Huawei Ascend G300: žralok nižší třídy [recenze]

Nižší třída Androidů vítá Huawei Ascend G300, který má všechny předpoklady k tomu, aby se postavil do jejího čela a vládl podobně jako S III v třídě nejvyšší.
Kapitoly článku

Systém a aplikace

Ascend zatím pracuje na Androidu 2.3.6, aktualizace na Ice Cream Sandwich by ale měla dorazit v nejbližších týdnech. Po zkušenosti s rychlou opravou není důvod výrobci nevěřit. Ani Huawei neponechal systém v jeho nativní podobě a řadu prvků graficky upravil. Prvních změn si všimneme už na zamknuté obrazovce, kde zámek můžete posunout hned do čtyř různých směrů. Pohybem vpravo telefon klasicky odemknete, zbylé směry slouží k rychlému spuštění fotoaparátu (dolů), výpisu hovorů (nahoru) nebo zpráv (doleva). Jednotlivé aplikace bohužel nelze nastavit, musíte si zvyknout na ty, které za vás zvolil výrobce.

Po odemknutí se zobrazí pětice pohotovostních obrazovek (počet nelze měnit), kterými můžete procházet cyklicky. Výchozí určíte v přehledu obrazovek, nemusí to nezbytně být ta prostřední. Ve spodní části každé z obrazovek najdete úplně vlevo vstup do hlavní nabídky a trojici zástupců (lze je změnit). Notifikační lišta může kromě obvyklých událostí nést i pětici přepínačů bezdrátových modulů (WiFi, Bluetooth, GPS, Mobilní data a automatické otáčení displeje), pokud je nepotřebujete, stačí v nastavení jejich zobrazování vypnout.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zamknutá obrazovka • výchozí pohotovostní obrazovka • přehled obrazovek, zde lze nastavit výchozí • poslední spuštěné aplikace (dlouhé podržení klávesy Domů) • notifikační lišta • notifikační lišta bez přepínačů bezdrátových modulů

Hlavní nabídka je stránkována po 16 aplikacích horizontálně. Stažené aplikace se řadí na konec, nabídku lze přeskládat, chybí bohužel možnost automatického řazení (např. podle abecedy). Ve větším počtu aplikací se snadněji zorientujete vytvořením složek. Telefon si pamatuje, na které stránce jste hlavní nabídku opustili, a při opětovném vstupu vám nebude nutit tu první.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní nabídka • přesouvání aplikací v hlavní nabídce • vytvoření složky (v hlavní nabídce, nikoliv na ploše)

Mezi aplikacemi stojí za zmínku u Huawei již tradiční Správce souborů, který plně postačí na běžné operace, přesuny mezi kartou a telefonem, případně na správu souborů v některém z úložišť. Poradí si i s archívy ZIP, pokud nevyžadujete hodně pokročilé funkce (přístup na FTP apod.), nemusíte hledat náhradu na Google Play.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Správce souborů • možnosti Správce při práci se soubory a složkami

Menší pochvalu si vyslouží kancelářský balík Documents To Go, který je bohužel pouze ve verzi umožňující prohlížení. Nový dokument nevytvoříte a stávající neupravíte. Vzhledem k ceně přístroje se dá nasazení pouze prohlížeče omluvit, řada mnohem dražších konkurentů na tom není lépe. Výrobce nabízí i alternativní klávesnici Touchpal, která disponuje širokými možnosti nastavení a stojí minimálně za vyzkoušení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výchozí obrazovka Documents To Go • upozornění, které se objeví kdykoliv budete chtít využít pokročilé editační funkce • klávesnice TouchPal s aktivním slovníkem • slovník je možné i deaktivovat

Nejen Správce souborů se zabydlel v seznamu opakovaně nasazovaných aplikací v telefonech Huawei. Správce přenosu dat hlídá, jaký objem přenesete přes operátora a podle nastavení může včas upozornit na blížící se konec FUP. S připojením souvisí jedna malá nepříjemnost. Pokud jste zvyklí manuálně vypínat WiFi, připravte se na to, že při každém vypnutí na vás vyskočí upozornění, zda souhlasíte s přechodem na mobilní data. Řešením je ponechat WiFi modul v činnosti, upozornění se nezbavíte.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Správce přenosu dat • upozornění při vypnutí WiFi • internetový prohlížeč s aktivním Flashem

Ascend spolupracuje dobře s Hi Suite, což je software pro počítač umožňující správu telefonu, zálohování a v případě potřeby i snímání obrazovek. Výrobce se tímto softwarem nijak nechlubí, Ascend na možnost jeho využití také nijak neupozorňuje na rozdíl od dražšího sourozence Vision, který obsahoval instalační soubory přímo v telefonu. U G 300 si je budete muset stáhnout sami ze stránek výrobce, za těch pár minut stahování a instalování ovšem software stojí.

Fotoaparát

Prostředí fotoaparátu je poměrně spartánské, nenabízí mnoho voleb, omezuje se jen na nejdůležitější nastavení. Přisvětlovací dioda by mohla mít už z výroby aplikaci, která umožní požití i v roli svítilny – zde budete muset navštívit Google Play.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostředí fotoparátu • možnosti nastavení fotoaparátu jsou opravdu skromné

A jak Ascend fotí? Až překvapivě dobře. Na vlajkové lodě s cenovkou značně přes deset tisíc samozřejmě nemá kvalitou ani možnostmi nastavení, ve své cenové kategorii ale podává solidní výsledky. Fotky jsou ostré, barevně věrné a s dostatečným rozlišením. Ano, místy si můžete všimnout přepalů nebo mírného šumu, spousta dražších telefonů ale fotí mnohem hůř. Trochu škoda odbytého prostředí fotoaparátu, i zde se mohl výrobce kreativně realizovat.

Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Berte ho

Ascend G 300 pořídíte za čtyři tisíce korun. Aktuálně na trhu Androidů nenajdete telefon, který by v této cenové hladině nabídl víc. Má vyšší hmotnost, méně citlivá senzorová tlačítka, displej se na sluníčku hůř čte a příslušenství v krabičce je hodně skromné (respektive nulové). Ve srovnání s pozitivy se ale jedná zanedbatelné drobnosti, protože zároveň nabízí dostatečně výkonný procesor, se kterým rozjedete v prohlížeči Flash, ne však natolik žravý, aby vycucnul baterii v řádu hodin. Huawei má nadprůměrnou výdrž, solidní fotoaparát a hlavně čtyřpalcový IPS displej, který patří mezi největší lákadla telefonu. Chybějící Android 4 by měl spravit brzký update, a o podpoře ze strany výrobce si nejeden konkurent může nechat jenom zdát.

Klepněte pro větší obrázek

Pokud zvažujete vyzkoušet androidí platformu, netrváte vyloženě na nějakém kolibříkovi a váš rozpočet se pohybuje kolem zmíněné ceny, s nákupem neuděláte chybu. Jste-li zvyklí na dražší modely renomovanějších značek, zkuste se na Huawei podívat, budete-li k tomu mít příležitost. Možná zjistíte, že běžné požadavky dokáže splnit i telefon s poloviční cenou, než v které jste se doposud při výběru pohybovali.

Témata článku: Huawei, , , , Huawei Ascend G300, Huawei Ascend Y300, LG Optimus Black, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, ZTE Blade, Těžký kalibr, První uchopení, Tradiční správce, Vysoká hmotnost, Třídenní výdrž, Základní výbava, Žralok, Ascend, Planý slib, #Huawei, Přímá konkurence, TouchPal, Dostupné místo, Instalování, Standardní obraz,