HTC P4350: Vario po dietě (test)

Dobře vymyšlený, dobře postavený. Takový je HTC P4350, přezdívaný Herald, nebo také vyhublé Vario.

Ovládání s drobnými změnami

Ponechám HTC P4350 ještě chvíli zavřený. Přední straně dominuje dotekový displej s úhlopříčkou 3,5 palce, k jehož vlastnostem se vrátím. Zaměřte se na skrumáž tlačítek pod displejem a vezměme to od prostředka ke krajům. Hlavní slovo zde má čtyřsměrný ovladač s vystouplým a hlavně odděleným středovým tlačítkem pro potvrzení. Z obou stran pak najdete dvoupolohová tlačítka. Jejich horní části představují soft-tlačítka typická pro operační systém Windows Mobile 5, spodní část pak slouží k vyvolání nabídky Start a potvrzení OK/Close. Další poměrně významný rozdíl ve srovnání s MDA Vario. To mělo programovatelná tlačítka umístěna nad displejem, tedy z pohodlného dosahu při ovládání jednou rukou. Nesmím zapomenout na dvě nepostradatelná tlačítka se zeleným a červeným sluchátkem. Pětisměrný ovladač je dostatečně rozměrný a i velké prsty se s ním rychle sžijí. Naopak bych ocenil trošku větší tlačítka pro přijetí a ukončení hovoru.

22.jpg 23.jpg 39.jpg 42.jpg
Detail pevných kláves  dva režimy provozu displeje

Nad displejem si můžete všimnout reproduktoru orámovaného leskle stříbrnou linkou. Po stranách se dále nachází dvě signalizační diody. Ta levá svým zeleným blikáním informuje o dostupnosti sítě, změní-li se na oranžovou, máte zmeškaný hovor, novou zprávu či připomínku v adresáři. Červená pak signalizuje vybitý akumulátor. Dioda po pravé straně signalizuje aktivaci bezdrátových technologií. V horní hraně - směrem v levé části - má své místo důležité tlačítko pro zapnutí přístroje.

27.jpg 29.jpg 24.jpg 28.jpg
Boky přístroje jsou obložely tlačítky

Levá hrana hostí v horní části, takřka v rohu, tlačítko pro spuštění fotoaparátu. Níže se pak nachází dvoupolohový posuvník pro korekci hlasitosti, a ještě níže si můžete všimnout gumové záslepky chránící slot pro paměťové karty. Posuvník pro korekci hlasitosti a tlačítko pro zapnutí by si zasloužily pevnější uchycení. Spletete-li si tímto komunikátorem rumbakouli, dočkáte se chrastění. V levém dolním rohu má své místo očko pro připevnění poutka na zápěstí nebo krk.

Dolní hrana pak hostí standardní, avšak mírně upravený mini-USB konektor pro připojení synchronizačního kabelu. Úprava spočívá ve zkosení pouze jednoho rohu na místo dvou. Tento konektor totiž slouží i k připojení sluchátek a výrobce tímto zajistí, že sluchátka nepasují do standardních zdířek jiných zařízení. Standardní konektor pro připojení sluchátek typu Jack na těle nenajdete. Už se ale objevily redukce (expansys.com) z mini-USB na standardní 3,5 mm Jack. Vario sice mělo standardní výstup, nicméně s rozměrem 2,5 mm a redukce byla tak jako tak zapotřebí. Ve spodní hraně ještě narazíte na přepínací zámeček pro odloupnutí zadní plastové skořepiny. Ta mimochodem tvoří celou zadní část přístroje.

 25.jpg 26.jpg 30.jpg 31.jpg
Poněkud nečťastná móda schovávat stylus do spodní části

V pravém dolním rohu narazíte na pero. Přiznám se, že příliš nechápu módu vytahování pera ze spodní části, o to více u P4350. Pokud totiž vysunete klávesnici, musíte ovládací pero vytahovat levou rukou. Alespoň pro většinové praváky nepohodlné. Za ideální považuji uchycení pera právě u MDA Compact, v pravé hraně a horní části. Pro vytažení totiž stačí přejet bříškem palce po horním rohu a pero vám bez jakéhokoli obracení zůstane mezi prsty. Pravá hrana již jen stručně - obsahuje dvě programovatelná tlačítka. V základu slouží k přístupu do rozhraní pro správu bezdrátových komunikací, druhé pak pro hlasové vytáčení (stisk) nebo aktivaci diktafonu (delší podržení).

Obyčejný displej, ale s pochvalou

Dotekový displej s úhlopříčkou 3,5 palce po technologické stránce nenadchne a nezaujme. Parametry hovoří o rozlišení 240 x 320 bodů s barevnou paletou pětašedesáti tisíc barev. Ovšem i mezi těmito displeji lze najít značné rozdíly a z tohoto pohledu patří P4350 k těm více než zdařilým. Oceňuji především velmi vysokou maximální úroveň podsvícení. Displej si ponechává solidní čitelnost i za slunečného dne. Nejnižší úroveň pak zbytečně neoslňuje v noci. Škoda jen, že se mezi těmito dvěma - v pravém slova smyslu extrémy, nachází jen pouhé dva mezistupně.

pc_capture01.bmp pc_capture02.bmp pc_capture03.bmp
Management spotřeby energie

Displej nabízí slušné pozorovací úhly, syté barvy a skvělý kontrast. Mírně, ale opravdu mírně nažloutlá bílá mi nevadí. Doteková vrstva má optimální citlivost, povrch se pod hrotem pera neprohýbá a díky nízkým rantlíkům můžete provádět některé operace prstem. Displej si tedy pochvalu zaslouží. Ano, mohl nabízet vyšší rozlišení, nicméně v dané cenové kategorii těchto zařízení jde o standard.

Témata článku: HTC, , , Apple iPhone 4GB, E-Ten M600+, HTC P3300, HTC P4350, HTC Tytn, Nokia 6680, Sony Ericsson K750i, Sony Ericsson P990i, T-Mobile MDA Compact, T-Mobile MDA Compact V, T-Mobile MDA Vario, Test, Městské prostředí, Skvělý kontrast, Hubnutí, Die, Pokovený povrch, Pomalý procesor, Slabý procesor, Fotka pořízený, Vysoké hodnocení, Výrazný podíl