Huawei Vision: hliníkový krasavec [recenze]

Huawei drží krok se značkovou konkurencí, proto Vision vyměnil pasty za slušivý hliník a nezapomněl ani na zajímavou softwarovou výbavu.
Kapitoly článku

Aplikace: Angry Birds a hlídač dat

Aplikační výbava (nad rámec obvyklých googlovských aplikací) není nejbohatší, najdeme zde ale několik zajímavých produktů. Hned první položkou v hlavní nabídce je notoricky známá hra Angry Birds, zde patrně výrobce vycházel z předpokladu, že si ji stejně stáhne každý, tak proč ji uživatelům rovnou do telefonu nepřipravit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Angry Birds patří do základní výbavy • Chytrý správce hlídá objem přenesených dat • Upozornění Chytrého správce na překročený limit

Drtivá většina uživatelů telefonu s Androidem spoléhá na nějaký datový balíček, pokud potřebujete monitorovat objem přenesených dat, dobře poslouží jednoduchá aplikace Chytrý správce. Díky ní budete přesně vědět, jakou část svého měsíčního FUP jste již vyčerpali, aplikace vás upozorní při překročení některého z nastavených limitů (denní, měsíční).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
ES Správce souborů zvládne vše potřebné • Možnosti ES Správce souborů

Dokumenty si prohlédnete díky balíku Documents To Go, poradí si se soubory Wordu, Excelu i PowerPointu (včetně novějších XML verzí). Chcete-li dokumenty editovat nebo vytvářet, budete muset sáhnout po placené verzi, případně se na Marketu poohlédnout po jiném balíku. Na post správce souborů dosadil výrobce ES Správce souborů, který odvádí svou práci velmi dobře. Co aktuálně hrají na vaší oblíbené rozhlasové stanici zjistíte pomocí aplikace Shazam.

Zprávy a počasí vám poskytnou přehled o tom, co se momentálně děje doma i ve světě včetně předpovědi na několik dnů dopředu. Pokud se bojíte o svá data v telefonu, aplikací Zálohovat vše můžete provést zálohu libovolných dat z telefonu na paměťovou kartu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Rozpoznání hudby v aplikaci Shazam • Správně identifikovaná skladba (Shazam) • Prostředí aplikace Zálohovat vše • Výběr položek při zálohování

Rádio na Visionu sice poslouchat lze, jeho zpracování ovšem značně pokulhává. Zapomeňte na RDS a automatické vyhledání dostupných stanic. U požadované stanice zvolíte přímo frekvenci nebo k ní postupně „doskáčete“ po jednotlivých dostupných stanicích. Oblíbené lze uložit a pojmenovat, telefon si bohužel neporadí ani s hlasitým odposlechem rádia, reprodukci zvládne jen do sluchátek.

Hi Suite a fotoaparát

Po připojení telefonu k počítači se objeví mezi mechanikami i jedna virtuální, na jejímž „CD“ najdete ovladače k telefonu a také softwarový balík Hi Suite. Při instalaci si ukousne zhruba 80 MB z vašeho disku a umožní telefon poměrně komfortním způsobem spravovat. Rovnou z programu můžete upravovat kontakty, číst a posílat SMS, vytvářet screenshoty, spravovat aplikace a zálohovat obsah telefonu. Aplikace je přehledná, jednoduchá a hlavně funkční. Zde si zaslouží Huawei pochvalu, Hi Suite určitě aspoň vyzkoušejte.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní stránka Hi Suite • Hi Suite a snímání obrazovek telefonu • Hudba uložená v telefonu (Hi Suite)

Prostředí fotoaparátu je spíše strohé, nijak to však nesouvisí s relativně bohatými možnostmi nastavení. Jednotlivé parametry nastavujete ve sloupci šesti zástupců, z nichž pětice představuje volbu nejpoužívanějších parametrů – výběr kamery (přední/zadní), přiblížení (lze nastavit regulátorem hlasitosti), nastavení blesku, vyvážení bílé a záznam polohy. Poslední z ikon slučuje všechna ostatní nastavení v poměrně dlouhém seznamu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostředí rádia • Prostředí fotoaparátu • Nastavení jednotlivých parametrů snímku

Pětimegapixelové obrázky jsou kvalitativně spíše průměrné. Mohly by být ostřejší, prokreslenější, obsahovat méně šumu a hlavně mít živější barvy. Telefon není žádný rychlík, po stisknutí softwarové spouště mu trvá zaostření i několik sekund (zejména za horších světelných podmínek). S rychlým zachycením akčních momentek tedy moc nepočítejte.

Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Cena Visionu se pohybuje kolem 6 800 korun u známých velkých internetových obchodů, seženete jej ale i o 600 korun levněji. Za tuto cenu nabídne pevnou hliníkovou konstrukci, aniž by nějak výrazně nabral na hmotnosti, kompaktní rozměry a elegantní zakulacené tvary. Pochvalu zaslouží alternativní launcher SPB Shell 3D a dobře zpracovaný software Hi Suite pro počítač umožňující správu telefonu. Vadit by vám mohla uživatelsky nevyměnitelná baterie, absence notifikační diody a někomu i nepřítomnost paměťové karty či jiného bonusového příslušenství.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Krabice a obsah balení

Z konkurenčních telefonů nabízí podobně řešenou konstrukci HTC Desire S, který vás přijde o několik stokorun dráž. Pokud netrváte na unibody, zajímavou volbou by mohl být kompaktní a lehký Sony Ericsson Xperia Ray za zhruba stejné peníze jako Vision. Všechny tři modely jsou srovnatelné výkonově, Ray má o něco menší displej (3,3" vs. 3,7").

Témata článku: Huawei, , , HTC Desire, HTC Desire S, Huawei Vision, Sony Ericsson Xperia ray, Vision +, Měsíční fup, Malé překvapení, Přiměřená cena, Podobný parametr, Hliníková konstrukce, Alternativní launcher, Chytrý správce, DOCX, Bonusové příslušenství, Zajímavý produkt, Nastavený limit, Hlídač, Poslední detail, Zaoblené sklo, Krasavec, #Huawei, VIS,