Huawei Ascend D2: vlajková loď dvou tváří [recenze]

Současnou vlajkovou lodí Huawei je model Ascend D2. Papírově dorovnává konkurenci, cenou vítězí, ale praxe odkrývá zajímavé tajnosti.

Výkon jenom na papíře

Aby Huawei nalákalo zákazníky na Ascend D2, osadilo do něj čtyřjádrový procesor Hi-Silicon K3V2 vlastní výroby s taktovací frekvencí 1,5 GHz na každém z jader, kterým dělá společnost operační paměť o velikosti 2 GB. Jenomže papírové hodnoty nejsou všechno. Procesor je vyroben starší 40 nm technologií a jedná se o jádra Cortex-A9, čemuž odpovídá reálný výkon. Pokud bychom chtěli brát jako bernou minci výsledky benchmarků (viz screenshoty), je Ascend D2 absolutní propadák. V reálném provozu to zase tak špatné není, pohyb prostředím je až na výjimky plynulý, středně náročné hry Ascend D2 také zvládne. Grafické lahůdky si však nechte sejít z mysli, tam už telefon stíhat nebude. Stejně, jako nestíhá plynule zobrazit obyčejnou uvítací animaci, nebo se nepříjemně zahřívá při psaní na ICQ.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výkonostně se Huawei Ascend D2 bohužel řadí někam doprostřed mezi Samsung Galaxy S2 a S3, což je hodně špatné 

Výrobce osadil Ascend D2 operační pamětí o velikosti 2 GB, což je dnes u vlajkových lodí androidích smartphonů vpodstatě povinnost. Jenomže Huawei udělalo někde chybu. Buď není správně optimalizován běh jednotlivých procesů a aplikací, nebo se na pozadí samovolně spouštějí náročné úlohy. Z reálně dostupných zhruba 1,75 GB je po startu volný zhruba jeden GB. Jenomže dále se dějí divy. Někdy stačí spuštěná jedna aplikace a volných máte jen 500 MB. Jindy ukončíte jednu aplikaci a najednou se uvolní klidně i 350 MB RAM, přesto vám zbude dostupných třeba jen 800 MB. Jindy je vše v naprostém pořádku, deset spuštěných aplikací zabere 150 MB RAM a po jejich ukončení se opět vrátíte na jeden volný GB. V okně se spuštěnými aplikacemi vidíte aktuální využití RAM, přičemž aplikace lze zavírat křížkem po jedné, nebo smetáčkem všechny najednou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
1 GB volné RAM paměti je občas pouze utopie, Huawei zde špatně zapracovalo na optimalizaci běžících procesů

Vydrží, jak se mu zrovna zachce

A s problémy popsanými výše, ať přímo či nepřímo, souvisí i výdrž baterie na jedno nabití. Baterie s kapacitou 3000 mAh slibuje pohodový den v plné zátěži a já za sebe říkám: "Ano, ale!" Jsou situace, kdy vám baterie doslova mizí před očima. Tak třeba 15 minut souvislé komunikace v programu WhatsApp, kdy žádná jiná aplikace spuštěna nebyla, vygumuje z kapacity baterie klidně 10 -15 %. Ale ne vždy, jen někdy. Při zhruba stejné zátěži tak Ascend D2 někdy vydrží akorát do večera, jindy mu ještě 50 % baterie zbývá. Každopádně, při testu přehrávání FullHD videa plynule načítaného z YouTube, na zabezpečené Wi-Fi s potlačenou synchronizací a jasem na automatiku, si Ascend D2 řekl o 18 % baterie za hodinu, což není vůbec špatný výsledek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výdrž na baterii u Ascendu D2 žije vlastním životem. Občas padá jak kámen, občas drží a někdy se dokonce kousek sama nabije

Ascend D2 dostal do vínku také Správce napájení, kde můžete volit mezi třemi režimy spotřeby: šetřič baterie, vyvážený a výkon. Kromě toho zvládá Ascend D2 ukončovat energeticky náročné aplikace, či nastavit, které aplikace se mají spouštět po zapnutí telefonu nebo které dostanou výjimku možnosti využít plný výkon v případě režimu šetřič baterie. Co se týče uživatelsky dostupné paměti, jak jsem již předeslal v úvodu, testovaný kousek měl pouhých 16 GB oproti udávaným 32 GB. Z toho je uživateli k dispozici něco okolo 11 GB, které bohužel nerozšíříte paměťovou kartou. U 32 GB varianty tipujeme uživatelsky dostupných 27 - 28 GB.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Námi testovaný model měl namísto 32 GB paměti pouhou polovinu

Přelomové Emotion UI

Nad operačním systémem Android ve verzi 4.1.2 Jelly Bean postavili v Huawei grafickou nadstavbu Emotion UI verze 1.5. Ta se oproti všem ostatním grafickým nadstavbám podstatně liší v jedné věci: nemá totiž menu. Všechny instalované aplikace tak rovnou vytvoří zástupce na jedné z ploch, a jedině odtud je lze spustit. Nejednou jsem se dostal do komické situace, kdy jsem danou aplikaci chtěl z plochy odstranit, místo toho ji však rovnou odinstaloval a pak ji v telefonu marně hledal. Vzniká zde také teoretický problém s maximálním možným počtem aplikací. Na každou z ploch se vejde 20 zástupců, případně složek s maximálně 16 zástupci. Jednoduchým výpočtem 9 × 20 × 16 se dostáváme na 2880 možných instalací aplikací v případě, že nepoužijete žádné widgety. Pokud widgety použijete, je to o dost méně a pro ty, kteří nemají rádi pět a více ploch tak Ascend D2 rozhodně není.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ve stavové roletce si můžete nastavit vlastní přepínače, včetně jejich pořadí

Jestli se Huawei něco opravdu povedlo, je to jejich vlastní upravená zamykací obrazovka. Na ní můžete stáhnout stavovou roletku, což někteří výrobci stále nedovolují, ani když nepoužíváte žádný zabezpečovací prvek při odemykání. Odemykání ala Huawei je čtyřsměrné, přičemž v jednom ze tří směrů je vždy zámek pro odemčení displeje, do dalších tří si můžete nastavit vlastní akce. Jinak lze telefon samozřejmě odemknout dalšími obvyklými způsoby, tedy gestem, obličejem, PINem, heslem nebo pouze tlačítkem zámku displeje. Na dislej zamčeného přístroje si našlo cestu ještě datum spolu s časem a názvem operátora.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Práce s plochami, úprava vzhledu a možnost vytváření složek v prostředí Emotion UI, které nemá menu 

Jak vypadá prostředí Emotion UI jsme si již trochu poodkryli. Na každou z maximálně devíti ploch umístíte složky, zástupce, widgety a další v mřížce 4 × 5, kteroukoliv obrazovku si nastavíte jako domovskou, cyklicky mezi nimi ale přecházet nelze. Jelikož zde nenajdeme menu, není zde ani jiný způsob řazení aplikací, než uživatelské přesouvání každé aplikace. Spodní pás pěti zástupců je též nastavitelný, shodný pro každou z ploch. Dlouhým podržením prstu můžete měnit přechody mezi obrazovkami, tapetu pro plochy a zvlášť pro zamykací obrazovku, gestem pinch-to-zoom spravujete samotné plochy. Stavová roletka zobrazuje události po vzoru klasického Androidu, v horní části má ale širokou paletu přepínačů, u kterých můžete regulovat, které so zobrazí a které ne. Huawei navíc umožnilo u Ascendu D2 uživatelsky lehce pozměňovat motivy. Za zmínku také stojí možnost schovávat a opětovně vyvolávat panel s ovládacími tlačítky na displeji, který tak v některých situacích nebude zavazet.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
U Ascendu D2 si můžete vybrat z asi deseti rozmanitých animací pro přechod mezi plochami

Témata článku: Huawei, , , , , , HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), HTC One X, HTC One X+, Huawei Ascend D2, Nokia Lumia 920, Samsung Ativ S, Samsung Galaxy, Sony Xperia T, Sony Xperia V, Tvář, PPT, Normální člověk, Mylný dojem, Nová dvojice, Špatný výkon, Testovaný kousek, Špatná správa,