HTC P4350: Vario po dietě (test)

Dobře vymyšlený, dobře postavený. Takový je HTC P4350, přezdívaný Herald, nebo také vyhublé Vario.

MDA Vario se těší velké oblibě díky hardwarové klávesnici a zejména nízké nedotované ceně u T-Mobile. Držíme v rukou nástupce HTC P4350: zhubnul, zmodernizoval operační systém a vylepšil fotoaparát. Bude to na úspěch stačit?

01.jpg 02.jpg 03.jpg 04.jpg

Klíčové vlastnosti

  • Operační systém Windows Mobile 5 AKU 3.2
  • Hardwarová a velmi pohodlná klávesnice
  • Výtečná tloušťka
  • V rámci dané technologie kvalitní displej
  • Podpora ovládání jednou rukou
  • Paměťové karty microSD
  • Podpora GPRS, EDGE
  • Wi-Fi, Bluetooth
  • slušný 2 Mpx fotoaparát

Hlavní nedostatky

  • Vyšší hmotnost
  • Absence GPS přijímače
  • Chybí univerzální zvukový výstup
  • Malá kapacita paměti RAM i ROM
  • Ve srovnání s MDA Vario minimum inovací

K testu zapůjčil Sunnysoft
Cena: 14 440 Kč (koupit)

HTC P4350 zařadíme do škatulky komunikátorů s výsuvnou hardwarovou klávesnicí. Zde se bude tísnit po boku přístrojů jako MDA Vario, jenž se těší zřejmě největšímu věhlasu, E-Ten Glofiish a HTC TyTN. HTC P4350, známý též pod kódovým označením HTC Herald, bývá často označován jako očesaný TyTN. Osobně jej spíše zařadím po bok MDA Vario právě díky podobnosti hardwarové výbavy. Označit jej za MDA Vario II ale nemůžeme, T-Mobile si P4350 za nástupce svého zřejmě nejoblíbenějšího komunikátoru (možná prozatím) nevybral.

18.jpg 

Věnujme pár řádek předchůdci, MDA Variu, Qteku 9100 či HTC Wizard, jak je libo. Tento komunikátor zaujal ve své době především netradiční výsuvnou konstrukcí a hardwarovou klávesnicí. Právě klávesnice dokázala přesvědčit spoustu zájemců, kteří z části oprávněně nevěřili jakémukoli způsobu psaní na dotekovém displeji.

Zároveň ale přiznejme výrazný podíl úspěchu našim operátorům. T-Mobil a Eurotel nabízeli komunikátor za bezkonkurenční nedotovanou cenu, nemluvě o výrazných slevách při určitém minimálním plnění. Základní cena byla přitom o několik tisíc nižší, nežli v nezávislé distribuci. U operátoru býváme zvyklí na jev přesně opačný. MDA Vario ale mělo i své stinné stránky. Výrobce nedal před uvedením svůj počin vyzkoušet běžným uživatelům, ti by si totiž stěžovali na chybějící tlačítka pro snazší ovládání. Spoustu nehezkých poznámek na svou hlavu musel vytrpět i procesor, zvlášť ve spojení s neodladěným operačním systémem v raných verzích. I přes tyto chybky nabízí Vario stále skvělý poměr ceny a výkonu. HTC P4350 by měl jako správný nástupce chybičky vyřešit a přinést něco navíc. Podívejme se, jak se mu to povedlo.

Hubnutím k sexy vzhledu!

Svět mobilních telefonů, a vlastně nejen telefonů, žije ve stylu úzkých pasů, tenkých profilů, zkrátka hubenosti všeho druhu. Tenká udělátka mají styl, zaujmou na první pohled. Vzpomeňme na extra tenkou řadu mobilů od Samsungu, Motoroly, nový iPhone, tenké Mp3 přehrávače a notebooky. Nevím, zda-li tato schopnost tenkých přístrojů okouzlit vychází u mužské části populace z obecně zažité představy štíhlých žen. A právě zeštíhlení měli inženýři u HTC na seznamu "K vylepšení" pod bodem číslo jedna.

09.jpg 10.jpg 11.jpg 34.jpg
Štíhlá linie a kvalitní konstrukce výsuvného mechanismu

Ukrajování milimetrů se zastavilo až na hranici výtečných 17 milimetrů. P4350 zkrátka nabízí hardwarovou klávesnici v těle s tloušťkou MDA Compactu, P3300 nebo Qteku S200. Výtečně! Pokud pro vás byla tloušťka Varia 24 milimetrů neodpustitelnou chybou, u P4350 vám dojdou argumenty. Inženýři odvedli skvělou práci a v tomto směru si zaslouží obdiv. Stávající tloušťku považuji u těchto přístrojů za zcela ideální. Komunikátor padne v zavřeném stavu skvěle do dlaně a na kalhotách neudělá nevzhlednou bouli. Také v půdorysných rozměrech se novinka s milimetrovou tolerancí neliší od MDA Compact I až III či MDA Varia.

05.jpg 06.jpg 07.jpg 08.jpg
Na zadní straně najdete fotoaparát se zrcátkem • kvalitní výsuvná konstrukce

Nízká tloušťka se přitom neodráží negativně na kvalitě dílenského zpracování, ba právě naopak. Po vysunutí klávesnice a otočení přístroje můžete spatřit kovový rám z části tvořící výsuvné kolejnice. Vysunutí obou částí je precizní a nemusíte tlačit na horní část s displejem uprostřed nebo rovnoměrně oběma palci. Část s displejem se při nerovnoměrném vysouvání nezkroutí, jako tomu bývalo u Varia, a nezamezí dalšímu vysunutí. Mechanismus také disponuje nějakým systémem pružiny, jako u vysouvacích mobilů. Stačí do horní části trochu šťouchnout a ona se vysune sama. Podobně je tomu i v opačném pohybu. Rád bych HTC rozebral a podíval se, jak tento systém funguje, Vánocemi narušený rozpočet mi to ale nedovoluje.

Skvělé dílenské zpracování

Po konstrukční stránce je P4350 minimálně o třídu výš, nežli Vario. A ano, uživatelé Varia při prvním setkání HTC P4350 asi neotevřou. Otvírání totiž probíhá na druhou stranu - ve svislém směru doprava. S vysunutou klávesnicí tak budou ovládací tlačítka původně pod displejem pod dozorem levé ruky. Přestože není mnoho důvodů na ně při otevřené klávesnici sahat, směr Varia mi přijde lepší. Jde ale pouze o detail. Také by vás zajímalo, co vedlo výrobce ke změně obecně zavedené orientace?

12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg 
Do dlaně padne Herald jako ulitý

Ale i u P4350 lze najít chybičku: šťouchnete-li v zavřeném stavu do pravého horního či dolního rohu, objevíte pružnou vůli. Na zodpovězení otázky kvality a trvanlivosti tohoto mechanismu je příliš brzy. Měl jsem ale v rukou několik notně opotřebovaných Varií, jejichž mechanismus ale fungoval bezvadně. Osobně věřím, že si P4350 své kvality uchová po celou dobu morální životnosti.

Chcete-li svůj stařičký iPaq nebo MDA Compact I vyměnit opět za něco s chladivým pokoveným povrchem, HTC P4350 to nebude. Použitý tvrzený plast si ale zaslouží vysoké hodnocení. Matný povrch si nelibuje v otiscích ani škrábancích a vypadá opravdu elegantně. I mezi plasty existují povedené a méně povedené varianty. Černou navíc jemně doplňují matně stříbrná tlačítka pod displejem. Dle mého a čistě subjektivního názoru nenajdete na současném trhu elegantnější komunikátor na platformě Windows Mobile.

19.jpg 20.jpg 21.jpg
Srovnání s komunikátorem Sony Ericsson P990i

Co získalo HTC na tloušťce, to ztrácí na váze. Kovové části se někde projevit musely a 168 gramů bude tím prvním, co vám po uchopení do rukou přijde na mysl. Na tuto hmotnost se můžeme dívat ze dvou pohledů: ten kritický poukáže na HTC P3300 se 130 gramy, typicky recenzentský pak na MDA Vario se 160 gramy aneb těch 8 gramů navíc není žádná hrůza. Zdravý selský rozum pak praví, že 168 gramů je tak jako tak hodně a kdo těžká zařízení nerad, ruce pryč. Já z hmotnosti pod příslibem kvalitního dílenského zpracování rád polevuji.

Po stránce dílenského zpracování, rozměrů a vzhledu nemohu P4350 takřka nic vytknout. Na dalších řádcích tedy píší o kvalitně zpracovaném komunikátoru s pevnou konstrukcí, líbivým vzhledem, byť s poněkud vyšší hmotností.

Témata článku: HTC, , , Apple iPhone 4GB, E-Ten M600+, HTC P3300, HTC P4350, HTC Tytn, Nokia 6680, Sony Ericsson K750i, Sony Ericsson P990i, T-Mobile MDA Compact, T-Mobile MDA Compact V, T-Mobile MDA Vario, Výborný výsledek, Nejlevnější přístroj, Skvělý kontrast, Nejlepší vlastnost, Var, Test, Vysoké hodnocení, Důležité tlačítko, Tvrzený plast, Fotka pořízený, Výrazný podíl