HTC TyTN: sahá až na Olymp (velký test)

HTC TyTN, původně označovaný jako Hermes, je komunikátor s podporou UMTS, HSDPA, Wi-Fi, 2Mpx fotoaparátem, dotykovým displejem, vysouvací klávesnicí, pohodlným ovládáním jednou rukou v prostředí Windows Mobile 5 a paměťovými kartami. Oslní i vás? Video!

Vypadávání stylusu minulostí

Ze svého úkrytu se stylus vyjímá lehko, to ale ani v nejmenším neznamená, že by nedržel pevně. Vypadávání po zasunutí nehrozí, lze tedy předpokládat, že pryč jsou problémy se stylusem HTC Wizard. Samotný stylus je teleskopický a vyrobený z hliníku. Je dosti malý, a proto si většina uživatelů bude muset nějakou dobu zvykat. A pro vlastníky HTC Wizard ještě jedna informace. Stylus TyTNu je sice velmi podobný, ale umělohmotná koncovka ve vrchní části je orientovaná na opačnou stranu. Proto nelze „wizardí“ pero použít i u HTC TyTN.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Otvor pro uložení stylusu • levá strana zařízení s kolečkem JogDial

Pestrost nepostrádá ani levá strana komunikátoru. Nad tlačítkem hlasového vytáčení se nachází kolečko JogDial spolu se systémovým tlačítkem OK. JogDial má výbornou citlivost a ani při stlačení není problém. Je umístěno na velmi dobře přístupném místě a ovládat jej můžete oběma rukama. Dle mého názoru se s tlačítkem levou rukou pracuje o něco lépe. Škoda jen, že se na strany nevešlo tlačítko pro ovládání hlasitosti systému. JogDial totiž funguje jen během hovoru.

Pozor na vyskakování karet

Ve spodní části levé strany se dále nachází nechráněná zdířka pro umístění paměťové karty. Karta ze slotu mírně trčí a po zatlačení doslova vyskočí ven. Jednou se mi dokonce stalo, že jsem musel vypadlou kartu hledat v kapse. Místem je třeba šetřit, proto byl použit nový formát karet, který se zatím v zařízeních HTC jen tak nevidí. Mnoho uživatelů by v HTC TyTN mnohem raději vidělo slot pro miniSD nebo klasické SD karty. Zdířka pro microSD ale má svoji výhodu – karty není třeba formátovat, jako je tomu např. na komunikátorech Nokie. Zařízení jsme vyzkoušeli se čtyřmi různými typy microSD karet do kapacity 1 GB a ani v jednom případě nenastal problém.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Slot pro paměťové karty • pohled zprava • spodek je opravdu bohatý

Na rozdíl od prosté vrchní strany se spodek zařízení může pochlubit spoustou zajímavých prvků. Najdeme zde trochu nešťastně umístěné malé sklíčko IrDA portu. Škoda, že nezůstalo napravo jako u Wizarda. Přítomné je také tlačítko měkkého restartu, mikrofon a pohyblivý prvek otevírající zadní kryt baterie. Přítomnost Mini USB rozhraní ve verzi 2.0 je na zařízeních HTC samozřejmostí. Samotná zdířka USB portu je umístěna trochu víc na straně než u Wizarda, navíc otočená vzhůru nohama, což značí nepřenositelnost kolébky a dalšího příslušenství.

MiniUSB na všechno?

Zajímavé je, že na celém zařízení nenajdeme zdířku pro připojení sluchátek. Většina kapesních počítačů s Windows Mobile používá 2,5 mm, nebo 3,5 mm konektory. V HTC TyTN slouží na připojení sluchátek nebo handsfree sady MiniUSB konektor. Jde tedy o stejný slot, do něhož se připojuje nabíječka nebo synchronizační kabel. Řešení je to jistě zajímavé, mám ale drobnou obavu o kvalitu zpracování MiniUSB konektoru. Jak jsme se mohli přesvědčit už v minulosti, při delším používání se může malý střed konektoru ulomit. Častým připojováním a odpojováním se riziko jen zvyšuje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detailní pohledy na tlačítka na bočních stranách

Zadní strana komunikátoru je zajímavá jen v horní části. Najdeme zde hlavní kameru s dvoumegapixelovým rozlišením, malou přisvětlovací diodu, zrcadlo pro autoportréty, dírku hlasitého reproduktoru a posuvník určený pro přepínání mezi makro a normálním režimem. Zapomenout nesmím ani na výstup pro externí anténu chráněný gumovou krytkou. Nejpodstatnější informací ale je, že celá zadní strana je rovná. Pokud je tedy komunikátor položen na stole, můžete pracovat se stylusem bez jediného nechtěného pohybu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zadní strana • pohled na baterii • detail fotoaparátu • vedle plastové krytky HTC Wizard

Kryt baterie je tvořen jedním tenkým kusem plastu a zakrývá celou zadní část. Po jeho sejmutí přiláká pohled baterie o rozměrech 41 × 62 mm. Má nadstandardní kapacitu 1 350 mAh. Ani na několik pokusů se mi nepodařilo dokončit test výdrže baterie v programu SPB Benchmark, takže přesnou výdrž vám nyní nepovím. Při běžném používání v sítích 3G je ale výdrž podobná jako u předchůdce, tedy jeden den. Baterie se vyjímá těžko, zvláště nemáte-li dlouhé nehty. Pod ní se nachází už jen kolejnice pro zasunutí SIM karty. Její vyjmutí je naopak otázkou několika okamžiků.

Detailně informuje diodami

Přední strana zařízení je displejem rozdělená na dvě části. Vrchní se skládá ze dvou tlačítek ovládajících zprávy a prohlížeč internetových stránek, CIF kamery pro uskutečňování videohovorů a dvou diod. Na systém diod, který oznamuje různé stavy telefonu si velmi rychle zvyknete. Problém nastává jen při zmeškané události a současném nabíjení – diody totiž jen svítí a nesignalizují tedy nic.

Ve spodní části se nachází sedm systémových tlačítek a čtyřsměrná navigační klávesa s potvrzovacím středem. Všechna tlačítka mají velmi nízký zdvih a po hmatu se docela obtížně hledají. Nejsou navíc, podobně jako postranní tlačítka, osvětleny. Do noci září jen klávesy pro přijetí a odmítnutí hovoru a to tehdy, svítí-li displej. Mimo těchto dvou tlačítek najdeme v přední části i speciální klávesu pro videohovory.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přední pohled • horní část • detail funkčních kláves • zdvih není velký

Dále se na přední straně nachází dvě systémová tlačítka. Novinkou oproti Wizardovi je přítomnost Windows a OK klávesy – už tedy nemusíte používat aplikace třetích stran pro otevření hlavní nabídky bez použití displeje. Tato tlačítka, spolu s kolečkem JogDial dělají z HTC TyTN kapesní počítač dokonale ovladatelný jednou rukou.


Další kapitola se bude věnovat hradwarové klávesnici a displeji, povíme si také více o technických možnostech TyTNu

Témata článku: HTC, , HTC Tytn, Nokia E61, Nokia E61i, Sony Ericsson P990i, T-Mobile MDA Vario, Nový formát, Olymp, Spodní tlačítko, První položka, Zapnutá funkce, Současné nabíjení, Nejlepší využití, Kolejnice, Časové pásmo, Uschování, Samostatná jednotka, Špatný zvuk, Neocenitelný pomocník, Cihlička, Pevné tělo, Dětská hračka, Předvolený režim, Vysoká citlivost