HTC Touch Pro: mistr Raphael (test)

HTC Touch Diamond vzbudil nadšení. Touch Pro staví na jeho základu a v několika směrech jde ještě dále.

Před měsícem se na český trh dostal atraktivní komunikátor HTC Touch Diamond, který si díky kvalitní hardwarové konfiguraci a zajímavému designu získal velikou přízeň. Nyní se na pultech začíná prodávat jeho vylepšená verze, která dostala do vínku větší paměť RAM a také výsuvnou hardwarovou klávesnici. HTC Touch Pro je rovněž vybavený technologií TouchFLO třetí generace, která do operačního systému Windows Mobile integruje několik zajímavých prvků.

VIDEO: 214 'HTC Touch Pro (test)'
První videopohled na Touch Pro vydala jak MobilMania, tak i SmartMania, kde se později objevilo také druhé, podrobnější videopreview a za zajímavost stojí také "megapreview"

HTC Touch Pro (Raphael)
Touch Pro (Raphael) Tlustší verze Diamondu s QWERTY klávesnicí, větší baterií a větší kapacitou paměti RAM. Konektor MiniUSB je možné využít i pro připojení k televizi. Stejně jako kolega má prostředí a dotykové ovládání TouchFLO, VGA displej a třímegapixelový fotoaparát.rozměry a hmotnost: 102 × 51 × 18 mm, 165 g
displej: 2,8'', aktivní TFT, 480 × 640, 65 tisíc barev
sítě: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz), 3G, GPS
data: GPRS tř. 10, EDGE tř. 10, UMTS, HSDPA, HSUPA
konekt.: miniUSB, Bluetooth (A2DP), Wi-Fi
paměť: 512 MB, paměťové karty microSDHC
baterie: Li-Ion 1340 mAh, procesor: 528 MHz
operační systém: Windows Mobile 6.1 Professional
hudba: přehrávač hudby, rádio
fotoaparát: 3MPx (2 048 × 1 536), video (352 × 288), autofocus, diodový blesk
92 %
(2. místo z 922)
kataloginfo výrobce
cena: 14 680 Kč (koupit)

Klíčové vlastnosti

  • stylový design
  • QWERTY klávesnice
  • 288 MB RAM
  • rychlý 528 MHz procesor
  • podpora UMTS/HSDPA
  • jemný displej
  • prostředí TouchFLO 3D
  • TV-Out
  • pohybový senzor

Hlavní nedostatky

  • přední strana krytu se snadno umaže
  • kvalita fotografií by mohla být lepší
  • TV-Out kabel není standardní součástí balení
  • nižší kvalita zvuku v dodávaném headsetu
  • nedostatek softwarových kláves

Ve víru inovace

I když je design obou telefonů velice podobný, snadno je od sebe odlišíte. U Touche Pro jsou na první pohled patrné zakulacené okraje a samozřejmě i větší tloušťka, kterou má na svědomí výsuvná klávesnice. Rozložení ovládacích prvků zůstalo zcela shodné, ve prospěch modelu Pro se však změnily některé hardwarové parametry a přibyla podpora funkce TV-Out. Už v recenzi Diamondu jsem chválil dostatečně velkou operační paměť, u této novinky šel ale výrobce ještě dál a osadil jej rovnými 288 MB RAM, což je zatím vůbec největší hodnota v historii Windows Mobile komunikátorů. Zkušenější uživatelé jistě vědí, jak moc je velikost operační paměti důležitá, Touch Pro v tomto ohledu zatím nemá konkurenci.

Klepněte pro větší obrázek

Zvýšila se také kapacita akumulátoru, a tentokrát se nezapomnělo ani na slot pro paměťové karty, který Diamond postrádá. Touch Pro sice nemá 4 GB Flash paměť, nicméně díky podpoře paměťových karet jsou omezení podstatně menší, než v případě pevné velikosti vnitřní paměti. Fotoaparát na zadní straně disponuje přisvětlovací diodou, která u staršího brášky rovněž chyběla, s Touchem Pro tedy nebudete mít problémy ani při fotografování v horších světelných podmínkách. Zadní kryt Diamondu byl, stejně jako přední strana, velice lesklý, naštěstí se i zde výrobce poučil a Touche Pro obdařil matným zadním krytem, který se nejen lépe drží v rukou, ale především na něm nejsou tolik patrné otisky prstů a mnohem lépe se čistí. Touch Pro bývá také často označován svým vývojovým názvem Raphael, pod oběma názvy se tedy skrývá zcela totožné zařízení.

Vzhledem k tomu, že Touch Pro i Touch Diamond nabízejí téměř stejný hardware a softwarové vybavení, vypůjčil jsem si některé věty z předchozí recenze diamantového krasavce.

Témata článku: HTC, , , HTC Touch, HTC Touch 3G, HTC Touch Diamond, HTC Touch Pro, HTC Tytn, HTC Tytn II, Samsung Omnia, Celkové zpracování, Nenápadné tlačítko, CD-ROM, Automatické odeslání, Magnetic senzor, Časté nabíjení, Zábavná hra, Mechanická část, Požadovaný kontakt, Opakované přehrávání, Budoucí zařízení, Průměrná hodnota, Dlouhý text, Test, Mistr