Huawei Ascend W1: držák s krátkou pamětí [recenze]

Momentálně nejlevnější telefon s Windows Phone 8 přichází na český trh. Dokáže si svými schopnostmi a možnostmi urvat místo na trhu?
Kapitoly článku

Po stránce výkonu se Huawei Ascend W1 příliš neliší od ostatních členů rodiny Windows Phone 8. Pod plastovým krytem tepe dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon MSM8230, jehož obě jádra typu Krait mají frekvenci 1,2 GHz. Tento typ procesoru se dodává s grafickým čipem Adreno 305, přičemž výkonu se snaží pomoct také 512 MB RAM paměti. O svižnosti a plynulosti systému Windows Phone 8 toho již bylo napsáno mnoho a mnoho, a proto nikoho nepřekvapí, že ani Ascend W1 nemá nejmenší problémy s během systému. Přechody mezi aplikacemi, návrat na hlavní obrazovku, systémová nastavení, ke všemu se dostanete bez nutnosti jakéhokoliv čekání.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Svými výkonnostními parametry převyšuje i o dost dražší HTC 8S

Nyní se však dostáváme k největší slabině tohoto modelu. Je jí pouze 4GB vnitřní paměť telefonu. Ve světle podpory microSD karet až do velikost 32 GB nemusí tento fakt působit nijak špatně. Avšak současný systém WP8 dovoluje ukládat instalované aplikace pouze do vnitřní paměti a nikoliv na paměťovou kartu. Nebude proto trvat dlouho než vám vyskočí nikým nechtěná hláška, že pro instalaci další aplikace není v telefonu dostatek místa. Ano, aplikací se vám do telefonu vejde opravdu hodně, chcete-li ale instalovat více náročnější her, nepovede se vám to. S vývojem nových a nových her pro WP8, které jsou náročnější na grafickou stránku, roste i jejich velikost a to do desítek až stovek megabajtů. Z toho důvodu budete muset nejlepší herní tituly na tomto telefonu oželet.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vnitřní paměť budete mít zaplněnou až po okraj velmi často

Z toho důvodu můžete zapomenout na hry jako Asphalt 7 Heat, NFS: Hot Pursuit, Gun Bros, Plants vs. Zombies, Fragger apod. Na druhou stranu tituly jako Angry Birds, Amazing Alex, Fruit Ninja, Gravity Guy 2, iStunt 2 nebo Cut the Rope bez potíží nainstalujete a zahrajete. Krom interní paměti a paměti dostupné na microSD kartách lze k ukládání souborů využít také cloudové řešení, z nichž nejznámější je SkyDrive, kde dostanete 7 GB prostoru zdarma.

Kde nic, tu nic

Od počátku jsem byl zvědavý, jak se Huawei popasovalo s bonusovým obsahem, jenž se u každého výrobce telefonů s Windows Phone výrazně liší. Naneštěstí se vyplnila má zlá předtucha, když po prvotním zapnutí telefonu jsem aplikace navíc hledal téměř marně. Až po několikátém pohledu do seznamu aplikací si všimnete aplikace Import kontaktů, která vám pomůže s transferem kontaktů z vašeho starého telefonu do nového. Tím však veškerá vylepšení ze strany Huawei končí. V tomto ohledu tak zůstává nedostižných králem Nokia, následovaná Samsungem a také HTC. Huawei se tak krčí až na samotném konci tohoto souboje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přenos kontaktů funguje jednoduše a rychle přes Bluetooth

Co se týká samotného systému Windows Phone 8. Všechny výhody i nevýhody zde zůstávají. Telefonu se však zatím vyhnuly veškeré aktualizace, kterých si užívají majitelé značek HTC nebo Nokia. Neustále zapnuté Wi-Fi nebo podrobnější nastavení při uploadu fotek na SkyDrive se prozatím nekoná. Jestliže vás zajímá, jak celý systém vypadá a funguje, stačí nahlédnout do naší obsáhlé recenze, která by vám měla zodpovědět veškeré vaše otázky. S kvitováním mohu také podotknout, že za dobu testování jsem nemusel telefon ani jednou restartovat, stejně tak nedošlo ani k samovolnému restartu.

Huawei také dokázalo odstranit jeden nešvar, kterým trpěly telefony HTC, Samsung Ativ S a do aktualizace také finské Lumie. Bez ohledu na to, zda jste psali s diakritikou či nikoliv, tyto telefony zkracovaly SMS zprávy na 70 znaků, což bylo velmi nepříjemné. Ascend W1 touto vadou netrpí a SMS zprávy zde mají standartní délku 160 znaků, teprve při psaní s diakritikou se zpráva zkrátí na 70 znaků. Samotné psaní na klávesnici probíhá bez problému, 4palcový displej poskytuje dostatek prostoru pro zobrazení klávesnice na šířku i na výšku, a tak je riziko stisku nechtěného písmena minimální.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Nad klávesnicí se vám budou zobrazovat návrhy často používaných slov

Ačkoliv telefon má pouze jeden mikrofon pro hovory, jejich kvalita tím nijak neutrpěla. Během hovoru jsem já ani druhá strana nezaznamenal téměř žádný problém. Čeho jsem si všiml, bylo méně hlasité sluchátko, což si vyžádalo nastavení maximální hlasitosti pro hovory. Následně však již bylo slyšet vše dobře. K dobrém dojmu z komunikace z okolí přispívá také dobře zpracovaný adresář, jehož součástí je také karta Prostory, kde lze s určeným okruhem lidí sdílet aktuální pozici, kalendář, fotky, poznámky nebo s nimi komunikovat pomoci textovým zpráv. To vše zdarma, jediné co je potřeba, jsou datové přenosy.

Klepněte pro větší obrázek
Do prostorů lze pozvat i členy, kteří využívají telefony s Androidem

Opravdový držák

V čem však Ascend W1 vysoce vyčnívá nad ostatními je výdrž na jedno nabití baterie. Zásluhu na tom má především velmi štědrá kapacita baterie, která činí 1 950 mAh. Ta způsobuje, že při běžné denním používání, kdy uskutečníte pár hovorů, máte zapnutá data, Wi-Fi, prohlížíte internet, zahrajete několik levelů oblíbené hry a po cestě domů posloucháte hudbu, vydrží tento telefon bez větších problémů 3 dny na jediné nabití. Dokáži si představit, že když bych vše omezil, vypnul data, Wi-Fi, GPS, telefon by vydržel zajisté i celý týden. Taková výdrž se hodí tím víc, že začínají letní měsíce a uživatelé budou vyrážet do přírody, na vodu apod.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zejména ráno vám bude zbývající čas baterie ukazovat až nereálné hodnoty. Ve finále vydrží telefon v průměru 3 dny

Chcete-li si užívat nerušeného sledování videa, přičemž pro dosažení maximální pohody nastavíte jas displeje na maximum, vydrží telefon přehrávat video nepřetržitě po dobu téměř 6 hodin.

Témata článku: Huawei, , , , HTC Windows Phone 8S, Huawei Ascend D2, Huawei Ascend P1, Huawei Ascend P2, Huawei Ascend W1, Nokia Lumia 520, Samsung Ativ S, Obyčejná pecková, Nejmenší problém, Literatura, Amazing, Lednové ces, Denní používání, Hlavní slovo, Podobný telefon, Obrovská výdrž, Solidní zpracování, Pádný argument, Fruit Ninja, Nejlevnější telefon, Energetická náročnost