Huawei Ascend G750: dvousimkový pracant [recenze]

Huawei vyráží proti konkurenci s vlastní představou o tabletofonu s dualSIM ve střední třídě. Jak si stojí?
Kapitoly článku

Aplikace

Kromě klasických aplikací najdete i několik šikovných funkcí přímo v Nastavení. Hned první položka je určena správě SIM. Systém je podobný jako na mnoha jiných dualSIM telefonech, u nastavení jednotlivých karet přijdete o možnost nastavit si barvu a nastavení předvolené karty k jednotlivým kontaktům. Při pokusu jednotlivé karty přejmenovat telefon nové jméno ignoroval a pracoval s výchozím pojmenováním.

Užitečným nástrojem jsou Síťové aplikace. Zde najdete seznam aplikací využívajících připojení k Internetu a můžete detailně nastavit, která bude používat pouze mobilní data, která pouze Wi-Fi, kombinaci, nebo se na Internet vůbec nepodívá.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nastavení dualsim • Síťové aplikace – nastavení přístupu k Internetu

Telefon má režim Nerušit, po jehož zapnutí se dovolají pouze zvolené kontakty. V seznamu Chráněné aplikace lze povolit/zakázat jednotlivým aplikacím běh při vypnuté obrazovce. Sezam Správce spuštění určuje, které aplikace se mohou spustit hned po startu telefonu, ve Správci oznámení pak nastavujete, které aplikace mohou zasílat oznámení. Telefon lze ovládat i v rukavicích a v případě akustického projevu (vyzvánění, budík) jej ztlumíte otočením displejem dolů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Režim Nerušit • Chráněné aplikace • Správce spuštění • Správce oznámení

Z bonusových aplikací jsou k dispozici jednoduché textové PoznámkySprávce souborů, přisvětlovací diodu proměníte v baterku pomocí aplikace Svítilna. Kancelářský balík ani čtečka PDF přítomny nejsou, což je lepší varianta, než kdyby příslušná aplikace zvládala dokumenty jen prohlížet a neuměla je vytvářet ani editovat.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ovládání pohybem • Poznámky • Správce souborů • Svítilna

Z cloudových služeb, kde většinou narazíte na Disk Google, Dropbox nebo Box, zvolil výrobce méně známou službu Bitcasa. Aplikace Aktualizace systému představuje pouze zkratku do příslušné části Nastavení, k dispozici máte i Zálohování.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Bitcasa • Aktualizace systému • Zálohování

Zajímavou aplikací je Správce telefonu, která sdružuje odkazy na nejrůznější nastavení a úpravy systému. Přímo z něj se dostanete k již zmíněným správcům Oznámení a Spuštění, režimu NerušitSíťovým aplikacím a filtrování hovorů. Čistič úložiště vyhledá veškeré nepotřebné soubory, Urychlovač telefonu pak nabídne pročištění paměti o nepotřebné aplikace.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Čistič úložiště • Urychlovač telefonu

Multimédia

Ascend G750 je na multimédia připraven dobře – nepostrádá výkon na přehrávání full HD videí (přestože má displej s nižším rozlišením) ani na hraní náročných her, disponuje slotem pro paměťovou kartu, na kterou lze umístit multimediální obsah nebo přesunout aplikace, a díky DTS má i solidní zvukový výstup, přestože má pouze jediný reproduktor směřující dozadu.

Videopřehrávač v rámci Galerie si poradí s leckterým kodekem, zalekne se až externích titulků. Hudební přehrávač dokáže pracovat i se složkami souborového systému, nejen v nich, ale i u alb v hudební knihovně řadí jednotlivé skladby alba abecedně podle jejich názvu, nikoliv podle čísla uvedeného jak v názvu souboru, tak přímo v ID3 tagu. Náročnější diváci a posluchači tak patrně sáhnou po vlastním výběru na Google Play.

Pokud vás omrzí sledování videa nebo poslech hudby, má Huawei připraveno v záloze i klasické FM rádio. Jeho prostředí je sice velmi prosté s naprosto nezbytným minimem funkcí, jednoduché rádio je však lepší než žádné rádio.

Fotoaparát

Telefon sice nedisponuje hardwarovou spouští, při focení ji až tak postrádat nebudete, protože místo dedikovaného tlačítka můžete využít regulátory hlasitosti. Režim snímání, blesk a přepínač fotoaparátů (zadní/přední) jsou k dispozici u levého okraje, další nastavení pak najdete v přehledném dialogovém okně reprezentovaném softwarovým tlačítkem Menu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostředí fotoaparátu • Nastavení fotoaparátu

Na pravé straně se nachází nejen spoušť fotoaparátu, ale i kamery – mezi focením a natáčením se nemusíte přepínat, stačí použít příslušnou spoušť. Huawei zvládne pořizovat až třináctimegapixelové snímky, které jsou ostré, mají prokreslené detaily a věrné barvy. Fotky občas trápí mírný šum, v horších světelných podmínkách se rapidně zhoršuje ostrost. Asi největším problémem jsou zejména za jasného dne přepaly.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Ascend zvládne natáčet video ve full HD. Videa jsou na tom kvalitativně o něco hůř než fotky, postrádají jejich ostrost, mohla by mít prokreslenější detaily a stejně jako u statických obrázků snadno vyčarujete na videu světlou přepálenou plochu.

Závěr

Huawei Ascend G750 je povedený telefon, nabídne solidní porci výkonu, pěkný displej, podporu dualSIM a dobře odladěné prostředí s užitečnými aplikacemi bez zbytečností, které by ve výsledku pouze zabíraly místo. Pokročilejším uživatelům by mohly chybět některé z moderních technologií jako je NFC, LTE, nebo USB OTG. Pro někoho může představovat negativum i ne zrovna nejnovější verze systému.

Ascend G750 by byl zajímavou volbou, pokud by měl cenovku nasazenou níže. Ta se pohybuje u známých obchodů lehce nad hranicí sedmi tisíc korun (nejlevněji za rovných sedm). Z podobně vybavených konkurentů pořídíte Xiaomi Redmi Note o pět set až tisíc korun levněji, další konkurenti v podobné cenové hladině většinou už nabídnou dnes hodně žádané LTE.

Plusy:

  • Povedený displej
  • Solidní výkon
  • Podpora dualSIM

Minusy:

  • Rozdílná velikost SIM
  • Absence LTE a NFC
  • Vyšší cena

Témata článku: Honor, Huawei, , , , , Huawei Ascend G750, Huawei Honor 3X, Xiaomi Redmi, Xiaomi Redmi Note, Ovládání pohyb, Detailní zkoumání, Zdlouhavý proces, Užitečný nástroj, Jediný reproduktor, Disk Google, Ascend, Běžná velikost, Prvotní připojení, První položka, Zmenšený náhled, Mb volný, Solidní výkon, Solidní porce, Hrubý rastr,