Huawei Watch: když se móda snoubí s technologií [recenze]

Že nejde vyrobit chytré hodinky, aby nevypadaly jako zmenšená kalkulačka? Huawei Watch dokazují opak.
Kapitoly článku

3. Software: Android Wear a swipování

Prostředí hodinek je založeno na operačním systému Android Wear 1.5. Ten spolupracuje jak s androidovými smartphony, tak i novějšími verzemi iOS. Se zařízením se hodinky párují pomocí Bluetooth. Obsahují však i vestavěnou Wi-Fi, a tak do jisté míry dokážou fungovat i mimo viditelný dosah mobilu (cca 10 metrů).

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Jeden z přednastavených ciferníků a notifikační oblast

Základním způsobem ovládání jsou tahy do různých směrů. Zvyknout si na Android Wear jako takový chce trochu času, ale dá se zvládnout. Přesto například konkurenční platformu Tizen od Samsungu považujeme za intuitivnější. Hodinky nabízejí i pohybová gesta reagující na švih zápěstím.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nezávisle na smartphonu lze použít například funkce Stopky, Časovač, Budík nebo Svítilna, případně přehrávat hudbu do bezdrátových sluchátek

Hodinky obsahují jednak nativní aplikace z Android Wear a dále i několik předinstalovaných aplikací přímo od Huawei. Ty občas nabízejí stejné funkce, a tak například měření pohybových aktivit můžete provádět pomocí aplikace Daily Tracking od Huawei nebo Fit od Googlu. Každý si může vybrat, co mu vyhovuje více. Další aplikace se dají stáhnout z marketu Google Play přes aplikaci Android Wear ve spárovaném smartphonu. Zatím jich ovšem není mnoho a proti plným smartphonovým aplikacím jsou většinou hodně osekané. Oblíbeným artiklem jsou tzv. watch faces, tedy různé designy virtuálních ciferníků.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Hlavní nabídka a adresář kontaktů. Přes něj můžete vytočit číslo na smartphonu nebo odeslat SMS pomocí předvolených šablon

Hodinkám bohužel schází vestavěná GPS, a tak je nelze použít k trackování trasy při běhání bez připojeného smartphonu, jako například u konkurenčních Sony Smartwatch 3. Stejně tak i veškerá hledání, hlasové povely a synchronizace s účty zpracovává smartphone. Pro některé uživatele může být na překážku chybějící čeština v prostředí. Z toho důvodu nelze příliš efektivně používat ani přednastavené šablony pro SMS odpovědi z hodinek, které jsou v angličtině, případně jazyce, který si uživatel nastaví.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázka aplikací pro počítání kroků. Vlevo aplikace Huawei, vpravo spartánský design Google Fit

Oživeno: Po aktualizaci systému se funkčnost rozrostla o možnost vyřídit si telefonát přímo s hodinkami na zápěstí. Výrobce totiž prozíravě do těla zabudoval i reproduktor. Dříve bylo možné hodinkami hovor pouze odmítnout nebo přijmout, ale vyřídit ho bylo nutné na telefonu. Maximální hlasitost repráčku postačuje pro volání v klidné místnosti. Na rušné ulici už bude rozumět hůř.

4. Závěr: Nejhezčí chytré hodinky

I když je vzhled čistě subjektivní hledisko, snažili jsme se pro zhodnocení designu oslovit co nejširší počet lidí, z řad redaktorů i laiků. Výsledkem je verdikt označující Huawei Watch za nejhezčí chytré hodinky, minimálně v řadách zařízení s Android Wear. Pokud totiž nechcete hranatý displej, ale opravdu klasicky vyhlížející hodinky, nemáte až tolik na výběr.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Huawei Watch hodnotíme jako aktuálně nejhezčí chytré hodinky na trhu

Konkurencí v oblasti systému i ceny jsou hlavně hodinky Motorola 360. Ty se však u nás oficiálně stále neprodávají, navíc mají nevzhledně useknutou spodní část displeje. LG Watch Urbane působí mohutněji a méně elegantně. Alternativou by mohly být nedávno představené Fossil Q Founder s cenou do 10 tisíc. Mimo Android Wear se hodinkám Huawei mohou postavit snad už jen Samsung Gear S2, které chválíme za propracovanější platformu Tizen a vynalézavé ovládání pomocí otočné lunety.

Huawei Watch musíme vedle designu pochválit za kvalitní konstrukční zpracování, výborný AMOLED displej s krycím safírovým sklíčkem, rozumnou výdrž a schopnost přehrávat hudbu do Bluetooth sluchátek bez asistence smartphonu. Autonomii bychom si ale dokázali představit mnohem větší, například po integraci chybějící GPS.

Rezervy má i samotná platforma Android Wear, na jejímž zdokonalení a zejména počeštění by měl Google průběžně pracovat. Škoda, že pro český trh je určeno jen jedno stříbrné provedení hodinek s černým koženým řemínkem. V zahraničí je totiž výběr barev i materiálů mnohem pestřejší. Celkově ale pozitiva výrazně převažují nad negativy a Huawei Watch si svou sebevědomou cenovku 9 990 Kč (v době psaní této recenze) dokážou obhájit.

Plusy:

  • precizní zpracování, design
  • množství variant s různými pásky
  • kvalitní a dostatečně jemný displej
  • v porovnání s konkurencí nadprůměrná výdrž
  • pro smartphony s Androidem i iOS
  • po aktualizaci systému už umí i telefonovat

Minusy:

  • na českém trhu dostupná pouze jedna varianta
  • chybí GPS
  • prostředí Android Wear není v češtině
  • aplikací pro Android Wear zatím není mnoho a mají osekané funkce

Témata článku: Huawei, , , , , , Použitý čipset, Artik, Chybějící čeština, Konstrukční zpracování, Huawei Watch, Móda, Zdokonalení, Kruhový ciferník, Mód, Dámské zápěstí, Bezdrátové zařízení, Počet lidí, Dýnko, Kompletní nabídka, Mechanické tlačítko, Precizní zpracování, Samostatné příslušenství, Nativní aplikace, Hama,