Huawei ukázalo v kamionu budoucnost, ale i přítomnost 5G technologií

5G začínají být součástí našich životů, ať už se nám to líbí nebo ne. A není důvod se této nové technologie obávat – komu pro osobní potřebu stačí dnešní LTE, nic se pro něj měnit nebude, může si ponechat svůj stávající mobil a 5G neřešit. Kdo ale doma stále nemá pořádné širokopásmové připojení k internetu, anebo by využil větší formu automatizace ve firemním provozu, pro toho bude 5G naopak vynikající příležitost.

Huawei je v tuto chvíli jedna z mála společností na světě, která dokáže dodat prakticky celou síťovou infrastrukturu pro 5G včetně antén, rádia, základnových stanic, jádra sítě a zároveň vyrobit 5G komponenty do koncových zařízení (5G modem) i samotné terminály (smartphony, routery).

Síťová divize Carrier společnosti Huawei Technologies přivezla do České republiky kamion, který v těchto měsících brázdí Evropu a ukazuje možnosti návrhu, realizace i využití 5G sítí. I my jsme 5G Truck Huawei navštívili a novinky pro vás natočili.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (3) Další článek: Víte, co je superaplikace? Myslíte, že je Čína 100 let za opicemi? Pak byste měli vidět tuhle reportáž

Témata článku: Huawei, , , , , , , , Úkaz, Internet, Evropa, Přítomnost, Česká republika, Síťová infrastruktura, Huawei Technologies, Síťová divize, Kamión, Automatizace