Huawei Ascend G600: zopakuje úspěch G300? [recenze]

Střední třída telefonů s Androidem se rozrůstá o nový model čínského výrobce Huawei. Zopakuje úspěch staršího sourozence G300?

Displej a tlačítka

Čelní strana Ascendu může působit až nudně. Výrobce umístil displej přesně doprostřed a ponechal si tak stejný prostor nad i pod displejem. Nahoře najdeme už tradičně reproduktor, kamerku pro videohovory a dvojici senzorů (jasu a přiblížení) sdruženou do jednoho oválného výřezu – na bílé variantě jsou lépe vidět. Mezi senzory a kamerkou se šikovně ukrývá na první pohled neviditelná, miniaturní, notifikační dioda. Není sice tak malá jako třeba u HTC One X nebo S, ve srovnání se Samsungem Galaxy S III je však zhruba poloviční.

Ani pod displejem nenajdeme žádnou revoluční novinku, nýbrž jen trojici senzorových tlačítek Zpět, Domů a Menu. Pokud postrádáte přístup k naposled spuštěným aplikacím, stačí podržet prostřední z nich. Místa mají kolem sebe dostatek, snad jen mohla být posunuta o kousek níž, aby nebyla tak nalepená na displej. V praxi ale jejich umístění nijak neomezuje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej se povedl, stejně jako pod ním umístěná senzorová tlačítka pro ovládání prostředí

Displej má úhlopříčku 4,5“ a rozlišení 540 × 960 bodů. Zobrazení je pěkně jemné, jednotlivé pixely musíte opravdu hledat a dívat se na displej hodně zblízka. Pochvalu zaslouží příjemné barevné podání, ve srovnání s „barevnějšími“ AMOLED displeji sice nenabídne takovou černou a i zbytek barevného spektra bude mdlejší, sám o sobě ale nabídne pěknou podívanou.

Na rozdíl od svého levnějšího sourozence nemá problém na sluníčku (aspoň co se v rámci aktuálního ročního období dalo ve městě vyzkoušet), pozorovací úhly jsou široké pouze s mírným barevným posunem směrem k tmavším odstínům. Kde by však mohl Ascend narazit, je zvolená kombinace úhlopříčky a rozlišení. Top modely s úhlopříčkou 4,7“ nabídnou při zhruba stejných rozměrech telefonu větší rozlišení (a tedy i jemnější displej) a mnohdy jsou i lehčí, což vás však bude stát i nemalý příplatek navíc.

Kdyby výrobce při tomto rozlišení použil menší displej (4,2 nebo 4,3"), celý telefon by mohl být kompaktnější a hlavně lehčí, čímž by mohl oslovit více zákazníků. Se svou větší úhlopříčkou lehce vykukuje z davu, i tak si ale určitě svoje zákazníky najde.

Výkon a výdrž

Pod kapotou je připraven dvoujádrový procesor s taktem 1,2 GHz, který spolupracuje s papírovými 768 MB RAM. Po vybalení telefonu bylo k dispozici necelých 430 MB, jakmile začnete telefon používat, dostanete se s pomocí nějakého správce procesů většinou na hodnoty kolem 350 volných megabajtů.

Výrobce sice udává velikost vnitřního úložiště 4 GB, reálně je ale dostupná jen čtvrtina, tedy gigabajt. Ten není nijak rozdělen, můžete jej tedy zaplnit podle libosti, nejste nijak omezeni jedním oddílem striktně pro aplikace a dalším jen pro data. Po prvotní aktualizaci předinstalovaných aplikací se ukazatel dostupného místa zastaví na 865 MB, paměťová karta tak přijde určitě vhod, zejména pokud telefon používáte i jako hudební přehrávač. Díky podpoře Mass Storage uvidíte v počítači nejen její obsah, ale i obsah úložiště přímo v telefonu jako dva samostatné disky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dostupná paměť nového telefonu, dostupné úložiště v telefonu, volné místo po prvotní aktualizaci předinstalovaných aplikací

Na běžné používání má Ascend výkonu dostatek, problém pro něj budou až náročnější hry nebo videa s vyššími datovými toky. Huawei můžete porovnat s dalšími telefony aspoň orientačně pomocí výsledků v benchmarcích:

  • Linpack Single-Thread 50,05
  • Linpack Multi-Thread 86,098
  • Nenamark1 47,1
  • Nenamark2 29,7
  • AnTuTu 6 913
  • Quadrant 2 752
  • Smartbench 2010 Productivity 1 931
  • Smartbench 2010 Gaming 1 852
  • Smartbench 2011 Productivity 4 293
  • Smartbench 2011 Gaming 1 265
  • Smartbench 2012 Productivity 2 499
  • Smartbench 2012 Gaming 1 740
  • CF-Bench Native 11 512
  • CF-Bench Java 2 846
  • CF-Bench Overall 6 312

Témata článku: Huawei, , , , HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), HTC One X, HTC One X+, Huawei Ascend G300, Huawei Ascend G600, LG Optimus, LG Optimus L9, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S II, Samsung Galaxy S III, Sony Xperia P, Úložné prostory, Standardní klávesnice, Ascend, Stejný rozměr, Rozpaky, Diskotéka, Senzorové tlačítko,