Huawei počítá s brzkým nasazením 5G ve smartphonech. Dočkáme se již příští rok

Huawei je na cestě k uvedení smartphonu s podporou sítí páté generace. Firma to oznámila na konferenci HAS 2018 v čínském Shenzenu. Svůj první 5G smartphone výrobce představí ve druhé polovině roku 2019, a to i s novým modemem Balong 5G01, který byl představen na únorovém MWC v Barceloně. Pokud výrobce dodrží stávající schéma značení telefonů, měl by být zmiňovanou 5G prvotinou Huawei Mate 30.

Nebude ale prvním 5G smartphonem na trhu. Samsung plánuje v březnu 2019 uvést v Jižní Koreji do prodeje speciální verzi Galaxy S10 5G Edition, která má přijít i s podporou frekvenčního pásma milimetrových vln (30 - 300 GHz). V této oblasti však Huawei zatím pokulhává, na druhou stranu výrobce ukázal celou řadu partnerů, se kterými chce na technologii 5G spolupracovat. A to od výrobců aut a dronů až po oblast zdraví. 

Jedním z hlavních přínosů 5G technologií má být (mimo větších přenosových rychlostí a větší datové propustnosti) minimální latence při konzumaci obsahu virtuální reality, která běží na cloudu. Huawei v prezentaci také ukázalo celou řadu nových síťových prvků, které jsou připraveny k brzké podpoře technologií páté generace. Podle odhadů agentury Counterpoint má být v roce 2021 v oběhu přes 108 milionů smartphonů s podporou 5G.

Vše, co potřebujete vědět o 5G:

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (2) Další článek: Ochrana síťové neutrality bolí. O2 musí zrušit bezplatné Spotify

Témata článku: Huawei, , , , , , , , , , , , , , Jižní Korea, Letošní veletrh, Balong, Smartphone, Huawei P, První smartphone, Hlavní přínos, Pátá generace, Zdroj Twitter, Celá řada, #Huawei,