Huawei Ascend W1: držák s krátkou pamětí [recenze]

Momentálně nejlevnější telefon s Windows Phone 8 přichází na český trh. Dokáže si svými schopnostmi a možnostmi urvat místo na trhu?
Kapitoly článku

Společnost Huawei začínala na mobilním trhu pozvolna. Nejprve vyráběla brandované telefony například pro operátora Vodafone, následně již pod vlastní značkou začala nabízet méně výkonné telefony s Androidem. Tento vývoj pokračoval a na začátku loňského roku jsme se dočkali již skutečně výkonných zařízeních, které vynikaly také designem. Na mysli mám především tenký Huawei Ascend P1. Letošní představení modelů jako Ascend P2 nebo Ascend D2 pak pouze potvrdilo fakt, že Huawei již dokáže vyrobit skutečně výkonné modely.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Krome černé varianty, kterou jsme testovali, existuje Ascend W1 ve třech dalších barvách. U nás ale oficiálně seženete jen modrou a černou

Všechny modely tohoto výrobce však mají něco společného. V drtivé většině případů totiž telefony Huawei nabízejí nižší cenovku než výkonově srovnatelné modely jiných výrobců. Nyní se tato čínská společnost s podobnou strategií pokusí uspět i na trhu telefonů využívající systému Windows Phone. Proto Huawei na lednovém CESu představil svůj první model s Windows Phone 8, Huawei Ascend W1. Ten nyní přichází i na náš trh a chlubí se nejnižší cenou mezi všemi dostupnými modely se systémem Windows Phone 8.

Klíčové vlastnosti:

  • čtyřpalcový IPS displej
  • vysoce nadprůměrná výdrž baterie
  • Windows Phone 8
  • nízká cena
  • podpora paměťových microSD karet
  • kvalita denních fotografií

Hlavní nedostatky:

  • vnitřní paměť o velikosti 4 GB
  • absence bonusových aplikací
  • méně citlivá senzorová tlačítka
  • špatné ostření fotoaparátu v horších světelných podmínkách

Huawei Ascend W1
rozměry a hmotnost: 125 × 64 × 10,2 mm, 130 g
displej: 4,0", kapacitní IPS LCD, 480 × 800, 233 PPI
sítě: GSM, 3G
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi none, Bluetooth null, GPS
paměť: 4 GB, microSDHC (32 GB), baterie: 1 950 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon S4 Plus (2× Krait 200, 1 GHz, 28nm)
operační systém: Microsoft Windows Phone 8 (Apollo)
fotoaparát: 5MPx, video (1 280 × 720), autofocus, blesk
26 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Čím výraznější, tím lepší

Lze očekávat, že Ascend W1 si nepořídí vrcholní manažeři ale spíše studenti či uživatelé, kteří za telefon nechtějí utratit příliš peněz. Tomu je přizpůsoben i vzhled telefonu, který vsází na hravé prvky a výrazné barvy (světle modrá, svítivě růžová). Pro umírněnější zájemce je však připravena i bílá a černá varianta. A právě telefon v poslední jmenované barvě přišel i k nám do redakce. Pojďme se tedy společně podívat, jak mu černý kabát sedne.

 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V černé vypadá telefon trochu nudně

Přední straně telefonu vévodí pro mnohé uživatele velikostně ideální čtyřpalcový displej s rozlišením 480 × 800 pixelů. Vyroben je technologií IPS, což je v této cenové kategorií výjimka. Většina podobných telefonů totiž využívá pouze TFT displeje. Displej Ascend W1 tak má velmi dobré pozorovací úhly, přičemž i na přímém slunci je snadno čitelný. Nevýhodou by měla být jeho vyšší energetická náročnost. Nízké výdrže se zde ale opravdu bát nemusíte, o čemž se přesvědčíme později.

  Klepněte pro větší obrázek
Na hraně displejové části je vidět usazený mikrofon

Pod displejem je dostatek místa pro tři ovládací prvky systém (krok zpět, domovské tlačítko a vyhledávání). Jedná se o senzorová tlačítka, jejichž stisknutí může doprovázet vibrační odezva. Bohužel tato tlačítka nejsou úplně citlivá, a tak se vám nejednou stane, že abyste dosáhli svého záměru, budete muset stisknout tlačítko vícekrát. Spodní část displeje je pak zakončena viditelně zkosenou bradou, která je zbarvená stejnou barvou jako záda telefonu, což u modré a růžové varianty působí opravdu efektně.

Klepněte pro větší obrázek
Automatická regulace jasu občas funguje se značným zpožděním

Nad opačnou stranou displeje hledejte logo výrobce, reproduktor nebo přední kamerku s VGA rozlišením. Ačkoliv to na první pohled není poznat, jsou zde ukryty také senzory přiblížení a okolního světla, který je využíván pro automatickou regulaci jasu displeje. Netradičním prvkem je i informační dioda, jež si ale všimnete pouze při dobíjení telefonu, na zmeškané události totiž neupozorní. Snad se tohoto využití dočkáme v některé z dalších verzí systému.

 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zadní strana telefonu se designérům povedla

Kompaktní rozměry nade vše

Zadní strana telefonu je na různé detaily poměrně bohatá. Hlavní slovo zde samozřejmě má 5Mpix fotoaparát s přisvětlovací diodou, nad ním je umístěn ještě mikrofon sloužící pro zaznamenávání zvuku při natáčení videa.Hned pod fotoaparátem je znovu vyobrazeno logo výrobce, přičemž o několik centimetrů níže je také logo přítomného systému. Pod ním našla místo už jen zdířka pro výdech hlasitého reproduktoru. Ten je ve skutečnosti zhruba poloviční, než naznačuje vylisovaný prostor. Jeho hlasitost je dost vysoká. I v rušném prostřední si tak bez problémů všimnete, že vám někdo volá či píše.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Blesk je umístěn na pravé straně od čočky

K ovládání jeho hlasitostí poslouží dvoukolébka umístěná v horní části levého boku telefonu, přičemž nic jiného na této straně nenajdete. Podobně je na tom i opačná strana telefonu, když zde je pouze mechanická spoušť fotoaparátu. Vypínací/zamykací tlačítko je trochu neprakticky umístěno na horní hraně modelu, avšak díky jeho menším rozměrům 125 × 64 × 10,2 mm není problém ho stisknout. Společnost mu na horní hraně dělá ještě 3,5mm konektor pro připojení sluchátek. Pro připojení headsetu však notná část konektoru zůstává odhalena, což působí dojmem, že nejsou správně zapojena, avšak opak je pravdou. Nicméně nevypadá to příliš dobře. Zbývá zmínit ještě spodní hranu, kde se ukrývá pouze microUSB konektor pro připojení nabíječky nebo kabelu pro synchronizaci s PC.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Boky telefonů se řídí heslem "Méně je někdy více."

Po odkrytí zadního krytu zjistíme, že Huawei Ascend W1 je dodáván (v této kategorii) s nadprůměrnou baterií o kapacitě 1 950 mAh, jež zajišťuje opravdu dostatečnou výdrž. Bohužel pro vložení klasické SIM karty a microSD karty musíte baterii zcela vyjmout.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Při sundávání krytu je nutné dát pozor, aby vám nepraskl

Leckdo by možná odhadoval, že při popsaných rozměrech bude telefon lehčí než udávaných 130 gramů, avšak ani tato hmotnost nemůže nikomu dělat sebemenší problémy. Díky plastovému zpracování vám navíc bude připadat lehčí. Celkové zpracování telefonu lze hodnotit velmi dobře, protože i přes možnost sejmout zadní kryt působí telefon uceleným dojmem. K dobrému držení v ruce přispívá i fakt, že záda telefonu jsou mírně zakulacená, tudíž lépe padnou do ruky. Jedinou výtku bych snad měl k použitému plastu, který působí dost lacině.

Klepněte pro větší obrázek
Menšími rozměry padne do ruky téměř každému

V rozměrově šetrném prodejním balení krom samotného telefonu najdeme ještě microUSB kabel pro připojení k počítači, jenž současně slouží jako druhá část cestovní nabíječky. V krabičce při vybalení nechybí ani obyčejná pecková sluchátka. Poslední součástí je nezbytná literatura. Nic víc, nic míň.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V balení žádné překvapení nečekejte

Témata článku: Huawei, , , , HTC Windows Phone 8S, Huawei Ascend D2, Huawei Ascend P1, Huawei Ascend P2, Huawei Ascend W1, Nokia Lumia 520, Samsung Ativ S, Opačná strana, Ascend, Dobré držení, Celkové zpracování, Energetická náročnost, Denní používání, Fruit Ninja, Obrovská výdrž, #Huawei, Ninja, Plastové zpracování, Lednové ces, Ostatní člen, Podobný telefon