Huawei S7: i tablet může útočit cenou (test)

Cenově přijatelnější alternativa k Apple iPau či Samsungu Galaxy Tab? Zaujme více výbavou a cenou než zvučným jménem.
Kapitoly článku

Rozlišení jako pro smartphone

Správný tablet se neobejde bez kvalitního a rozměrného dotykového displeje. Huawei sáhl po sedmipalcové úhlopříčce, která plně postačuje (i když nepatří k největším). Pokud uvažujete o jiných alternativách z čínských krajů, třeba brát na vědomí skutečnost, že tyto přístroje v drtivé většině používají rezistivní displej. S7 zvolil lepší cestu kapacitní technologie. Ve srovnání s iPadem jeho povrch není tak ergonomický, chybí mu správná "kluzkost". Prst se při posouvání občas zasekne, třeba si najít ten správný grif.

Displej je multidotykový, což pomáhá při surfování či prohlížení fotografií. Schopnosti Androidu pracovat s více doteky se přizpůsobili už i aplikace třetích stran. Nevítaným nedostatkem displeje je jeho rozlišení. 800 × 480 bodů je dnes standardem pro smartphony vyšší třídy. U tabletu tento údaj nepůsobí vůbec profesionálně a přechody mezi jednotlivými pixely jsou viditelné pouhým okem. Na druhé straně nespornou výhodou je kompatibilita s kvantem aplikací z Android Marketu (na rozdíl od nestandardního rozlišení Samsungu). Použitá TFT technologie obstojně zvládá přímé sluneční světlo, ale OLED to není.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Hardwarové klávesy nejsou v módě

Displej na přední straně je obklopen z obou stran doplňkovými ovládacími klávesami. Tím hlavním by měl být trackpad s potvrzovacím středem, který má pomáhat a v některých případech eliminovat potřebu putovat prstem po dotykovém displeji. Ze všech možných způsobů ovládání je ale snad tím nejnepohodlnějším a pravděpodobně po něm ani nesáhnete.

Při ovládání se těžko zvyká na kombinaci jemného dotyku s displejem a tlačítek. Navíc odpor je nastaven poměrně silně a odezva není příliš výrazná. Podsvícení je jen symbolické a při používání neruší. V pravé spodní části najdeme drobnou dírku, která není chybou ve výrobě, ale slouží k tvrdému resetu přístroje.

Hardwarovým jádrem je procesor Snapdragon, postavený na bázi ARM Cortex A8 a taktován na frekvenci 1 GHz, čímž papírově dohání Galaxy Tab. Stejnou hodnotu vidíme i u kapacity paměti RAM, tedy 512 MB. V reálných podmínkách ale mohly být reakce rychlejší. Dostupná uživatelská paměť má kapacitu přibližně 8 GB a je rozšiřitelná paměťovými kartami formátu microSD. Rozměrný displej by si zasloužil možnost připojit i větší externí paměť pomocí technologie USB host.

Občas to nevyjde

Softwarovým základem Huawei S7 je operační systém Android ve verzi 2.1 Eclair, což je malý krůček dozadu oproti Samsungu (2.2 Froyo). Výhrady směřují k doladění systému, který se v několika případech ukázal jako nespolehlivý. Restart byl při plném vytížení potřebný i několikrát denně, často jsme se setkali s padáním aplikací, na denním pořádku byly zpomalené reakce, jednou dokonce tablet samovolně zadával chybný PIN kód. Zbývá pouze doufat, že se dočkáme updatu, který bude nedostatky řešit. U zařízení za téměř 10 000 Kč není taková ztráta funkčnosti na místě.

To je vcelku škoda, protože základ grafického prostředí je promyšlený velmi dobře. Domovská obrazovka se skládá až z deseti záložek, což musí postačit i nejnáročnějším uživatelům. Jednotlivé záložky slouží k připnutí widgetů, případně zkratek k nejpoužívanějším funkcím. S trochou fantazie do hlavní nabídky během používání vkročíme jen výjimečně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Domovská obrazovka je obohacená o widgety

Přispěje k tomu i velmi dobře řešený horní informační panel, pomocí kterého v rychlosti zapneme Wi-Fi, Bluetooth, nastavíme jas displeje a máme přehled o aktuálním zvukovém profilu a stavu baterie. Kromě toho se tímto způsobem dostaneme i k známému panelu upozorněni, který umožňuje také správu spuštěných aplikací. Pokud se přece jen potřebujeme dostat do hlavní nabídky, bude zde čekat mřížka o velikosti 4 × 8 ikon. Nižší úrovně jsou už pouze textové.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Hlavní nabídka a informační panel se správcem aplikací

Umí i telefonovat

Huawei S7 dokáže nahradit i telefon. Těžko si umíme představit telefonování s 20cm monstrem u ucha, proto se výrobce ani nenamáhal integrovat klasické sluchátko. Hovory jsou řešeny buď prostřednictvím hlasitého odposlechu nebo pomocí handsfree. Kdo je zvyklý používat Bluetooth headset, ten se nad praktičností nemusí vůbec zamýšlet.

Plnohodnotný GSM modul je připraven operovat ve čtveřici pásem, ve spojitosti s ním nesmí chybět telefonní adresář a deník uskutečněných i neuskutečněných hovorů. Výhodou je automatická synchronizace kontaktů uložených v adresáři služby Gmail. Sekundární kamera u displeje věstí podporu sítí třetí generace a videohovorů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
S7 je také telefon

Vzhledem k tomu, že operační systém Android je úzce spjat s produkty společnosti Google, množství výhod získáme po přihlášení tabletu na své osobní konto. V případě, že ještě do řad uživatelů těchto služeb nepatříte, S7 vás k tomu časem dotlačí. Výhody spočívají nejen v synchronizaci kontaktů a kalendáře, ale také v pravidelné kontrole elektronické pošty nebo v přístupu do Android Marketu.

Klepněte pro větší obrázek 
Nastavení synchronizace s Google účtem

Je velmi pravděpodobné, že e-mailové služby budou majitelé využívat častěji než klasické SMS či MMS zprávy. Aplikace Gmail je proto funkčně velmi dobře vybavená, podporuje sdružování zpráv do konverzací, nechybí práce s přílohami ani automatická kontrola zpráv s upozorněním. Zprávy lze označit hvězdičkou, případně odeslané poště připojit vlastní podpis. Přílohu připojíme přímo v editoru rozepsané zprávy. Dokonce není problém pracovat s více účty a to nejen prostřednictvím služby Gmail, i když je považována za primární a v nabídce jí patří samostatná položka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Gmail je mimořádně zdařilá aplikace

Pro příznivce klasických textových a multimediálních zpráv je připraven editor, do kterého Huawei nijak nezasahoval a proto jsou s ním majitelé smartphonů s Androidem seznámeni. Občas zaskočí pomalé reakce klávesnice a při psaní překáží i slabší citlivost displeje, která kazí dobrý dojem z rozměrného softwarových tlačítek. Mimochodem, textová komunikace se velmi přehledně řadí do konverzací, díky čemuž se vyhneme chaosu v přijatých zprávách.

Synchronizované plánování

Sladění s Google účtem neobešlo ani organizační složku. Těžko říct, zda je v této oblasti ještě co zlepšovat, možná se jednou dočkáme i Google budíku synchronizovaného s pracovní dobou či školním rozvrhem, prozatím nám ale bohatě stačí Google kalendář. Události do něj dostaneme z desktopové verze během pár vteřin. Při měsíčním náhledu na události u každého dne vidíme ilustraci jeho časového vytížení pomocí drobného status baru.

Po kliknutí na kterýkoli den se nám zobrazí kompletní agenda zadaných úkolů, užitečná je i schopnost zobrazit tyto události v týdenním či podrobném denním rozvrhu. Přidaným událostem přiřadíme podrobný popis, upozornění či opakování.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kvalitní kalendář

Opakování zvládá také předinstalovaný budík, upozornění nastavíme více a přiřadíme je k libovolně vybraným dnům v týdnu. Komu je ranní vstávání proti srsti, ten určitě využije odklad zvonění o předem zvolenou dobu.

Klepněte pro větší obrázek 
Připraven je i opakovaný budík

Mezi organizační funkce řadíme i kalkulačku. Do jejích obřích kláves se určitě není problém trefit a pokročilé matematické funkce tak nepotřebovaly samostatnou položku v nabídce. K dispozici máme i prohlížeč kancelářských dokumentů. Škoda, že výrobce nepřibalil plnou verzi, v níž lze tyto soubory i editovat. Prohlížeč PDF dokumentů postačí jako čtečka knih, pro kvalitnější zážitek se ale vyplatí zalovit v Android Marketu. Pro zapomnětlivce jsou připraveny jednoduché poznámky, které si přilepí na domovskou obrazovku díky šikovnému widgetu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Doplňkové funkce
Kapitoly článku

Témata článku: Huawei, , , Apple iPad, Apple iPad (3. generace), Apple iPad (3. generace) 16GB 3G, Apple iPad (3. generace) 32GB 3G, Apple iPad (3. generace) 32GB Wi-Fi, Apple iPad (3. generace) 64GB 3G, Apple iPad (3. generace) 64GB Wi-Fi, Apple iPad (4. generace), Apple iPad (4. generace) 128GB 3G, Apple iPad (4. generace) 128GB Wi-Fi, Apple iPad (4. generace) 16GB 3G, Apple iPad (4. generace) 32GB 3G, Apple iPad (4. generace) 32GB Wi-Fi, Apple iPad (4. generace) 64GB 3G, Apple iPad (4. generace) 64GB Wi-Fi, Apple iPad 16GB 3G, Apple iPad 2, Apple iPad 2 16GB 3G, Apple iPad 2 32GB 3G, Apple iPad 2 32GB Wi-Fi, Apple iPad 2 64GB 3G, Apple iPad 2 64GB Wi-Fi,