HTC Touch Pro: první videopohled na mistra

Dříve, než jej podrobíme tradičnímu redakčnímu testu, podívejte se, jak vypadá nové HTC Touch Pro v reálu. Stane se snem byznysmenů?

VIDEO: 178 'Mobilní telefon HTC Touch Pro'

Důstojný nástupce císařpána

Jeden z nejtoužebněji očekávaných Windows Mobile komunikátorů tohoto roku konečně dorazil do redakce. HTC Touch Pro je nástupcem legendárního Kaisera (TyTN II) a stejně jako on je vybaven hardwarovou QWERTY klávesnicí. Raphael, jak zní kódové označení Touch Pro, má plnohodnotnou klávesnici o pěti řadách s 57 tlačítky. Konečně nemusíme při psaní číslic používat žádné přepínače! Jedna řada kláves navíc proti Kaiserovi si ale vyžádala odstranění kolébkového posedu obrazovky, místo pro klouby na přiklonění displeje v otevřeném stavu už se nenašlo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klávesnice působí proti Kaiserovi o něco více stísněným dojmem. Může za to nejen přidaná pátá řada číslic, ale hlavně po obou stranách přibyvší jeden sloupec. Tlačítka se tak z obdélníkového tvaru smrskla téměř na čtverec a kvůli nepříliš vyčnívajícímu reliéfu může občas dojít k překlepu. Přesto se ale nedá říct, že by psaní bylo nepřesné. Výhodu jednoznačně mají majitelé drobnějších prstů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Touch Pro má o milimetr v pase méně než TyTN II, klávesnice dostala řadu navíc

Vzhled přední strany HTC Touch Pro je prakticky totožný s Diamondem. Plocha displeje i oblast funkčních tlačítek pod ním jsou lesklé a tudíž vysoce náchylné na otisky. Naštěstí výrobce přímo s komunikátorem dodává i těsné kožené pouzdro, jehož vnitřní strana z usně povrch při každém vysunutí očistí. Zadní strana je proti lesklému Diamondu opatřena povrchem se soft-touch úpravou, takže alespoň zde nebude docházet k nadměrnému umazávání. I přes matný povrch si záda zachovala plastické trojúhelníkové tvary pro navození diamantového vzhledu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej se nedá sklopit kolmo ke klávesnici

Nejvíc jsme v souvislosti s nejvybavenějším HTC současnosti zvědavi na rychlost prostředí. Jde totiž o první v Evropě dostupný komunikátor, jenž je osazen 256 MB RAM. Uživatelská nástavba TouchFLO 3D pro Windows Mobile 6.1 je náročná na výkon zařízení, u dříve představeného HTC Diamond (resp. MDA Compact IV) jsme se proto setkávali s občasnými prodlevami v překreslování. Raphael má sice dvojnásobnou operační paměť, ale je osazen stejným procesorem s výpočetním výkonem 528 MHz, proto se i u něj objevuje tu a tam malé zaváhání. Subjektivně je ale situace o něco lepší než u Diamondu, rozdíly se násobí při větším počtu paralelně spuštěných aplikací.

Brácha, co nedrží diety

Zásadní věc, která může zájemce o Raphaela odradit, je stále příliš velká tloušťka. Rozměry komunikátoru sice známe už od jeho představení, ale přesto jsme doufali, že těch 18 mm tloušťky bude v reálu působit méně mohutně. Kontrast s jinak stejnými rozměry Diamondu je to obrovský, pocítíte i o 55 g vyšší hmotnost. Útěchou může být alespoň baterie, která je se svou kapacitou 1 340 mAh o polovinu výkonnější než původní tenčí akumulátor u Touch Diamondu. Jakou výdrž prokáže v praxi, se dozvíte z našeho velkého testu, který pro vás připravujeme.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Srovnání tloušťky s HTC Touch Diamond 

Posledním podstatným rozdílem mezi zástupci nové generace dotykových HTC je vnitřní paměť. Zatímco u Diamondu dostanete 4 GB bez možnosti rozšíření, Raphael do sebe nabalil pouhých 512 MB, ostatní zařídí paměťová karta microSD(HC). Na tuto variantu většina uživatelů slyší lépe. Zbylé parametry obou komunikátorů zůstávají stejné, možné rozdíly v detailech odhalí až podrobnější testování. Pokud máte jakýkoliv dotaz k vlastnostem HTC Touch Pro a napadají vás funkce, které bychom měli speciálně ověřit, neváhejte a napište nám do diskuze pod článkem.

TIP: Parametry HTC Touch Pro a HTC Touch Diamond můžete přehledně porovnat v katalogu mobilů

HTC Touch Pro (Raphael)
Touch Pro (Raphael) Tlustší verze Diamondu s QWERTY klávesnicí, větší baterií a větší kapacitou paměti RAM. Konektor MiniUSB je možné využít i pro připojení k televizi. Stejně jako kolega má prostředí a dotykové ovládání TouchFLO, VGA displej a třímegapixelový fotoaparát.rozměry a hmotnost: 102 × 51 × 18 mm, 165 g
displej: 2,8'', aktivní TFT, 480 × 640, 65 tisíc barev
sítě: GSM (900/1 800/1 900 MHz), 3G, GPS
data: GPRS tř. 10, EDGE tř. 10, UMTS, HSDPA, HSUPA
konekt.: miniUSB, Bluetooth (A2DP), Wi-Fi
paměť: 512 MB, paměťové karty microSDHC
baterie: Li-Ion 1340 mAh, procesor: 528 MHz
operační systém: Windows Mobile 6.1 Professional
hudba: přehrávač hudby, rádio
fotoaparát: 3MPx (2 048 × 1 536), video (352 × 288), autofocus, diodový blesk
92 %
(3. místo z 915)
kataloginfo výrobce
cena: 14 780 Kč (koupit)

Diskuze (81) Další článek: HTC Touch Diamond zvolen Evropským smartphonem roku

Témata článku: HTC, , , HTC Touch, HTC Touch 3G, HTC Touch Diamond, HTC Touch Pro, HTC Tytn, HTC Tytn II, T-Mobile MDA Compact, CISA, Zásadní věc, Umazávání, Mistr, Důstojný nástupce, Velká tloušťka, Pro +, První video, Stejný rozměr