HTC S620: Excalibur na Nokii E61 (velký test)

Mobilní Windows, Wi-Fi, EDGE, široký displej a plnohodnotná klávesnice v přístroji s velikostí běžného mobilu.

Rozměry přijdou vhod

Malé a oblé tvary potěší i při telefonování. Je příjemné, že nadprůměrně vybavený telefon nevypadá ani jako pádlo, ani jako velká krabice. Ruka si na něj navíc rychle zvykne a mobil se drží velmi pohodlně. Reprodukce hlasu je kvalitní jak v reproduktoru, tak ve sluchátku, jen zpočátku mi zvuk připadal trochu zastřený. Při hovoru se může hodit možnost „ztlumit“, která vypne mikrofon, a „přidržet“, pomocí které lze hovor přerušit a pak rychle znovu vyvolat. Hlasitost hovoru je možné regulovat Joggrem, a to i v případě, že je nastaven pro pohyb v menu. Vyzvánění je dostatečně hlasité, samozřejmě lze využít formát MP3. Profil se dá změnit po krátkém stisku klávesy pro vypnutí telefonu. U každého profilu lze nastavit hlasitost zvonění, vibrace apod., základní vyzváněcí tón se však volí v jiné sekci nastavení a je pro všechny profily stejný. Zvláštní zvonění ale můžete přidělit jednotlivým kontaktům.

051.png 052.png 053.png
Hovor • profily • nastavení zvuků

Vzhledem k tomu, že operační systém v mobilu nijak zvlášť s QWERTY klávesnicí nepočítá, překvapilo mě, že vytáčení na základní obrazovce zvládá výborně. Začnete-li v homescreenu psát jméno člověka, kterému chcete zavolat, telefon ihned zobrazí seznam kontaktů, jejichž jméno či příjmení začíná stisknutým písmenem. Telefon přednostně vypíše kontakty ze seznamu posledních hovorů, až za nimi všechny odpovídající jména z adresáře. Má-li stisknuté písmeno i funkci čísla, zobrazí se zároveň s filtrováním kontaktů i zvolená cifra pro případ, že chcete rovnou vytáčet.

054.png 055.png 056.png
Vytáčení • tel. seznam • nový kontakt

Do telefonního seznamu se nejrychleji dostanete rovnou z úvodní obrazovky pomocí pravé funkční klávesy, jejíž vlastnost lze změnit pouze v registrech. Seznam zahrnuje všechny kontakty včetně těch ze SIM karty (bez speciálního nástroje je není možné skrýt). Ke kontaktům lze kromě jména a příjmení přiřadit až 41 dalších údajů včetně osmi čísel, tří e-mailů, tří adres, speciálního vyzváněcího tónu a obrázku, který se pak na displeji zobrazuje sice dost malý, ale volajícího poznáte bezpečně. Poslední hovory telefon skladuje v seznamu, který nelze omezit, může být jen kompletně smazán. Podle ikon snadno zjistíte, zda jde o volané číslo, hovor přijatý, či hovor zmeškaný. Poslední jmenované telefon zobrazí i na hlavní obrazovce.

Pro pisálky ideální

Milovníci textovek si s S620 přijdou na své, stejně jako zájemci o mašinku na e-maily. Nejen díky klávesnici, ale také díky bezproblémovému editoru a pohodlí dodanému širokým displejem. Pro přístup ke správě textovek, multimediálních zpráv a e-mailů slouží speciální tlačítko umístěné vpravo dole na QWERTY klávesnici. Zprávy všech typů jsou rozdělené do složek doručené, koncepty, k odeslání, odeslané a odstraněné, mezi kterými lze přepínat mírně zdlouhavě. V případě, že aktivní je složka odstraněných zpráv nebo konceptů, není možné začít psát novou zprávu, nejprve je nutné přepnout na jinou složku. Na editoru SMS zpráv není nic zvláštního. Délka zpráv není nijak omezená, v levém rohu displeje stále vidíte aktuální počet znaků a počet znaků, po jejichž dosáhnutí se poplatek za odeslání zprávy zvýší. Editor MMS je velmi přehledný a kromě obrázku či videa dokáže ke zprávě přiložit i zvukový soubor a text. Do textového pole lze vložit také řadu kreslených smajlíků, kterými je telefon vybaven.

057.png 058.png 059.png 060.png
Zprávy • složky • nová zpráva • nová MMS

Kromě SMS a MMS v přehledu zpráv najdete také volbu E-Mail Outlook, kterýžto účet se zavede po synchronizaci s počítačem. Lze vytvořit i nové účty přímo v telefonu. E-mailovou adresu je nutné mít předem zaregistrovanou, v telefonu pak pracujete se svou již zavedenou schránkou. Nastavení e-mailu, tedy adresu serveru pro příchozí a odchozí poštu, se telefon může pokusit sám zjistit. U běžných poskytovatelů adres (Seznam, Centrum, Atlas…) rozpoznání probíhá bez problémů a vše pak správně funguje. Stačí už jen zvolit název účtu, který se následně objeví vedle SMS a MMS na úvodní obrazovce zpráv. Při přihlášení do e-mailové schránky telefon podle vaší volby může stáhnout buď pouze záhlaví nových zpráv, aby se ušetřilo za data, nebo prvních několik set kilobytů z každé zprávy, či rovnou vše kromě příloh. Nechybí také možnost automatické kontroly příchozích zpráv, kdy se telefon v určených intervalech sám do schránky připojí.

061.png 062.png
Nový účet • zprávy

Práce s e-maily není příliš odlišná od SMS. Samozřejmě je tu možnost přidání příloh – telefon s e-mailovou zprávou dokáže poslat jakýkoli soubor z paměti či hlasovou poznámku, kterou lze přímo při psaní e-mailu vytvořit. Přílohy umí vestavěný e-mailový klient pochopitelně i přijímat, ovšem jen ty, které telefon zobrazí (obrázky, zvuk, dokumenty Office…). Takové rovnou otevře v příslušném prohlížeči, u ostatních však suše prohlásí, že soubor nebyl rozpoznán. Telefon přílohy nedokáže ukládat na uživatelem zvolené místo a dokud zpráva není smazána, zřejmě je skladuje v nějaké dočasné složce. Tu se mi ale nepodařilo najít, tak jako tak za vhodnější nástroj pro práci s e-maily považují doinstalovatelný program ProfiMail, který mimo pohodlnějšího zpracování příloh přináší řadu dalších užitečných funkcí.

063.png 064.png 065.png
Přílohy • přílohu nelze otevřít • ProfiMail

Témata článku: HTC, Nokia, , , Eurotel Smartphone, Eurotel Smartphone II, HTC S620, Motorola MPx200, Motorola MPx220, Nokia E61, Nokia E61i, Qtek 8310, Samsung i320, Staré rozlišení, Příležitostný poslech, SanDisk, Zvláštní zvonění, Nízká rychlost, Velký, Sega, Nový kabát, Původní domněnka, Nízký počet, Home mini, Slabý procesor