Huawei řeší i Evropská komise. Ve hře je dokonce zákaz výstavby 5G sítí v celé EU

Kauza okolo společnosti Huawei, která trvá už druhý měsíc a probíhá současně v mnoha zemích po celém světě, začíná mít i svůj evropský rámec. Podle zdrojů agentury Reuters se prý o čínské společnosti začíná ve vztahu k plánovanému budování 5G sítí intenzivněji hovořit i na půdě Evropské komise (EK). Čtyři nejmenovaní zástupci evropského úřadu potvrdili, že v úvahu připadá i úplný zákaz technologií Huawei pro výstavbu telekomunikačních sítí nové generace ve všech zemích EU.

To by samozřejmě byla situace velmi nepříjemná nejen pro společnost Huawei, která by tak přišla o podstatnou část obchodních příležitostí, ale také pro jednotlivé operátory, nebo i celé operátorské skupiny. Ty mají obavu zejména z toho, že pokud firma Huawei bude z tendrů vyřazena, může dojít k prodražení, ale i zpoždění výstavby sítí páté generace. Zástupci Deutsche Telekomu sdělili Reuters, že zpoždění by mohlo nabrat až tři roky. V oboru 5G sítí představuje Huawei současnou technologickou špičku.

Asociace GSMA, která sdružuje mobilní operátory, chce o celé věci vést debatu se zástupci EK i společnosti Huawei. Nejpříhodnější místo na diskuzi bude nadcházející veletrh MWC 2019 v Barceloně, který právě GSMA pořádá. Společnost Huawei čelí dlouhodobému podezření, že by čínská vláda mohla využívat informace získané ze sítí i softwaru ke špionáži. Firma tato nařčení odmítá a trvá na tom, že její technologie fungují podle platných standardů.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (15) Další článek: Samsungu uniklo promo video, na němž je vidět i připravovaný skládací Galaxy F

Témata článku: Huawei, , , , , , , , , , , , , Zákaz, Budování, Síť, Výstavba, Celá eu, Zak, Huawei ID, Reuters, Prodražení