Huawei a Samsung si rozdělili trh s 5G smartphony. Do první pětky proniklo i LG

Huawei a Samsung dohromady ovládají téměř tři čtvrtiny trh s 5G smartphony. Vyplývá to z aktuální studie společnosti Strategy Analytics, která se zaměřuje na distribuci smartphonů s podporou sítí páté generace. V roce 2019 se celkem dodalo do distribuční sítě necelých 19 milionů kusů těchto telefonů, největší kus koláče si utrhli tradiční smartphonoví hráči vyjma Applu.

Klepněte pro větší obrázek
Distribuce a tržní podíly největších výrobců 5G smartphonů (Zdroj: Strategy Analytics)

Americká firma totiž v nabídce ještě žádný 5G telefon nemá a jeho uvedení se očekává až na podzim letošního roku. O první příčku se tak poprali největší konkurenti Applu, tzn. Huawei a Samsung. Podle analytiků měl o několik málo stotisíců zvítězit Huawei. Dohromady ale obě firmy drží 73 % všech dodávek.

Nejprodávanější modely 5G smartphonů:

  • Huawei Mate 20 X 5G
  • Huawei Mate 30 Pro 5G
  • Samsung Galaxy Note10 5G
  • Samsung Galaxy S10 5G
  • Xiaomi Mi Mix 3 5G
  • LG V50 ThinQ 5G

Hlavním motorem nákupů 5G smartphonů jsou v současnosti asijské trhy, zejména Jižní Korea a Čína. Není proto překvapením, že na dalších místech se seřadili tradiční čínští výrobci Vivo a Xiaomi. Do první pětky nejúspěšnějších prodejců 5G smartphonů podle prodaných kusů za rok 2019 se dostalo s necelým milionem kusů ještě LG. V letošním roce očekávají analytici zvýšenou poptávku po 5G zařízeních s tím, jak budou další operátoři, zejm. v Americe a Evropě spouštět sítě páté generace.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (2) Další článek: Po roce poklesů příjmy z iPhonů znovu rostou. Apple má za sebou rekordní kvartál

Témata článku: Huawei, LG, Samsung, Vivo, Xiaomi, , , , , , , , , Pro +, SMA, Jížní Korea, Kus, Jižní Korea, Pětka, Samsun, Evropa, Vivo a Xiaomi, Amerika