Huawei P10 Lite: do třetice všeho nadprůměrně dobrého [recenze]

Kapitoly článku

1. Design

Sklo je víc než kov. Letošní trendy v konstrukci smartphonů ukazují na návrat ke skleněným plochám, a to nejen na straně displeje, ale i na zádech. Takový byl už P9 Lite (2017) a testovaný model pokračuje v jeho šlépějích. Zásadní rozdíly jsou pouze dva – novinka má zhruba čtvercový tvar čtečky na zádech místo trochu elegantnějšího kruhu a hlavně obsahuje kovový rám.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Telefon má obroušené hrany, které přispívají lepšímu držení v dlani

To přispívá k celkové větší pevnosti i robustnosti telefonu, ačkoli ani u předchůdce jsme tovární zpracování nemohli kritizovat. Čím vás ale P10 Lite dostane, to je modrá barevná varianta v krásném mořském odstínu, kterou hned tak každý mobil nemá. My jsme testovali zlatou, která vypadá také velmi pěkně. Díky matné úpravě nejsou na zádech vidět nežádoucí otisky prstů. Kvarteto barev doplňuje ještě černá a bílá.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Rám zařízení je kovový, záda jsou ze skla

Skleněná záda mají ale i svou stinnou stránku. Povrch je velmi kluzký a pokud telefon položíte na ne zcela vodorovnou hladkou plochu, může se rázem ocitnout na zemi. Kovové boky telefonu jsou lehce zbroušené, takže zařízení padne celkem dobře do ruky, i když jsou i pohodlnější mobily na držení. Zpracování rámu nám připomíná dva roky starý vlajkový model P8.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zařízení má tloušťku těsně nad 7 mm a váží 146 gramů

Smartphone přiznává tenké boční rámečky, ale čelo a brada jsou z dnešního pohledu možná až zbytečně prostorné na to, že neslouží jako útočiště pro čtečku ani senzorová tlačítka k ovládání prostředí. Čtečka mimochodem jako vždy u Huawei funguje na výbornou. Design tedy mohl být trochu modernější, ale rozhodně nikoho neurazí. Kvalita zpracování je bez výhrad.

2. Displej

Ohraná, ale osvědčená písnička. P10 Lite musí být už nejméně desátým modelem Huawei, který používá displej se stejnými parametry – tedy IPS panel s Full HD rozlišením na úhlopříčce 5,2 palce. Pro spoustu uživatelů je to ideální velikost. K drobným vylepšením možná došlo na pozadí, protože mezigeneračně (např. proti P9 Lite) nám panel přijde subjektivně kontrastnější s lepším podáním černé barvy.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Okraje po stranách displeje nejsou nulové, ale snaha o jejich zmenšení se Huawei upřít nedá

Maximální jas je zcela dostačující a pozorovací úhly bez výhrad. Zobrazení je jemné, jednotlivé pixely nelze při běžném pohledu rozlišit. Intenzitu LED podsvícení si telefon reguluje automaticky, ale jas lze nastavit i manuálně. Přednastavené vyvážení bílé je správně neutrální, ale v případě zájmu je možné pohnout barvou všemi směry RGB spektra.

3. Hardware

Vyvážený mix se starým konektorem. Základem výbavy je vlastní procesor HiSilicon Kirin 658, který výkonnostně odpovídá zhruba slabším procesorům Snapdragon řady 600. Pro potřeby zařízení ale bohatě postačuje. Očekávané jsou také hodnoty pamětí 3 GB RAM a 32 GB vnitřního úložiště. Z papírové hodnoty je reálně k dispozici zhruba 20 GB. Rozšiřovat se dá pomocí microSD karty, ale jen pokud obětujete část hybridního slotu na úkor druhé SIM karty. Většina obchodů totiž prodává P10 Lite jako Dual SIM.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Huawei použilo starý microUSB konektor, 3,5mm jack zůstal zachován

Hry sice nepatří mezi nejsilnější disciplíny tohoto zařízení, protože obsahuje trochu zvadlejší grafiku Mali-T820 MP2, která smartphonu snižuje i celkové skóre v syntetickém benchmarku AnTuTu, ale nakonec si se všemi, i těmi nejnáročnějšími nějak poradí. Jen se musíte spokojit s menšími detaily a připravit se na horší plynulost. Telefon se při vytížení trochu zahřívá, ale není to žádný extrém.

Klepněte pro větší obrázek
Nižší skóre v benchmarku AnTuTu jde na vrub zejména staršímu grafickému čipu

Naše kritika směřuje ke starému použitému microUSB konektoru. To je bohužel relikt minulosti a přičítáme ho celkovému staršímu návrhu základové desky. Na příštím Lite modelu Huaweie už jej doufám neuvidíme! Zachován zůstal 3,5mm audio jack. Zvuk do sluchátek je v pořádku, výstup do hlasitého mono reproduktoru na spodní hraně je dostatečně „ukřičený“, ale kvalitativně jen průměrný.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Čočka fotoaparátu nevystupuje nad povrch zařízení

V útrobách zařízení se ukrývá uživatelsky nevyjímatelná baterie s kapacitou 3 000 mAh. Výdrž je přitom slušná – smartphone vydrží při středně intenzivním používání skoro až dva dny bez nabíječky. K prodloužení výdrže přitom stačí poslouchat výzvy šetřící aplikace na pravidelné uzavírání aplikací s nadměrnou spotřebou. Huawei zapracovalo na rychlejším dobíjení – baterii jsme z 0 na 100 % dobili za 1 hodinu a 50 minut.

Klepněte pro větší obrázek
Hybridní slot pojme buď dvojici SIM karet nebo jednu SIM a jednu paměťovou kartu

P10 Lite podporuje všechna tuzemská LTE pásma. Varianta distribuovaná v západoevropských zemích včetně ČR by měla umět duální Wi-Fi (tzn. pásma 2,4 a 5 GHz) – tuto skutečnost ale pro jistotu ověřte u svého prodejce. Zařízení si poradí s naprostou většinou audio (mp3, mid, amr, awb, 3gp, mp4, m4a, aac, wav, ogg, flac, mkv) i video (3gp, mp4, webm, mkv) formátů. Samostatnou zmínku si zaslouží i přítomnost FM rádia. To funguje pouze s připojenými sluchátky, která poslouží jako anténa. Hodit se může i technologie NFC.

4. Software

Svižné a přehledné prostředí. Smartphone běží na systému Android 7.0 Nougat, který je doplněn o grafickou nadstavbu EMUI 5.1. Ta sice klasické prostředí Androidu mění k nepoznání, ale Huawei už ve vývoji došel velmi daleko, prostředí je svižné a stabilní s dostatkem vlastních nastavení. Dobrá je i grafická konzistence – všechny systémové aplikace mají stejný vzhled ikon i logiku ovládání.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zamykací obrazovka • pohotovostní obrazovka • notifikační oblast • nastavení notifikační oblasti • nástroje

Ve výchozím stavu můžete očekávat všechny ikony a widgety na pohotovostních plochách, nastavit si ale lze i klasičtější androidový přístup s hlavní nabídkou, které Huawei říká „šuplík“. Trochu nepraktické je skrytí některých položek v Nastavení do kolonky „Další“, cestu ale usnadní políčko pro fulltextové vyhledávání. Díky nejnovější verzi nadstavby si P10 Lite osvojil i „ťukací“ gesta pomocí kloubů prstů známá z vlajkových modelů Huawei.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekČíselník • detail kontaktu z adresáře • editor SMS s klávesnicí SwiftKey • nastavení telefonu • údaje o zařízení

Výrobce si opět neodpustil předinstalovat několik aplikací a her, které třeba vůbec nebudete potřebovat, ale naštěstí se dají smazat. Povedené jsou nativní aplikace pro fotografie, hudbu i video, hodí se i správce souborů. Škoda, že Huawei upustilo od vlastního internetového prohlížeče. Spokojit se musíte s Chromem, případně si z marketu stáhnout jinou alternativu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekÚsporné režimy baterie • vnitřní úložiště • nastavení displeje • nastavení aplikací na ploše nebo v samostatném menu • správce telefonu

5. Fotoaparát

Nepřekvapí, ale nezklame. Na rozdíl od plnokrevného modelu P10 se série Lite zatím ještě nikdy nechlubila značkou Leica u fotoaparátu a nabízí pouze jeden objektiv na každé straně. P10 Lite se tohoto trendu drží. Hlavní fotoaparát sestává z 12Mpx senzoru o úhlopříčce 1/1,28" a pixelů s rozměry 1,25 µm. K dispozici je fázové i kontrastové ostření a světelnost objektivu f2.2. Optická stabilizace chybí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostředí fotoaparátu s režimy a nastavením

Funkce HDR je opět dostupná pouze v samostatném režimu a nikoli jako automat při běžném focení. Potěšující je přítomnost mnoha dalších režimů včetně pokročilých nastavení. Aplikace fotoaparátu umožňuje v Pro režimu manuálně nastavit ISO, rychlost závěrky, systém ostření, vyvážení bílé a kompenzovat expozici. Nechybí ani Časosběrný režim nebo Malování světlem. Logika ovládání je jednoduše pochopitelná – z boků se z jedné strany vysouvají nabídky pro režimy, z druhé celkové nastavení fotoaparátu.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Další ukázkové snímky z fotoaparátu naleznete v kapitole Fotogalerie

Výsledné fotografie jsou na poměry střední třídy nadprůměrné. Zaujala nás především dostatečně detailní kresba snímků a poměrně reálné barvy. Automatika má tendenci snímky trochu přepalovat, proto je zejména za slunečného počasí dobré těsně před pořízením snímku manuálně ubrat na expozici. Autofokus je dostatečně rychlý a většinou ostří na správné místo. S přibývajícím šerem kvalita snímků klesá.

Ukázkové video (Full HD 1 080p, 30 fps):

Video dokáže P10 Lite nahrávat maximálně ve Full HD rozlišení při 30 snímcích za sekundu a výsledné záběry jsou průměrné. Co si ale zaslouží zvláštní zmínku, je videorežim Pro, jenž umožní manuální ostření, vyvážení bílé i nastavení expozice. Přední kamera pro selfie má rozlišení 8 Mpx a již tradičně přichází s režimy „zkrášlení“, které dokáží digitálně vyhladit vrásky v obličeji, zvětšit oči, zúžit obličej, takže když úpravy přeženete, nebudete si na fotce vůbec podobní. Desetistupňový režim Krása lze aktivovat i na hlavním fotoaparátu.

Hodnocení: 74 %

Už poněkolikáté v řadě se Huawei podařilo vyrobit vyvážený smartphone střední třídy. Je pravda, že každý takový model meziročně zdražuje, ale také prochází drobným vylepšením. P10 Lite přidává kapacitu vnitřního úložiště na 32 GB a dokáže rychleji dobíjet baterii. Rámy zařízení jsou kovové a přidávají na celkové pevnosti i robustnosti. 3 GB operační paměti postačují a svůj standard si drží displej, prostředí i fotoaparát.

Za drobnou vadu na kráse z dnešního pohledu považujeme zastaralý systémový microUSB konektor. Hlavní fotoaparát mohl mít optickou stabilizaci obrazu, která by přispěla k lepším snímkům za horšího osvětlení. Trochu nepříjemné je neustálé umazávání zadní strany, zejména u tmavších barevných variant. Potřeba je dávat pozor na kluzkou zadní stěnu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Krabička a obsah balení Huawei P10 Lite

Hlavními konkurenty jsou pro Huawei P10 Lite zástupci z vlastní a ze stáje sesterského Honoru – zejména Honor 7 Lite, Huawei P9 Lite a také letošní Huawei P9 Lite (2017), který má sice jen 16 GB vnitřního úložiště, ale zase je o tisícovku levnější. Při zahájení prodeje byla cenovka P10 Lite zbytečně vysoko na 9 tisících korun, v době psaní recenze ale poklesla na příznivějších 7 999 Kč.

Ani ostatní firmy střední třídu nezanedbávají. Lenovo nabízí nadějný model Moto G5 Plus s lepším fotoaparátem. Xiaomi podstřeluje cenově o několik tisíc s modelem Redmi 4X Global, ale má hrubší displej. Počítat musíme také s Nokií 6, která se pomalu chystá na náš trh s cenovkou 6 700 Kč. Konkurencí je i loňský doprodávaný Samsung Galaxy A5 (2016) nebo Sony Xperia XA1.

Huawei P10 Lite
rozměry a hmotnost: 147 × 72 × 7,2 mm, 146 g
displej: 5,2", kapacitní IPS LCD, 1 080 × 1 920, 424 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 5, Bluetooth 4.1, GPS
paměť: 32 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 3 GB, baterie: 3 000 mAh
procesor: Hisilicon Kirin 658 (8× Cortex-A53, 2 GHz, 16nm)
operační systém: Google Android 7 (Nougat)
fotoaparát: 12MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
43 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Verdikt:

Další vyvážený smartphone střední třídy s kvalitní konstrukcí, už trochu okoukaným designem a dostatkem paměti. Huawei začíná patřit ke dražším značkám.

Plusy:

  • kvalitní konstrukce s kovovým rámem
  • rychlá a přesná čtečka otisků
  • dostatek operační i úložné paměti
  • dobře odladěné prostředí
  • v rámci střední třídy dobrý displej

Minusy:

  • starý microUSB konektor
  • kluzká zadní strana náchylná na otisky
  • trochu vyšší cena

Témata článku: Huawei, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , Huawei P10 Lite, Odstín, Nastavení fotoaparátu, Hlavní konkurent, Paměťová karta,