vyhledávat v kontaktech a sestavit hovor. Skvělé!

22.jpg 23.jpg41.jpg
Ovládací klávesy pod displejem – nechybí Start a OK/Close tlačítka

V nabídce aplikací najdete zástupce Bluetooth Explorer. Jde vlastně o adresář ve stromové struktuře zařízení. Pokud se do něj vnoříte, přístroj vyhledá dostupná Bluetooth zařízení podporující profil FTP. Jedná-li se o spárované zařízení, HTC vám umožní prohlédnout obsah sdílených adresářů a kopírovat soubory. S obsahem se pracuje přesně dle pravidel FTP – soubory nelze spouštět přímo z původního umístění, musí se nejdříve zkopírovat do paměti. Chápu, že to jinak nejde, možnost přímého spouštění videa či hudby z domácího PC je ale velmi lákavá. Bluetooth Explorer jsem zkoušel ve spojení s Apple MacBook a vše šlapalo na výbornou. Doporučuji ale nesdílet přes Bluetooth celý disk – jeho načítání v komunikátoru trvá nepoužitelně dlouhou dobu.

39.jpg  42.jpg
Displej: osvědčená kvalita

Hardware: nic nového pod sluncem

HTC P4350 nepodporuje sítě třetí generace, na rychlá data UMTS či dokonce HSDPA musíte zapomenout. Zbývá tedy GSM, GPRS a naštěstí i EDGE. Dále zde máme starý známý Texas Instruments OMAP850 na frekvenci 201 MHz. Duo ROM/RAM tvoří v současné době zcela běžné součíslí 128/64 MB. A skutečné hodnoty? Mrzkých 42 MB pro uživatele a ještě žalostnějších 44 MB RAM pro běžící aplikace. Po hard-resetu, tedy bez žádných rezidentních aplikací, zbývá pouhopouhých 22 MB RAM. K praktickým testům přistoupím s mírnou skepsí a obavami nad vyskakující hláškou žádající ukončení některé ze spuštěných aplikací. Uvidíme, třeba HTC překvapí.

24.jpg 25.jpg 26.jpg 27.jpg
28.jpg 29.jpg 30.jpg 31.jpg
32.jpg 33.jpg 
Několik zajímavých detailů

Co mne mrzí asi ze všeho nejvíce, je absence vestavěného GPS modulu. HTC P3300, neboli MDA Compact III, jím disponuje a současný trend hovoří jednoznačně ve prospěch satelitní navigace.

18.jpg 16.jpg 17.jpg
V krabici najdete i kvalitní pouzdro 

Stačí vosí pas na úspěch?

Vezmeme-li čistě technickou specifikaci, máme před sebou MDA Vario v hubeném balení. Lépe řečeno – v neodolatelně vypadajícím hubeném balení. Při podrobnějším průzkumu pak objevíme novější operační systém a zejména výrazně zdařilejší klávesnici. Bude to ale na úspěch a několika tisícový cenový rozdíl stačit? Odpověď zkusíme najít v připravované recenzi.

Přístroj k testu zapůjčil Sunnysoft
Cena: 15 101 Kč (objednat můžete zde)

Diskuze (15) Další článek: MM má nový obrázkový katalog mobilů

Témata článku: HTC, , HTC P3300, HTC P4350, HTC Tytn, T-Mobile MDA Compact, T-Mobile MDA Compact III, T-Mobile MDA Vario, T-Mobile MDA Vario V, Původní umístění, Osvědčená kvalita, Hub, Spárované zařízení, Var, Šťouchnutí