Huawei Ascend G750: dvousimkový pracant [recenze]

Huawei vyráží proti konkurenci s vlastní představou o tabletofonu s dualSIM ve střední třídě. Jak si stojí?
Kapitoly článku

Hardware

Telefon pohání osmijádro od MediaTeku taktované na 1,7 GHz. Velmi příjemným zjištěním jsou 2 GB RAM, ze kterých je přístupných krátce po startu zařízení necelých 1 300 MB. S nedostatkem paměti byste neměli bojovat, zcela běžně telefon bez jakéhokoliv zásahu do případného ukončování aplikací hlásil kolem 800 MB volných.

Úložiště v telefonu má kapacitu 8 GB, ze kterých je při prvním spuštění dostupných 5,1 GB. Prostor není nijak rozdělen, záleží pouze na uživateli, jestli jej využije pro vlastní data nebo pro instalaci aplikací. Po prvotním připojení ke Google Play a aktualizaci všech systémových a předinstalovaných aplikací se volné místo smrsklo o cca 400 MB na výsledných 4,7 GB.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Dostupná paměť RAM • Běžný stav zaplněné paměti
Dostupné úložiště po prvním zapnutí • Dostupné úložiště po prvotní aktualizaci

Vnitřní úložiště snadno rozšíříte paměťovou kartou microSD, v případě potřeby na ni lze přesouvat i aplikace. Náročnější uživatelé budou zklamáni absencí pokročilejší konektivity – Huawei nepodporuje USB OTG, nevidí 5GHz sítě Wi-Fi, nenajdete u něj ani LTE nebo NFC. U konkurence ve střední třídě narazíte většinou alespoň na jednu nebo dvě funkce z tohoto výčtu.

Po připojení k počítači můžete zvolit, zda se telefon bude pouze nabíjet, připojí se jako mediální zařízení (MTP), nebo použijete Mass Storage. Poslední zmíněný režim připojí jako nový disk pouze paměťovou kartu.

Výkon a výdrž

Kombinace osmijádra a dvou gigabajtů paměti už napovídá, že G750 by neměla mít problémy s nedostatkem výkonu. Bez zaváhání si poradí s přehráváním videa ve full HD, problém nečiní ani náročnější hry – Dead Trigger 2, Real Racing 3 nebo Asphalt 8 na telefonu běžely bez jakéhokoliv sekání. Po chvíli hraní, respektive při vyšší zátěži, se horní část zad začne mírně zahřívat, teploty však nejsou nikterak vysoké, aby znepříjemňovaly úchop.

Kombinace slušného panelu ve větší úhlopříčce (5,5" pořád ještě není běžná velikost) a solidní porce výkonu dělají z telefonu dobrého společníka pro dlouhé chvíle – u her ani videa se nemusíte obávat, že by na některé kousky nestačil. V případě her možná rychle narazíte na limit vnitřního úložiště, do cca 5 GB se moc opravdových herních pecek nevejde (pokud je chcete ponechat v telefonu bez přesouvání na kartu).

S dalšími telefony můžete Huawei porovnat na výsledcích některých benchmarků:

  • AnTuTu: 26992
  • CF-Bench Native: 60896
  • CF-Bench Java: 37272
  • CF-Bench Overall: 46721
  • Linpack Multi-Thread: 300,654
  • Linpack Single-Thread: 145,797
  • Nenamark1: 60,3
  • Nenamark2: 57,7
  • Quadrant: 14387
  • Smartbench 2010 Productivity: 1800
  • Smartbench 2010 Gaming: 4055
  • Smartbench 2012 Productivity: 4478
  • Smartbench 2012 Gaming: 3141
  • Vellamo Multicore: 776
  • Vellamo Metal: 1475
  • Vellamo Chrome: 1462
  • Vellamo Prohlížeč: 1714

Baterie má kapacitu 3 000 mAh, což sice není málo, musí však živit poměrně velký displej. V praxi se s výdrží dostanete na zcela průměrný den, na který se však dá spolehnout. S umírněnějším používáním byste mohli atakovat dvoudenní výdrž, nabíjení každý den však představuje jistotu. Telefon umí zobrazit zbývající kapacitu baterie v procentech, kvůli této informaci tak nemusíte instalovat další aplikaci/widget.

Systém

Systém Android nese označení verze 4.2.2, nicméně díky grafické nadstavbě EmotionUI ve verzi 2.0 s ním moc do styku nepřijdete. Úprava systému je sice vidět všude, není to ale ani vzdáleně takový nenasyta jako u některých konkurentů. Vesměs počítejte hlavně s kompletním přebarvením uživatelského prostředí, absencí hlavní nabídky s aplikacemi a několika položkami v nastavení navíc.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Informace o systému • Android 4.2.2

Na zamykací obrazovce nenajdete žádný odemykací prvek (kříž, kolečko apod.), telefon se odemkne prostým přejetím prstu přes displej podobně jako u některých Samsungů. Vzhledem k absenci klasické hlavní nabídky s aplikacemi se můžete těšit na široké možnosti přizpůsobení ploch. Kromě jejich počtu (maximálně 9) lze nastavit i styl přechodu a hlavní obrazovku.

Na každou plochu lze umístit matici 4 × 5 ikon plus pětici stálých zástupců ve spodní části displeje. Zamykací obrazovka a plochy mohou mít rozdílné tapety, pokud vám nevyhovuje jednoduchý barevný vizuální styl ikon, můžete změnit motiv a celé prostředí přebarvit do usedlejší podoby.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zamykací obrazovka • Nastavení počtu ploch • Efekt přechodu mezi plochami
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní plocha • Nastavení odlišné tapety • Změna motivu

V prvních verzích EmotionUI představovala prvotní úprava ploch, tedy rozmístění všech aplikací na svá místa, časově poměrně zdlouhavý proces. Huawei na editaci rozmístění zapracovalo, jakmile přesunete jedinou ikonu, přepne se telefon do režimu úprav, ve kterém lze ikony posouvat téměř bez čekání. Ve srovnání s dřívějším systémem je to obrovský pokrok kupředu.

Absence hlavní nabídky se podepsala na méně komfortní práci s widgety. Jejich nabídka se zobrazí pod zmenšenými náhledy jednotlivých ploch, listujete jimi po třech. U většího počtu widgetů je hledání požadovaného zdlouhavé, částečně pomůže filtr jenom na stažené a vyhledávání.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Editační mód úpravy ploch • Nabídka widgetů

Celý systém můžete přepnout do jednoduchého zobrazení, který vizuálně vzdáleně připomíná dlaždice Windows Phone. Možnosti úprav tohoto zobrazení jsou minimální, co se nevejde na trojici obrazovek, musíte hledat ve složce Ostatní.

Panel oznámení nese přepínače bezdrátových modulů, které jsou řešeny opravdu šikovně. Z dostupných třinácti si vyberete pět hlavních (pořadí lze určit), které se zobrazují přímo. Zbylých osm se zobrazí po klepnutí na šipku pod hlavní pěticí přímo v oznamovacím panelu. Pokud vám přepínače nevyhovují, můžete je zcela vypnout.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Jednoduchý styl domovské obrazovky • Jednoduchý styl – další aplikace
Oznamovací panel • Oznamovací panel se všemi zobrazenými přepínači

Chvíli zvyku vyžaduje nabídka Nastavení – je lehce přeskládaná, hlavně si však pamatuje, kde jste ji naposled opustili. Pokud jste zvyklí při otevření Nastavení přistupovat vždy na jeho začátek, budete v prvních dnech lehce tápat.

S rostoucí úhlopříčkou displejů se postupně začínají objevovat režimy, které pomohou v případech, kdy chcete telefon ovládat jednou rukou. U G750 zapnutím tohoto režimu získáte zmenšený ciferník v telefonu a klávesnici, které budou snáze dostupné palcem při úchopu jednou rukou. V obou případech je můžete přesunout na levou i pravou stranu podle toho, ve které ruce telefon držíte. U klávesnice je režim aktivní pouze u klávesnice Huawei, systémová Klávesnice Google zůstane nezměněna. Tento režim není zapnut napevno, můžete jej v nastavení deaktivovat.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zmenšený ciferník • Zmenšená klávesnice

Témata článku: Honor, Huawei, , , , , Huawei Ascend G750, Huawei Honor 3X, Xiaomi Redmi, Xiaomi Redmi Note, Jediný reproduktor, Užitečný nástroj, Zmenšený náhled, Ascend, Disk Google, Každodenní používání, Zdlouhavý proces, Statický obraz, Ovládání pohyb, Příslušná aplikace, Pracant, Nový disk, Zmenšená klávesnice, Prvotní připojení, #Huawei,