HTC: smartphony s Windows známé i neznámé

Možná jste o firmě HTC neslyšeli, ale určitě znáte její výrobky. Jsou to úspěšná zařízení známá pod názvy jako MDA Compact, Eurotel Smartphone nebo Qtek 8310. Většina chytrých telefonů a komunikátorů se systémem Windows Mobile pochází právě z továren tohoto tchajwanského výrobce.
Kapitoly článku

Symbianovými telefony se to u českých prodejců jen hemží. Pro ty zákazníky, kteří se však rozhodli pro investici do chytrého telefonu s operačním systémem Windows Mobile, u nás přiliš možností není. Kromě nedávno zlevněné Motoroly MPx220 můžeme najít jen pár modelů. Jejich označení mnohým nic neřeknou a můžete se dokonce setkat s několika různými názvy pro stejné zařízení. Proč je to tak? Za vším je tchajwanská firma HTC.

Proč o něm není slyšet?

HTC je zkratka pro High Tech Computer. Firma vznikla v roce 1997 a sídlo si zřídila na Tchajwanu ve městě Taoyuan. Specializovala se na výrobu kapesních počítačů a brzy se v této oblasti stala partnerem Microsoftu, který pro ni dodává operační systém. V článku se budeme věnovat zařízením s vestavěnými telefonními funkcemi a smartphonům (chytrým telefonům), které naopak do telefonů přináší funkce kapesních počítačů. Tak jako je Nokia jedničkou mezi výrobci symbianových chytrých mobilů, HTC prakticky nemá konkurenci u telefonů s operačním systémem Windows Mobile.

Na základě smluv HTC telefony vyrábí pro mobilní operátory a několik dalších firem a u běžných distributorů tedy takové telefony zpravidla není možné sehnat. Mezi firmy, u kterých některé mobily od HTC koupíte, patří T-Mobile, Vodafone, Orange, O2, ale i pár nezávislých značek, jako je Qtek nebo i-Mate. U nás několik výrobků prodává i Eurotel a T-Mobile, částečně se objevují i ve volné distribuci.

Pokud má zákazník o produkt zájem, musí si jej koupit u operátora, který tak má velkou šanci získat paušálního zákazníka. Absence volného prodeje navíc trochu omezuje konkurenci a operátor tudíž nemusí tolik dbát na snižování ceny.

HTC má pro každé zařízení většinou jednoslovné kódové označení, oficiálně produkty seženete pod názvy, které dostaly od operátorů. V následujícím přehledu vás se všemi výrobky seznámíme a pro pořádek budeme uvádět všechny jejich označení. V první části se podíváme na zařízení, které se rozměry podobají obyčejným telefonům, pohání je však operační systém Windows Mobile for Smartphones.

HTC Canary a Tanager: kompaktnější PDA

Ostatní známé názvy:
HTC Canary: Orange SPV, Qtek 6080
HTC Tanager: Orange SPV E100, Qtek 7070, I-Mate Smartphone, Eurotel Smartphone

Canary byl první smartphone od HTC. Vznikl jako konkurence pro první symbianové chytré telefony od Nokie. Neobsahoval sice fotoaparát ani Bluetooth, ale přinesl několik funkcí, které byste jinde hledali marně. Patřil mezi ně lepší displej – rozměrově byl se symbianovými smartphony srovnatelný, dokázal ale zobrazit až 65 tisíc barev a využil aktivní technologii TFT. Canary navíc nechyběl slot pro paměťové karty, který spolu s možností stereofonního přehrávání MP3 byl už od začátku u HTC samozřejmostí. Chybějící vibrační vyzvánění doplnil HTC Tanager, který se prodával i u nás pod názvem Eurotel Smartphone. Jinak přinesl pouze kosmetické změny a několik detailů jako hlasové vytáčení a možnost přenosu streamovaných dat, které umožnilo připojení GPRS.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Orange SPV • Eurotel Smartphone • i-Mate Smartphone

HTC Voyager: poprvé s foťákem

Ostatní známé názvy: Orange SPV E200, O2 Xphone, Qtek 8080, i-Mate SP2

HTC Voyager doplnil některé funkce, které začátkem roku 2004 u telefonů této třídy nesměly chybět. Oproti Tanageru nabídl VGA fotoaparát a možnost připojení přes Bluetooth, navíc přidal i polyfonní vyzvánění. Design se příliš nezměnil a to samé platí i u displeje, který je jen trochu jasnější. Fotoaparát dokázal natáčet i video, jeho kvalita však stejně jako fotografie nevyčnívaly z průměru. Vyhovovaly však pro MMS, které Voyager podporoval. Novinkou je také využitý systém – verze 2002 byla nahrazena systémem Windows Mobile for Smartphones 2003. Úpravy se dočkala i velikost paměti RAM – z 16 MB se zdvojnásobila na 32 MB.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Qtek 8080 • Orange SPV E200 • O2 Xphone

HTC Typhoon a Feeler: hezčí a rychlejší

Ostatní známé názvy:
HTC Typhoon: Orange SPV C500, Qtek 8010, i-Mate SP3, Eurotel Smartphone II
HTC Feeler: O2 Xphone II, Vodafone VDA, Qtek 8020, i-Mate SP3i

S telefonem HTC Typhoon jsme se opět mohli setkat i u nás, pod názvem Smartphone II ho opět prodával Eurotel. I když už se nenabízí, jeho výbava je stále dostačující. Přednost před prvním Smartphonem od Eurotelu mu dali zájemci o kompaktnější rozměry a protože Eurotel neprodával předchozí model Voyager, chyběl jim i fotoaparát a Bluetooth. HTC do Typhoonu poprvé přidalo také podporu Javy. Pochopitelně opět nechyběla možnost přehrávání MP3, nezměnil se ani konektor jack 2,5 mm. Novinkou však byl typ podporovaných karet, běžné karty SD jste do mobilu nedostali, museli jste sáhnout po zmenšené verzi miniSD. Změnila se i rychlost procesoru – ze 133 na 200 MHz. HTC Feeler byla pak verze, která se lišila jen vzhledově, u nás byste ji nesehnali.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Eurotel Smartphone 2 • Orange SPV C500 • i-Mate SP3i • O2 XphoneII

HTC Sonata a Amadeus: tajfun pro T-Mobile

Ostatní známé názvy:
HTC Sonata: T-Mobile SDA
HTC Amadeus: T-Mobile SDA Music

Stranou nezůstal ani T-Mobile. Nechal si vyrobit telefony Sonata a Amadeus. Funkčně oba vycházely z Typhoonu. Obzvlášť u Amadea však bylo znát, že se jejich zaměření tentokrát obrátilo k hudbě, což potvrdil i název. Amadeus přidal tlačítka vhodná pro přehrávání muziky, funkčně jsou s Typhoonem oba mobily shodné, nabízí snad jen více strohý design.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
T-Mobile SDA • T-Mobile SDA Music

HTC Hurricane: megapixel?

Ostatní známé názvy: Qtek 8200, Orange SPV C550, T-Mobile SDA II

HTC Hurricane si ponechal tlačítka pro hudbu z modelu Amadeus a po funkční stránce přináší opět jen několik změn. Jsou však výrazné – první z nich je vylepšení fotoaparátu. Zatímco za fotky z VGA fotoaparátu u předchozích modelů se HTC stydět nemuselo, ty z megapixelového fotoaparátu však kvalit, na které jsme zvyklí, nedosahují. Fotografie jsou na některých místech přepálené, nedostatečně ostré a barvy jsou občas nepřirozeně syté. Příjemnější změnou je rozlišení displeje, které dosáhlo na QVGA, tedy 320 × 240 bodů. Zvětšila se také paměť RAM, a to na 64 MB. Hurricane využívá systém Windows Mobile for Smartphones 2003, ale měl by být možný upgrade na nejnovější verzi.

Klepněte pro větší obrázek 
Orange SPV C550

Tip: Recenzi T-Mobile SDA II si můžete přečíst, nedávno se totiž začal prodávat na Slovensku

HTC Tornado a Faraday: nejlepší i na našem trhu

Ostatní známé názvy:
HTC Tornado: 02 XDA Phone, Qtek 8310 (8300)
HTC Faraday: Orange SPV C600

Přestože Tornado HTC řadí do další (páté) generace smartphonů, od Hurricanu se výbavou zas tolik neliší. Opět má velký QVGA displej, megapixelový fotoaparát nevalné kvality, 64 MB RAM a procesor pracující na frekvenci 200 MHz. Přibyla podpora EDGE a Wi-Fi; potěšilo by ale určitě UMTS, které chybí. Budeme si muset počkat, HTC se rozhodně 3G nevyhýbá, jak se přesvědčíte dále.

Jiné rozdíly jsou opět v designu, i když je to tentokrát trochu složitější. Tornado označuje dvě verze přístroje, jedna je opět zaměřena více na hudbu a i vzhledově se podobá Hurricanu, druhá pak má ještě více konzervativní design. Právě tuto verzi zatím posledního smartphonu od HTC u nás nedávno začal prodávat opět Eurotel. Tentokrát si ho neupravil k obrazu svému a prodává ho pod víceméně originální značkou Qtek 8310. Existuje i verze pro Orange, u které se můžete setkat s označením HTC Faraday.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Qtek 8310 • Qtek 8300 • Orange SPV C600


HTC však nevyrábí jen Smartphony, původně ve firmě vznikaly především komunikátory; tedy kapesní počítače s dotykovým displejem i s vestavěnými telefonními funkcemi. Využívají systém Windows Mobile for PocketPC Phone Edition. Narozdíl od smartphonů jsme se s většinou z nich mohli setkat i u nás.

HTC Wallaby: s anténou venku

Ostatní známé názvy: T-Mobile MDA, Eurotel Dataphone, O2 XDA, Qtek 1010, Siemens SX56

První komunikátor od HTC dal fakt, že umí i volat, patřičně najevo. Anténu totiž neskrývá. Design by dnes už možná nezaujal a pokud se týče rozměrů, i v těch už je Wallaby dávno překonán. Stejně je na tom i displej, který měl sice rozlišení QVGA, dokázal však zobrazit pouze 4 096 barev. Zařízení s operačním systémem PocketPC 2002 Phone Edition se však začalo prodávat již ve druhé polovině roku 2002 a tehdy jen stěží hledalo konkurenci.

Klepněte pro větší obrázek
O2 XDA


V druhé kapitole budeme pokračovat přehledem komunikátorů a ukážeme si připravované přístroje

Témata článku: HTC, , , , Eurotel Dataphone III, Eurotel Smartphone, Eurotel Smartphone II, HTC 10, HTC 10 Evo, HTC 10 Lifestyle, Motorola MPx220, Orange SPV C600, Qtek 8310, T-Mobile MDA Compact, T-Mobile MDA III, Windows!, Canary, Vysoká kapacita, Win, SMA, Nejvyšší smartphone, Wind