Huawei Vision: hliníkový krasavec [recenze]

Huawei drží krok se značkovou konkurencí, proto Vision vyměnil pasty za slušivý hliník a nezapomněl ani na zajímavou softwarovou výbavu.
Kapitoly článku

Výkonově stačí

Huawei vsadil na gigahertzový procesor v kombinaci s 512 MB RAM. Výkon procesoru zcela postačuje na běžnou práci, není to sice žádný rekordman v benchmarcích, na druhou stranu nebude zbytečně ruinovat 1400mAh baterii. Na den výdrže se můžete spolehnout, při úspornějším provozu se dostanete i na dva.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na zadní straně vidíme fotoaparát, senzorová tlačítka našla místo tradičně pod displejem

Z půl gigabajtu paměti je uživatelsky dostupných 353, volných k dispozici je pak kolem 140 (pokud ukončíte veškeré aplikace). Z papírových 2 GB pro aplikace v telefonu uvidíte zhruba polovinu, což by mělo bez problému stačit pro celou řadu doinstalovaných programů. Vlastní data (dokumenty, hudbu, video) a větší aplikace (navigaci) uložíte nejspíš na microSD kartu, tu však budete muset dodat z vlastních zdrojů.

Klepněte pro větší obrázek
Spodní brada je snímatelná, právě sem se pak vkládá paměťová karta i SIM karta

Malé překvapení nachystal Vision u Wi-Fi modulu. Po jeho zapnutí mezi dostupnými sítěmi neviděl bezdrátový router Linksys E3200, se kterým neměl dosud žádný z testovaných telefonů (vybavených Wi-Fi) problém. U jiných přístupových bodů, ke kterým se testované telefony běžně připojují, probíhala komunikace zcela korektně.

Obsah balení je relativně skromný, obsahuje pouze zcela běžné příslušenství. V krabičce najdeme kromě telefonu tištěnou brožuru s návodem, pecková sluchátka, nabíječku se standardním USB konektorem a microUSB kabel, který použijete nejen při připojení telefonu k počítači, potřebujete jej i k plné funkčnosti nabíječky.

Dvě prostředí

Poté, co telefon vybalíte z krabice, zapnete a projdete úvodní sekvencí nastavení, se při stisknutí klávesy Domů objeví dotaz, pomocí které aplikace chcete tuto akci dokončit. Telefon totiž disponuje dvěma launchery, kromě výchozího můžete využít graficky propracovanější prostředí SPB Shell 3D.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výběr launcheru po stisknutí klávesy Domů • Jediná zmínka o tom, kde lze nastavení launcheru změnit • Změna výchozího launcheru v nastavení

Tento dotaz se objeví pokaždé, když stisknete zmíněnou klávesu. Pokud zaškrtnete volbu Použít jako výchozí nastavení, nebude vás telefon už dialogovým oknem otravovat, dobře si ale zapamatujte místo, kde se dá nastavení změnit. Přepínání launcherů totiž výrobce vyřešil dost kostrbatě. Chcete-li launcher změnit, je potřeba se zanořit do nabídky Nastavení a u aplikace Launcher zrušit výchozí hodnotu. Toto umístění vám sice telefon řekne, málokdo si jej ale zapamatuje a pak musí hledat na Internetu, kde má co změnit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zamknutá obrazovka • Pohotovostní obrazovka klasického launcheru • Notifikační lišta

Znalci androidích telefonů budou považovat změnu laucheru v nastavení za prkotinu, začátečník ale může být nemile překvapen, když si nastaví jeden a bude jej chtít změnit. Toto mohlo být ošetřeno lépe. Jednoduší alternativou je instalace aplikace z Marketu (např. Home switcher), která umožní kdykoliv výchozí launcher změnit s mnohem větším uživatelským komfortem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní obrazovka SPB Shell 3D • 3D podoba listování mezi obrazovkami (SPB Shell 3D) • Kolo pohotovostních obrazovek lze natáčet i vertikálně (SPB Shell 3D) • Změna počtu a pořadí obrazovek v SPB Shell 3D

Launcher (ten výchozí) představuje Android v jeho nativní podobě bez jakýchkoliv grafických nadstaveb. K dispozici máme pět ploch, hlavní je uprostřed, jejich počet nelze měnit a nelze mezi nimi procházet dokola. Vespod každé z nich najdeme trojici fixních voleb (telefon, hlavní nabídka a internetový prohlížeč). Vedle nich pak počet teček na každé straně indikuje, na které obrazovce se právě nacházíte. Aplikace v hlavní nabídce tvoří svislý seznam (bez stránkování), aplikace jsou řazeny abecedně bez možnosti pořadí změnit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jedna z předpřipravených obrazovek SPB Shell 3D • Vlastní widgety SPB Shell 3D • Widget s počasím v SPB Shell 3D

SPB Shell 3D, pokud si jej chcete nainstalovat na jiný telefon, přijde v Marketu na necelých 300 Kč. Ve Visionu jej máte zdarma. Nabízí uživatelsky měnitelný počet pohotovostních ploch (víc než 16 jich nevytvořil), přičemž ta hlavní nemusí být vůbec uprostřed. Pokud je ploch více, zamrzí nemožnost procházet mezi nimi cyklicky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Úvodní obrazovka Documents To Go • Čtení DOCX v Documents To Go • Documents To Go si s editací neporadí

Každá z ploch disponuje obvyklým místem pro 16 zástupců či widgetů, vespod každé obrazovky najdeme pětici ikon. Prostřední zobrazí plochy v 3D tak, že vytvoří imaginární válec, kterým lze rychle otáčet a procházet tak jednotlivé plochy. Úplně vpravo je přístup do hlavní nabídky, zbylé tři zástupce si můžete libovolně nastavit.

Jednotlivé obrazovky můžete vyzdobit nejen klasickými systémovými Widgety a těmi staženými, i SPB Shell 3D jich několik přidá. Tento launcher se nemusí líbit každému, pro někoho je možná až příliš jako od kolotočů, pokud si rádi nastavujete vzhled do posledního detailu, mohl by vás zaujmout. Pokud s ním nebudete spokojeni, pořád je tu ještě ten výchozí, nebo kterýkoliv jiný doinstalovaný z Marketu.

Témata článku: Huawei, , , HTC Desire, HTC Desire S, Huawei Vision, Sony Ericsson Xperia ray, Přiměřená cena, Měsíční fup, Nastavený limit, #Huawei, Hlídač, Alternativní launcher, VIS, Hlavní stránka, Zajímavý produkt, Poslední detail, Hliníková konstrukce, Malé překvapení, Bonusové příslušenství, Jediný kus, Jednotlivý parametr, Vision +, Podobný parametr, DOCX,