Huawei má zájem spravovat sítě českého T-Mobilu

Čínská společnost Huawei Technologies jedná s českou pobočkou operátora T-Mobile Czech Republic o outsourcingu správy a výstavby sítě. Na podobném principu funguje firma i s českou Telefónikou a Vodafonem. V praxi to znamená, že Huawei by pro operátora vykonával činnosti plánování telekomunikační infrastruktury pro mobilní i pevnou síť, projektové řízení výstavby i její údržbu. Vyplývá to z údajů na webu antimonopolního úřadu. ÚOHS zahájil správní řízení začátkem září, transakci by měl povolit do jednoho měsíce.

V Evropě si značka Huawei získala renomé jak v oblasti vývoje a výstavby síťových technologií, tak i v produkci koncových zařízení. Firma se podílí na více než polovině výstavby plánovaných 4G, buduje však i sítě třetí generace a modernizuje stávající GSM sítě. Její služby využívají i čeští operátoři v čele s Vodafonem a Telefónikou. Čínské firmě se také daří rozhýbávat konkurenci na trhu mobilních telefonů. Právě v tomto roce vedle smartphonů nižších tříd nabídne poprvé i vlastní čtyřjádrové highend zařízení.

Kvůli vojenské minulosti šéfa společnosti a malé otevřenosti managementu ale Huawei čelí v západoevropských zemích nedůvěře. Spekuluje se dokonce o možnostech využití firmou budovaných mobilních sítí ke špionáži. Někteří kritici Huawei tvrdí, že Čína skrz firmu buduje ve světě sítě, které v případě eventuálního konfliktu může vyřadit z provozu a znemožnit svým protivníkům možnost komunikace. Západním vládám také vadí štědré dotace a výhodné půjčky, kterých se firmě dostává od státu.

Diskuze (44) Další článek: LG Prada 3.0 povýšila na Android 4.0, další updaty mají následovat

Témata článku: Huawei, , T Mobil, T - Mobil, Oblast vývoje, Sít, MOBI, Mobil, #Huawei, Zájem