Huawei Mate S: „My chceme Force Touch!“ [recenze]

Tlaková technologie dotyku Force Touch měla být hlavním lákadlem Huawei Mate S. Zatím je ale na trhu dostupná pouze obyčejná verze.
Kapitoly článku

1. Design: Huawei, mistr kovu

Huawei v současnosti patří mezi špičku v oblasti kvality zpracování svých zařízení. Stejně jako model P8, je i nový Mate S je konstrukčně vynikající. Má kovový rám i celou zadní část, okraje jsou velmi precizně opracované a neřežou v dlaních. Chválíme dotykem nezaznamenatelné přechody plastových předělů. Zadní strana je decentně vypouklá, díky tomu zařízení nevyklouzává z ruky. Pozor ovšem na hladkých plochách. Například z okraje stolu, který není úplně vodorovný, může telefon při zavibrování sklouznout.

Klepněte pro větší obrázek
Má sice 5,5palcový displej, ale díky zaoblené zadní straně a absenci zbytečných okrajů se dobře drží v ruce

Huawei pracuje efektivně s přední stranou, na níž displej zabírá téměř celou plochu. Boční okraje měří pouze 2,5 mm, což telefonu spolu s mírným zahnutím krycího skla k okrajům (tzv. 2,5D efekt) přidává na eleganci. Celkové rozměry jsou přiměřené velikosti úhlopříčky zařízení, totéž lze říci i hmotnosti. Zapínací tlačítko leží zhruba v polovině výšky na pravém boku, takže se k němu bez problémů dostanete.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zadní část přístroje je viditelně zaoblená. Díky tomu se Mate S lépe drží v rukou, při položení na stole je však vratký

Mate S se na český trh oficiální distribucí dodává v jednosimkové variantě s podporou microSD. Paměťová karta a nanoSIM se ukládá do společného dvoumístného šuplíčku na levém boku. V zahraničních distribucích lze narazit i na dualSIM verzi, u které se můžete rozhodnout mezi microSD a druhou nanoSIM. Barevné varianty pro český trh jsou námi testovaná titanově šedá a šampaňská zlatá, která se nám subjektivně líbí víc.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Hrany jsou precizně zpracované, telefon rozhodně neřeže do dlaní. Pochválit je třeba i pevnost celé konstrukce

Už více než rok starý Mate 7 přišel se čtečkou otisků prstů a Mate S v této tradici pokračuje. Snímač umístěný hned pod objektivem fotoaparátu reaguje velmi spolehlivě a takřka okamžitě. Problémem nejsou ani navlhčené prsty. Přikládat můžete pod všemi úhly. Jedinou nevýhodou umístění čtečky na zadní stranu je nutnost zvedání telefonu ze stolu za účelem odemknutí. Huawei snímači otisků přidal několik nových funkcí. Jeho pomocí je například možné listovat galerií fotek, nebo si stáhnout notifikační roletu. To je celkem praktické, protože palcem při jednoručním držení většina lidí k hornímu okraji displeje nedosáhne.

Známka za design: 9 z 10


2. Displej: Čekání na Force Touch

Už při představení Mate S se Huawei chlubil prvenstvím v podobě integrované funkce Force Touch, jež rozezná různou intenzitu tlaku vyvíjenou na displej. Tato funkce má být dostupná až v prémiové verzi zařízení (podobně jako loni přišel s několikaměsíčním odstupem dvousimkový Mate 7 Gold s dvojnásobnou pamětí), jež ale stále nebyla uvedena na trh a dostupnost je zatím neznámá. To je pro nás zklamání, protože právě Force Touch měl být hlavní inovací celého zařízení. Žezlo v této oblasti stále pevně třímá Apple, který svůj 3D Touch dokázal okamžitě implementovat a iPhony s touto funkcí prodává už více než čtvrt roku.

Naměřené parametry displeje:

  • průměrná barevná odchylka: 6,74 (ideální hodnota je 0, údaj určuje odchylku od normy stanovené pro BluRay)
  • maximální barevná odchylka: 8,85
  • gamma: 2,20 (ideální hodnota je 2,20, údaj vypovídá o podání černé a odstínů šedé barvy)
  • maximální jas: 327 cd/m2 (čím vyšší hodnota, tím lepší jas; nejzářivější IPS displeje na mobilech mají maximální jas okolo 700 cd/m2)
  • minimální jas: 6 cd/m2
Klepněte pro větší obrázek
Gamut barevného spektra – AMOLED displej Mate S má tendenci vykreslovat živější barvy a utíká do chladnějších tónů (modrá, zelená)

Samotnou kvalitu displeje ale absence Force Touch nijak neovlivňuje. Huawei použil 5,5palcový panel, poprvé sáhl po technologii AMOLED. Při návštěvě v ústředí firmy v čínském Šen-čenu jsme se dozvěděli, že tímto krokem od IPS panelů rozhodně neupouští, ale na vybraných modelech bude používat také AMOLED. Rozlišení na dané úhlopříčce bohatě postačuje, displej má výborné podání černé barvy. Celkové podání barev je spíše do chladnějších tónů, teplotu barev si může uživatel upravit v nastavení. Bez výhrad jsou široké pozorovací úhly, dostačující je také maximální hodnota jasu, ačkoli IPS panely září více.

Známka za displej: 7 z 10


3. Hardware: Šetří s baterií

Huawei Mate S používá stejný procesor jako stájový top smartphone P8. Výkonu je i díky 3 GB RAM dostatek pro hraní náročnějších her a natáčení videa ve vysokém rozlišení. Při zvýšené zátěži se Mate S zahřívá, ale ne tolik jako už zmiňovaná P8. Větší tělo tak možná přispívá k lepšímu řešení pasivního chlazení. Z celkové udávané vnitřní paměti 32 GB si část ukradne operační systém, uživatel tak má reálně k dispozici zhruba 25 GB.

Výsledky benchmarku AnTuTu 6.0:

  • celkové skóre: 51 020
  • 3D: 7423
  • UX: 20 348
  • CPU: 18 225
  • RAM: 5 024

Na svou velikost by Mate S snesl baterii s větší kapacitou, než je 2 700 mAh. Pak by se na druhou stranu nepodařilo udržet tloušťku okolo 7 mm. Výrazně nižší kapacitu, než měl loňský Mate 7, se Huawei snaží kompenzovat pokročilými nástroji pro šetření s energií. Telefon například v pravidelných intervalech upozorňuje na aplikace nadměrně odebírající energii a v případě potřeby je umí i automaticky zavírat. Režim nízkého odběru energie deaktivuje všechny funkce kromě těch úplně základních (volání, zprávy).

AnTuTu Battery Test:

  • 6 222

V praxi je potřeba spokojit se s výdrží na úrovni jednoho aktivního pracovního dne. Méně by to mělo být pouze při intenzivním hraní či využívání navigace, jinak si Mate S vede docela dobře. Na dvoudenní výdrž se dostanete pouze při střídmém používání.

Klepněte pro větší obrázek
Celokovová zadní část je schopna efektivně odvádět produkované teplo. Mate S se přehřívá pouze minimálně, ani při hraní graficky náročných her není držení v rukou nepříjemné

Zvukový čip obsažený ve smartphonu má dostatečný výkon na reprodukci hlasité hudby do sluchátek i vestavěného reproduktoru. Na spodní hraně jsou sice mřížky dvě, ale jedna je pouze designový prvek, který ukrývá mikrofon. Hlasitý reproduktor nepatří k silným stránkám, na maximální hlasitost hraje poměrně plechově a například mluvenému slovu nebo zpěvu už není tolik rozumět.

Klepněte pro větší obrázek
V balení je spolu s Mate S i šikovné pouzdro. Sice výrazně zvětší rozměry, díky AMOLED displeji a okénku na přední straně má však i praktické využití

I komunikační schopnosti jsou zajímavé. Mate S podporuje LTE včetně všech v tuzemsku používaných pásem, má integrovanou podporu NFC a ne zcela všední vlastností mezi top smartphony je přítomnost FM rádia. Mate S je celokovový, takže nepodporuje bezdrátové nabíjení.

Známka za hardware: 7 z 10


4. Software: Přehledně se spoustou funkcí

Mate S běží na operačním systému Android 5.1.1. Lollipop, který výrobce výrazně upravil podle svých představ. Jeho nadstavba má název EMUI, zde ve verzi 3.1 a patří nad Androidem k těm povedenějším. Příznivci čistého Androidu si ale možná budou muset trochu zvykat. Nenajdou totiž hlavní nabídku aplikací, všechny ikony jsou soustředěny na domovské obrazovce a tříděny do složek.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zamykací a pohotovostní plocha, lišta s přepínači, nastavení

V prostředí jsou předinstalovány některé „nevyžádané“ aplikace, ale většiny z nich se dá snadno zbavit. Setkat se můžeme s demoverzemi her nebo ikonami vedoucími na různé internetové obchody a služby. Předinstalované aplikace používá velká část androidových výrobců, protože je to pro ně cesta, jak svou nadstavbu alespoň nějakým způsobem zpeněžit. Samozřejmě nechybí ani aplikace Google. V případě internetového prohlížeče tak můžete volit mezi tím od Huawei a známým Chromem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aplikace Správce telefonu umožní nastavit úsporu energie. Pomocí aplikace HiCare se můžete v případě potřeby obrátit na servisní centrum

V prostředí se nachází i několik příjemných bonusů. Jedním z nich je vylepšená funkce Knuckles. Skrčíte ukazováček a kloubem můžete kreslit po displeji. Například napsáním písmene „e“ spustíte webový prohlížeč. Vytvořením kruhu uděláte screenshot, který lze následně ořezat. Je to jednoduché a šikovné, především pokud často pracujete se snímky obrazovky.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V nastavení je přehledně popsáno používání gest v prostředí i přes čtečku otisků

Celkově je prostředí svižné a až na některé drobné chybky v popiscích nastavení (vtipný je třeba u fotoaparátu „Oční režim Super“ místo Nočního režimu) k němu nemáme zásadnější výhrady. Velmi se nám líbí podrobný popis nastavení gest, který je pro jejich využívání klíčový. Pokud má totiž smartphone různé skryté vychytávky a uživatel nemá kde zjistit, jak s nimi pracovat, nikdy je nezačne používat.

Známka za software: 9 z 10


5. Fotoaparát: Krásné noční snímky

Fotoaparát je slabší, než jsme původně očekávali. A skutečně nerozumíme, proč je to tak, papírově jde totiž o přesně tentýž kousek, což má model P8. Možná náš kus neměl úplně finální software (žádná aktualizace v době testování nebyla dostupná), nebo v pozadí nastala nějaká jiná změna. Výsledky ale stejné nejsou.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Další ukázkové fotografie najdete ve fotogalerii

Například i když má integrovanou optickou stabilizaci, výsledkem jsou často rozmazané snímky. To se na P8 v takové míře nestávalo. Ideálně nefunguje ani automatické ostření, které rádo preferuje objekty v pozadí. Ostřit je tedy lepší dotykem na displej. A překvapil nás i velmi vysoký počet přepálených záběrů –expozici je třeba často ručně korigovat, což je naštěstí možné díky manuálnímu režimu Fotoaparát Pro.

Pochválit však musíme schopnost nočního focení, zejména Noční režim Super, který aktivuje dlouhou závěrku. Dokonce i v tomto režimu je k dispozici manuální nastavení délky expozice a hodnoty ISO. Pro jeho využití je potřeba stativ, výsledky ale stojí za to. Takové pěkné noční záběry zatím žádný jiný výrobce v mobilním světě nabídnout nedokáže. Nadprůměrně dobře fotí také přední 8Mpx kamera, u které využijete i přední LED blesk pro selfie. Škoda jen, že nepodporuje režim HDR.

Ukázkové video (1 080p, 30 fps):

Video umí Mate S nahrávat maximálně ve FullHD rozlišení, většina uživatelů ale po 2K nebo 4K smutnit stejně nebude. U videa musíme pochválit funkci optické stabilizace. Po její aktivaci jsou záběry viditelně méně roztřesené. I zde se občas projeví jiné preference kontinuálního ostření, než by si představoval uživatel a video je celkově dost trhané. Doostřit na požadované místo lze dotykem na dané místo na displeji.

Ve výsledku se tak fotoaparát Mate S řadí do lehkého nadprůměru, což je škoda. S potenciálem, který v sobě ukrývá, mohl klidně patřit mezi nejlepší – podobně jako ten u Huawei P8.

Známka za fotoaparát: 7 z 10


Závěr: Chybí klíčový argument

Huawei Mate S je bezesporu zajímavý smartphone, nikoli však dokonalý. S úhlopříčkou displeje 5,5 palce se snaží vyplnit mezeru mezi smartphony a phablety a lze jej chápat v podstatě jako iPhone 6s Plus od Huawei. Větší iPhone je lépe vybavený než 6s a přesto si ten menší koupí výrazně více lidí. Podobnou analogii vidíme u modelů Huawei P8 a Mate S.

Klepněte pro větší obrázek

Jednoznačně největší pochvalu si zaslouží design zařízení, Huawei se zkrátka naučil vyrábět skvělé kovové telefony. Volba displeje je trochu diskutabilní a zavádí nás k věčné debatě AMOLED × IPS. Ve srovnání s AMOLEDy, které používá Samsung, ale Huawei stále zaostává. Navíc volba tohoto typu displeje zvyšuje koncovou cenu zařízení. Velkým zklamáním je stále nevydaná verze Mate S s technologií Force Touch. Otázka je, zda a kdy vůbec na náš trh dorazí.

Body za hardware ztratil Huawei hlavně u baterie. Jednodenní výdrž nám přijde vzhledem k velikosti zařízení a použitému panelu s FullHD rozlišením průměrná. Prostředí hodnotíme naopak jako povedené – obsahuje totiž velké množství nastavení a gest, ale přitom si zachovává přehlednost. U fotoaparátu jsme čekali víc vzhledem ke zkušenostem s P8, ale nočními snímky a makrem si hodnocení vylepšil.

Celková známka Huawei Mate S: 7,8 z 10

(Celková známka vzniká z aritmetického průměru všech pěti dosavadních udělených známek. Všechny kategorie mají stejnou váhu.)

Za zamyšlení stojí cenotvorba čínského výrobce. Mate S začínal na ambiciózní cenovce 17 490 Kč, což byla cena vysoká. V době vydání recenze cena spadla na 15 490 Kč, což může značit horší prodejnost zařízení. Například loňský Mate 7 si svou počáteční cenovku okolo 13 tisíc držel prakticky během celého svého životního cyklu. Po příchodu novinky Mate 8, která pomalu míří na náš trh a má stát také okolo 15 500 Kč, bude muset Mate S dále zlevnit.

Pravděpodobně největší konkurencí je pro Mate S jihokorejské LG G4 se stejně velkým displejem, lepším fotoaparátem, ale zase koženým nebo plastovým zadním krytem, který nemusí každému přijít tolik elegantní jako kov. Soupeřit může teoreticky i s novým tabletofonem Samsung Galaxy S6 Edge+, který jen těžko hledá přemožitele v oblasti výkonu a výbavy. Je ale však stále výrazně dražší. Pokud vezmeme v úvahu i jiné platformy, konkurencí je výrazně dražší a při stejné úhlopříčce displeje také větší iPhone 6s Plus.

Verdikt:

Kvalitně zpracovaný designový smartphone s celokovovým tělem. Nemá závažné chyby, ale přesto mu chybí pádný argument, proč utratit nemalou sumu peněz právě za něj. Tím by mohla být technologie Force Touch, kterou se však Huawei ještě nepodařilo komerčně uvést do prodeje.

Plusy:

  • design, špičková kvalita provedení
  • výborně fungující snímač otisku prstu
  • AMOLED displej šetří baterii
  • nepřehřívá se ani při velké zátěži
  • dobře odladěné prostředí

Minusy:

  • smartphone neobsahuje Force Touch
  • místo AMOLEDu bychom viděli raději IPS
  • baterie mohla být větší
  • fotoaparát je mimo noční snímky a makro jen průměr
  • vyšší cena

Témata článku: Huawei, , , , , Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 6s, Apple iPhone 6s 128GB, Apple iPhone 6s 64GB, Apple iPhone 6s Plus, Apple iPhone 6s Plus 128GB, Apple iPhone 6s Plus 64GB, Huawei Ascend Mate, Huawei Mate 8, Huawei Mate S, Huawei P8, Huawei P8 64GB, Huawei P8 Lite, Huawei P8 Max, LG G4, LG G4 Stylus, LG G4c, LG G4s, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S6,