Hudba v mobilu: velký přehled telefonů s MP3 přehrávačem

Chcete také poslouchat MP3 ze svého mobilu? Stačí si vybrat z velmi pestré nabídky telefonů, které to umožňují. Anebo se vyplatí koupit samostatný MP3 přehrávač? Náš přehled hudebních telefonů vám udělá jasno.
Kapitoly článku

Současné mobily s MP3 přehrávači

Pokud jste zatoužili po telefonu s vestavěným přehrávačem, nemusíte si hned pořizovat speciální hudební mobily. Již dnes existuje mnoho mobilních telefonů s celkem kvalitními přehrávači, které by mohli vašim potřebám vyhovět. V našem katalogu mobilů si můžete takové telefony snadno vyhledat, za připomenutí ovšem stojí podmínky, které musí telefon splnit, abychom mu MP3 přehrávač uznali. Především je to samotný přehrávač MP3 souborů a velikost vnitřní paměti minimálně 64 MB nebo slot pro paměťové karty. Podmínkou je rovněž kvalitní stereofonní reprodukce, s čímž mají problémy třeba některé starší Nokie.


Motorola

Pro úpravu na hudební mobil si Motorola nevybrala model E398 náhodou. Již v základu je poslech hudby jednou z předností tohoto telefonu. Má dvojici stereofonních reproduktorů, k telefonu jsou dodávána sluchátka kombinovaná s handsfree sadou a k dispozici je slot pro paměťové karty TransFlash. K telefonu dostanete kartu o velikosti 64 MB. Aplikace pro přehrávání hudby je trochu krkolomnější než u hudebního modelu Rokr s iTunes.

Motorola E398 

Pokud máte raději véčka, můžete zvolit model V635, která se navíc chlubí kvalitnějším displejem a megapixelovým fotoaparátem. Oba telefony jsou nicméně velmi dobře vybaveny, ale vzhledem ke svému stáří se nabízí za přijatelnou cenu kolem šesti tisíc korun.

Motorola V635

Zapomenou nesmíme ani na smartphony MPx200 a MPx220. Díky operačnímu systému Windows Mobile si můžete do telefonu nahrát jiný přehrávač, pokud vám nebude ten Microsoftem připravený vyhovovat. Starší model můžete sehnat za pět tisíc, jeho výbava i design jsou už ale trošku zastaralé. O dostatek paměti se postarají karty SD nebo MMC. Novější model má slot pro menší typ karet miniSD a kromě přehrávače hudby nabídne i megapixelový fotoaparát nebo Bluetooth. Cena kolem jedenácti tisíc je však pro mnohé nepřekonatelná překážka. K oběma telefonům jsou dodávána sluchátka do konektoru jack 2,5 mm, zvuk pochopitelně není nijak okouzlující.

Motorola MPx200 Motorola MPx220 


Nokia

Nokia má tradičně největší zastoupení a měla by ještě větší, kdyby všechny její chytré mobily uměly přehrávat MP3 soubory stereofonně. Ve výčtu tak chybí Nokia 3230, véčko 6260 nebo dosluhující stylovka 7610. Pokud ale nejste příliš nároční na kvalitu zvuku, můžete uvažovat i o těchto telefonech.

Nokia 3230 Nokia 6260 Nokia 7610

Mezi šikovné smartphony, které vás kvalitou zvukového projevu příliš nezklamou, jsou Nokia 6630, 6681 nebo známý fotomobil Nokia N90. Ve všech třech případech je uživatelským prostředím Symbian Series 60 a o přehrávání hudby se standardně stará přehrávač RealPlayer, který je uživatelsky trochu „nepřátelský“. Pokud to s přehráváním hudby myslíte trochu vážněji, vyplatí se vám investovat do některého propracovanějšího programu nebo do balíčku Nokia Music Pack, který vás zároveň zbaví nedostatku paměti a omezení na poslech dodávanými špuntovými sluchátky. K telefonům je standardně dodávána paměťová karta typu RS-MMC s kapacitou 64 MB.

Nokia 6630 Nokia 6681 Nokia N90 

Za Nokii 6630 je třeba zaplatit deset a půl tisíce, za model 6681 ještě o tři tisíce víc. Telefony jsou ale velmi dobře vybavené a nabídnou mimo jiné i kvalitní megapixelové fotoaparáty a Bluetooth. Extrémní Nokia N90 s ultrajemným displejem a dvoumegapixelovým fotoaparátem přijde na dvacet tisíc.

K dispozici jsou i levnější varianty v podobě „hloupých“ modelů Nokia 6230i nebo staršího 6230. První jmenovaný vyjde na devět a půl tisíce, druhý je o dva tisíce levnější. Novější model nabízí například jemnější a větší displej a megapixelový fotoaparát, upravena byla také grafika prostředí.

Nokia 6230 Nokia 6230i

Přehrávač hudby je u těchto telefonů trochu nedotažený. Největší slabinou je nemožnost přehrávat soubory uložené v podsložkách, takže musí být všechny umístěny v jedné složce. Pro přehrání svého oblíbeného alba musíte vybrat příslušné skladby a vytvořit z nich playlist. Naopak potěšením je přítomnost vestavěného rádia.

O zvukový výstup se starají nepříliš kvalitní špuntová sluchátka, která slouží také jako anténa pro rádio a handsfree. K telefonům však můžete připojit chystanou redukci pro připojení sluchátek s běžným konektorem jack 3,5 mm.

Jako přehrávač hudby poslouží i komunikátory Nokia 9300 a 9500. Za tímto účelem si ale tyto drahé přístroje zřejmě kupovat nebudete.

  


Sagem

Svůj multimediální telefon s možností přehrávání hudby má i Sagem. Výborně vybavený model myX-8 se špičkovým displejem, Bluetooth a megapixelovým fotoaparátem má 40 MB vnitřní paměti i slot pro miniSD karty. Aplikace přehrávače je opět bohužel docela jednoduchá a špuntová sluchátka nepodávají nijak oslnivý výkon, pro běžný poslech však bohatě postačí. Sagem myX-8 lze pořídit přibližně za devět a půl tisíce.

 Sagem myX-8


V poslední kapitole
si představíme mobily vybavené MP3 přehrávačem značek Samsung, Siemens a Sony Ericsson, prohlédneme si také telefony nabízné našimi operátory

Témata článku: Motorola, Nokia, Samsung, , Eurotel Dataphone III, Eurotel Smartphone, Eurotel Smartphone II, Motorola E398, Motorola MPx200, Motorola MPx220, Motorola Rokr E1, Motorola V635, Nokia 3230, Nokia 6230, Nokia 6230i, Nokia 6260, Nokia 6260 slide, Nokia 6630, Nokia 6681, Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Nokia 9300, Nokia N90, Nokia N91, Nokia N91 8GB