Huawei stahuje náskok Samsungu. V Česku i globálně. O pokračování souboje rozhodne politika

Společnost Huawei zvýšila v Česku v prvním čtvrtletí roku 2019 prodej chytrých telefonů o 40 % na 221 tisíc kusů. Snížila tak náskok vedoucího Samsungu, jehož prodeje se zvýšily o 2 % na 339 tisíc kusů. Informace zveřejnila analytická firma Gartner.

Budoucnost souboje těchto technologických titánů je však s otazníkem – jak na lokální, tak na globální úrovni. Firma Huawei je od loňského podzimu zbraní amerického prezidenta Trumpa v americko-čínské obchodní válce. Donedávna šlo „pouze“ o síťové technologie Huawei, které USA označily za bezpečnostní hrozbu. To očividně prodeje mobilů neovlivnilo, prodeje značek Huawei a Honor raketově rostly.

Před dvěma týdny však americké sankce dopadly také na smartphony Huawei. Budoucí prodeje (a tedy i souboj se Samsungem o post české i globální tržní jedničky) jsou s otazníkem. Proslýchá se, že firma už omezuje výrobu. Čína chystá odvetné kroky, a tak je zřejmé, že budoucnost smartphonů firmy Huawei leží v rukou politiků.

Třetí na českém trhu skončil Apple s pětinovým poklesem na 216 tisíc prodaných přístrojů. Xiaomi vykazuje meziroční skok na desetinásobek ze 17 tisíc na téměř 170 tisíc prodaných telefonů. Loňská čísla ale zřejmě nezahrnovala tzv. šedý dovoz.

Celý český trh meziročně vzrostl o téměř tři procenta, tedy 40 tisíc telefonů, na 1,17 milionu prodaných kusů. Rostl jak prodej základních chytrých telefonů (o 60 tisíc), tak prémiových (o 45 tisíc). Nejlevnější užitkový segment naopak meziročně klesl.

Zajímavé je, jak se čísla od Gartneru liší od Strategy Analytics, se kterými jsme pracovali v minulém Týdnu mobilně. Gartner spočítal globální pokles mobilního trhu na 2,7 %, Strategy Analytics uvádí 5 %.

Diskuze (3) Další článek: Obchod Play v novém. Google servíruje více bílé a méně hudby

Témata článku: Huawei, Samsung, , , , , , , , , Telefon, Donald Trump, Samsun, Prodej, Otazník, Huawei a Honor, Polití, Česká republika, Desetinásobek, Kus,