Huawei P9 Lite: znovu trefa do černého [recenze]

Huawei opět boduje ve střední třídě. Smartphone P9 Lite nemá žádná zásadní slabá místa a prodává se za rozumnou cenu.
Kapitoly článku

1. Design

Sázka na jistotu. Vítěznou sestavu Huawei nemění a vsadil na osvědčené postupy. Základ modelu P9 Lite tvoří kvalitně zpracované tělo s kovovým rámem. Pozornost si zaslouží zejména precizní broušení okrajů, které je stejné jako u top modelu P9. Jinak ale novinka připomíná spíše loňský top model P8, což je patrné hlavně při pohledu z přední strany, která je tak trochu anonymní.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Přitom stačilo málo – například trochu zmenšit celkovou velikost. Místo 5,2palcového displeje, který má dalších několik modelů Huawei nebo Honor stačilo sáhnout po o fous menším (ale stále FullHD panelu). Právě sériovost výroby jednoho displeje ale Huawei jistě výrazně šetří náklady, a proto si P9 Lite může dovolit cenovku, jakou má.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Smartphone rozhodně nemá ambice konkurovat bezrámečkovým mobilům. Výrobce se sice snaží větší boční okraje displeje zamaskovat optickým trikem s černým lemováním, hned po rozsvícení obrazovky je ale odhalen. Škoda také, že bohatý prostor na bradě zařízení nebyl využit na integrování senzorových tlačítek.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Záda telefonu, byť jsou plastová, zaslouží pochvalu. Designový rukopis je zde rozpoznatelný a elegantní. Plast má u námi testované bílé verze příjemnou matnou povrchovou úpravu, sklíčko oblasti fotoaparátu je vsazeno bezchybně. Plastová záda přinášejí proti kovovému monolitu P8 nesporné výhody – mají menší náchylnost na poškrábání nebo ošoupání a smartphone při zátěži tolik nehřeje.

2. Displej

Starý známý. Displej měří v úhlopříčce 5,2 palce, což můžeme v kontextu dnešních smartphonů považovat za zákazníky nejčastěji požadovanou velikost. Skvělé je, že Huawei použil FullHD rozlišení, čímž celkově zahýbal výbavovými mantinely ve svém portfoliu a měl by rychle přispěchat s 2K smartphonem, aby P9 Lite neubíral pozornost vyšším modelům, např. P9. Displej je podle našich měření identický s loňským modelem P8.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Panel je vyroben technologií IPS a má velmi dobré pozorovací úhly. Zobrazení je dostatečně jemné, jednotlivé pixely nelze při běžném pohledu rozlišit. V extrémních náklonech lze pozorovat mírnou barevnou deformaci, ale to v dané třídě nepovažujeme za zásadní nedostatek. Dostatečné je i maximální podsvícení, které umožní práci se smartphonem na ostrém světle. O automatickou regulaci intenzity podsvícení se stará senzor okolního světla umístěný nad displejem.

Naměřené parametry displeje:

  • průměrná barevná odchylka: 5,22
    (Ideální hodnota je 0, údaj určuje odchylku od normy stanovené pro BluRay. Smartphony s odchylkou do hodnoty okolo 6 mají stále věrné displeje. Huawei P9 Lite má velmi dobré podání barev.)
  • maximální barevná odchylka: 8,72
    (Hodnota u nejvíce odchýlené barvy. U Huawei P9 Lite je to červená.)
  • gamma: 2,33
    (Ideální hodnota je 2,20, údaj vypovídá o podání černé a odstínů šedé barvy. Huawei P9 Lite má dobré odlišení odstínů šedé, i když směrem k bílé mohou některé odstíny splývat.)
  • maximální jas: 528 cd/m2
    (Čím vyšší hodnota, tím lepší jas; nejzářivější IPS displeje na mobilech mají maximální jas okolo 700 cd/m2. Huawei P9 Lite má dobrou čitelnost na slunci.)
  • minimální jas: 14 cd/m2
    (Čím nižší hodnota bližší nule, tím méně může displej méně zářit.)
Klepněte pro větší obrázek
Gamut barevného spektra – bílý trojúhelník přesahuje plochu normovaného spektra (černý trojúhelník). To znamená, že Huawei P9 Lite vykresluje živější barvy se zabarvením do teplejších odstínů.

Ve srovnání s letošním vlajkovým modelem P9 je vidět, že vývoj u Huawei od loňska pokročil. Panel převzatý z P8 na P9 Lite je totiž méně kontrastní a v určitých pohledech vykazuje lehce šedý nádech. Rozdíl je vidět i v zobrazení černé, kterou IPS displej levnějšího smartphonu nestíní tak efektivně. U bílé pak displej nerozlišuje jemné odstíny šedé a všechny barvy splývají do čistě bílé. To je dobře vidět zejména při prohlížení fotografií a potvrzují to výsledky měření naší světelnou sondou (gamma 2,33). Zde je vidět, že vyšší cena P9 proti P9 Lite má i při papírově stejném displeji (5,2 palce, FullHD) své opodstatnění.

3. Hardware

Na rozumné hranici. Na výkon Huawei P9 Lite jsme byli velmi zvědaví. Konečně se nám totiž dostal do rukou smartphone s novým čipsetem střední třídy Kirin 650. Proti loňskému Kirinu 620 je opět viditelný znatelný pokrok. Smartphone se výrazněji nezahřívá, prostředí i většina aplikací přitom pracuje svižně. Občasné zpomalení může mít „na triku“ pouze 2GB paměť RAM, která je podle našeho názoru hraniční pro komfortní používání moderního Androidu.

Na českém trhu je dostupná verze se 16GB vnitřním úložištěm, které je opět akceptovatelným minimem. Rozšíření je možné pomocí microSD karty, ale jen v případě, že nechcete využívat funkce dualSIM. Slot na karty je totiž hybridní a druhý šuplíček dává na výběr jednu nebo druhou možnost. V zahraničí se bude prodávat i verze s 3 GB RAM a 32 GB paměti, která oba uvedené nedostatky bude řešit, u nás se ale s touto variantou nepočítá.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Hry nepatří mezi silné stránky tohoto telefonu – o grafiku se totiž stará průměrná jednotka Mali-T880 MP2, která smartphonu snižuje i celkové skóre v syntetickém benchmarku AnTuTu. P9 Lite sice rozběhne všechny dostupné hry, při těch graficky náročnějších je ale potřeba spokojit se s menšími detaily a připravit se na delší načítání při spouštění. Naštěstí se ale neobjevuje nadměrné přehřívání, které v minulosti trápilo několik modelů značky Huawei.

V útrobách telefonu se ukrývá uživatelsky nevyjímatelná baterie s kapacitou 3 000 mAh. Výdrž je přitom velmi slušná – smartphone vydrží při středně intenzivním používání dva dny bez nabíječky. K prodloužení výdrže přitom stačí poslouchat výzvy šetřící aplikace na pravidelné uzavírání aplikací s nadměrnou spotřebou a nechat jas displeje regulovat na automatiku.

Výsledek benchmarku AnTuTu v6.1.4:

  • celkové skóre: 53 757
  • 3D: 9 741
  • UX: 19 593
  • CPU: 19 441
  • RAM: 4 982

Na rozdíl od modelu P9 byl v P9 Lite použit starší microUSB konektor pro nabíjení. Nepovažujeme to ale za nedostatek – toto rozhraní stále patří mezi rozšířenější a dostupnost příslušenství je výrazně vyšší. Jednou z hlavních zbraní P9 Lite oproti konkurenci je použití snímače otisku prstu, který je velmi rychlý a přesný. Sloužit může i jako dodatečné ovládání – například při listování v galerii fotografií.

Huawei P9 Lite podporuje všechna tuzemská LTE pásma. Data v LTE sítích umí přenášet až do teoretické rychlosti 300 Mbit/s, což je na střední třídu velmi slušná hodnota. Samostatnou zmínku si zaslouží i přítomnost FM rádia. To funguje pouze s připojenými sluchátky, která poslouží jako anténa. V souvislosti s očekávaným rozmachem bezkontaktního placení chválíme i přítomnost technologie NFC.

4. Software

Velký úklid. Smartphone běží na systému Android 6.0 Marshmallow, který je doplněn o grafickou nadstavbu EMUI 4.1 – na chlup stejnou, jakou má top model P9. Opět můžete očekávat všechny ikony a widgety na pohotovostních plochách, hlavní nabídka jednoduše není potřeba. Trochu nepraktické je skrytí některých položek v nastavení do kolonky „Další“, což někdy vede ke zbytečnému prohledávání sekce, kde požadovaná položka nakonec vůbec neleží.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zamykací obrazovka, pohotovostní plocha a notifikační roleta

Jinak je ale prostředí víceméně intuitivní a patří rozhodně k těm lepším nadstavbám nad Androidem. Dobrou zprávou je, že Huawei už přestal do svých smartphonů cpát kvanta většinou nepoužitelných aplikací a demoverzí třetích stran. Zapracoval také na grafické konzistenci – všechny systémové aplikace mají stejný vzhled ikony i logiku ovládání. A do budoucna má být použití ještě vylepšeno – výrobce už pracuje na prostředí EMUI 5.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nativní aplikace systému, roleta s rychlými přepínači, nabídka nastavení, údaje o telefonu

Praktickým dopadem těchto změn je výrazně zpřehledněné ovládání. V prostředí nejsou žádné chytáky. Ovládání není třeba se bát ani v případě, že přecházíte z telefonu jiné značky. Jen musíte mít chvíli trpělivosti při objevování některých specifik – například roletky se systémovými informacemi rozdělenými na dvě karty, nebo povolení pro chráněné aplikace, které mohou běžet na pozadí atd.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nastavení dvou SIM,  a spousta grafických motivů

Celý systém je slušně optimalizovaný a použití slabšího procesoru se na jeho hbitosti až na výjimky neprojevuje. Při běžné práci se neobjevuje trhání ani sekání. Zpomalení je pozorovat pouze při objektivně náročných činnostech, jako je instalace velkých aplikací, prohlížení webu na více kartách nebo hraní graficky náročných her. Navíc limitem je obvykle zaplněná RAM, spíše než nedostatek výpočetního výkonu.

Další screenshoty prostředí naleznete v kapitole Fotogalerie

5. Fotoaparát

Průměr třídy. Hlavní fotoaparát má 13 Mpx a svými schopnostmi se řadí do průměru. Jak už to bývá obvyklé, za dobrého osvětlení dělá pěkné záběry, s narůstající tmou přibývá šum. Optickou stabilizaci nikdo nečeká, když ji nemá ani vlajkový model P9. Spolehlivě a přesně funguje autofokus, chválíme možnost doostření a pořízení snímku jedním dotykem na displeji. Naopak starý známý nešvar Huawei – funkce HDR dostupná pouze v samostatném režimu a nikoli jako automat při běžném focení – se opakuje.

Klepněte pro větší obrázek

Potěšující je přítomnost mnoha dalších režimů včetně pokročilých nastavení. Umožňuje manuálně nastavit ISO, rychlost závěrky, systém ostření, vyvážení bílé a kompenzovat expozici. Toto rozhodně není běžné v rámci střední třídy. Logika ovládání fotoaparátu vychází z modelu P9, pouze s tím rozdílem, že popisky nejsou vyvedeny v „Leica fontu“. Z boků se vysouvají nabídky pro režimy a celkové nastavení fotoaparátu.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Další snímky naleznete v kapitole Fotogalerie

Video dokáže Huawei P9 Lite nahrávat maximálně ve FullHD rozlišení při 30 snímcích za sekundu a výsledné záběry jsou průměrné. Přední kamera pro selfie má rozlišení 8 Mpx a již tradičně přichází s režimy „zkrášlení“, které dokáží digitálně vyhladit vrásky v obličeji, zvětšit oči, zúžit obličej, takže když úpravy přeženete, nebudete si na fotce vůbec podobní.

Celkové hodnocení: 70 %

Bestseller na obzoru. Pokud chce výrobce zaujmout ve střední třídě, nestačí pouze vzít nejvýkonnější komponenty, natlačit je do kovového těla a udělat k tomu silnou marketingovou kampaň. Je to mnohem větší alchymie. Každou součást je třeba pečlivě zvážit aby cena zbytečně nevystřelila, zároveň ale telefon nepřišel o atraktivitu. Huawei se to s modelem P9 Lite opět podařilo a většina výhrad, které v recenzi zazněly, jdou právě na vrub cenovce. Samozřejmě, že by výrobce zvládl některé věci lépe, ale pak už bychom nemluvili o střední třídě.

Klepněte pro větší obrázek

Z kladných vlastností jmenujme precizní zpracování a líbivý design. Nad průměrem je i displej a některé drobnosti výbavy, např. baterie, čtečka otisků nebo funkce NFC. Hodnocení narostlo i díky stále se zdokonalující nadstavbě EMUI. Průměrná je grafika a fotoaparát. Pod průměr se Huawei s modelem P9 Lite nedostal, a proto si podle naší metodiky odnáší na střední třídu skvělé celkové hodnocení 70 %.

Ve střední třídě ale panuje velká konkurence, mnohonásobně vyšší než u vlajkových modelů. Proto ani přes dobré hodnocení nemusí mít Huawei P9 Lite na růžích ustláno. Největší hráč Samsung hlídá střední třídu modelem Galaxy J5. V silného soupeře vyrostlo čínské Lenovo, které může Huawei „zatopit“ podobně koncipovaným a navíc celokovovým modelem K5 Plus.

Sony postavilo do zbraně bezrámečkovou Xperii XA, která je subtilnější a líbivější, ale má jenom HD displej a chybí jí čtečka. Xiaomi konkuruje Huawei hlavně v Číně, ale i u nás jsou v prodeji modely Redmi 3 a Redmi 3s, byť s tradičním LTE handicapem. A v neposlední řadě si Huawei konkuruje samo sobě vlastní značkou Honor a ještě levnějším modelem P7 Lite.

Huawei P9 Lite je učebnicovým příkladem správného přístupu. Výrobce ubral na místech, kde to až tak nebolí a naopak tvrdě tlačil v oblastech, které jsou pro výsledný dojem nejdůležitější. Výsledkem je designově i konstrukčně mimořádně atraktivní smartphone, kterému ve výbavě nechybí nic důležitého a hlavně se nedopustil žádného zásadního přešlapu. Cena je přitom hned zpočátku nastavena rozumně na 7 490 Kč.

Verdikt:

Nástupce loňského bestselleru přichází do střední třídy s designově zajímavým a výborně zpracovaný tělem. Kovový rám dodává pevnost, plastová záda nenavyšují hmotnost, skleněné okolí fotoaparátu ozvláštní záda. Design vychází z loňského vlajkového modelu P8, což není sice špatně, ale ocenili bychom větší originalitu, hlavně na přední straně. Výbava a cena se opět potkaly na půl cesty, a to je u střední třídy správně. Čtečka otisků je příjemným bonusem. Smartphone má šanci stát se dalším desetimilionovým modelem Huawei.

Plusy:

  • elegantní design s kovovým rámem
  • výborné tovární zpracování
  • rychlý snímač otisků prstů
  • jednoduché a přehledné prostředí
  • rozumně nastavená cena

Minusy:

  • nevýrazný design přední části
  • hybridní slot nedává možnost současného dualSIM a rozšíření paměti
  • stále stejná úhlopříčka 5,2", kterou má Huawei (Honor) na dalších 5 modelech – P9 Lite mohl být o fous menší

Témata článku: Huawei, , , , , , , Huawei Honor, Huawei P9, Huawei P9 Lite, Huawei P9 Plus, Samsung Galaxy J5, Samsung Galaxy J5 (2016), Xiaomi Redmi 3, Xiaomi Redmi 3S, Slušná hodnota, Učebnicový příklad, Huawei nebo Honor, Praktický dopad, Běžné focení, Celý systém, Nastavená cena, Úklid, Nevyjímatelná baterie, Celkové nastavení,