Hudební čtyřboj: nejlepší reproduktory k mobilu

Sešly se nám v redakci čtyři modely mobilních reproduktorů. Srovnali jsme je a zhodnotili pro vás jejich vlastnosti.

Jakkoliv Sony Ericsson v oblasti mobilních telefonů momentálně slábne, v oblasti příslušenství patří mezi naprostou špičku. V jeho nabídce najdeme pestrou paletu všemožného příslušenství, ve kterém chybí snad jen Bluetooth GPS přijímač. V dnešním srovnání proti sobě postavíme čtveřici různých reproduktorů, které se dají připojit k mobilním telefonům stejné značky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Vzhled

Hodnocení vzhledu je ryze subjektivní záležitost, ale v tomto případě je tu jeden favorit: hudební koule MBS-100, která vypadá jako kdyby spadla z jiné planety. Druhé místo v této disciplíně si dle mého názoru zaslouží pouzdro MAS-100, především za pěkný povrch, který vypadá na pohled velmi krásně. Na předposledním místě se umístil reproduktor MPS-30, který ale možná mnoho uživatelů dá minimálně na druhé místo, za jeho čisté uhlazené linie. Na posledním místě skončily reproduktory MPS-70, ne že by byly nijak ošklivé, ale designem na svoje mladší kolegy jednoduše nestačí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Sony Ericsson MBS-100: mimozemský vzhled upoutá pozornost
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Ericsson MAS-100: chytré spojení 2v1
SE_prislusenstvi_09.jpg SE_prislusenstvi_05.jpg SE_prislusenstvi_07.jpg SE_prislusenstvi_04.jpg
Sony Ericsson MPS-70: pohled z boku odhalí naklonění reproduktoru dozadu • plastová krabička je praktická na cesty, ale reproduktory se do ní špatně skládají
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sony Ericsson MPS-30: nikde žádné kabely, připojuje se rovnou k telefonu

Ovladatelnost

V další části jsem se zaměřil na ovladatelnost a praktičnost jednotlivých typů. Tady se na první místo vyšvihl velmi malý a šikovný reproduktor MPS-30. Neobsahuje žádné kabely a lze jej velmi snadno přenášet. Líbí se mi také praktická gumová krytka konektoru.

Rozhodování o druhém místě bylo velmi těsné, nakonec jej ale získala Bluetooth koule MBS-100. Bezdrátové ovládání má své kouzlo, hudbu ovládnete pomocí telefonu i když máte reproduktor třeba v batohu. Třetí místo obsadily reproduktory MPS-70. Záporné body nasbíraly zejména za nepraktické pouzdro, které se k němu dodává. Je totiž velmi malé a nacpat do něj reproduktory je umění. Nehledě na to, že pak dochází ke kroucení kabelů, které může vést až poškození.

Poslední místo obsadilo pouzdro MAS-100. Ačkoliv umí ochránit telefon, má jednu citelnou nevýhodu. Abyste mohli pohodlně ovládat hudební přehrávač, musíte pouzdro rozepnout a telefon vytáhnout.

Hudební funkce

V této disciplíně je těžké určit jednoznačného vítěze. Nejvyšší hlasitosti je schopno dosáhnout pouzdro MAS-100, reproduktory MPS-70 ale tuto výhodu smažou díky stereo zvuku a právě proto u mně vyhrály. Sice jsou z testované čtveřice nejstarší, ale to v této oblasti nehraje zásadní roli. Tento model má výhodu ve dvou oddělených reproduktorech, které lze umístit dále od sebe a získat tak kvalitní stereo efekt. Druhé místo tedy obsadilo pouzdro MAS-100 a hned za ním koule MBS-100.  Jako nejslabší v této disciplíně hodnotím reproduktor MPS-30. O jednu kapitolu výše mu jeho rozměry přinesly první místo, je ale zřejmé, že malá velikost a špičkový zvuk nejdou příliš dohromady.

Znovu ale připomínám, že rozdíly v kvalitě a hlasitosti zvuku jsou minimální a myslím si, že lepšího zvuku tak malá a levná zařízení dosáhnout nemohou.

Cena

Pro mnoho zákazníků nejdůležitější parametr. Podíval jsem se po internetových obchodech a zjistil, že nejlevnější jsou nejstarší reproduktory MPS-70, které lze v současné době sehnat relativně levně, novější reproduktory jsou na tom výrazně hůře. Ke srovnání cen často používáme na tento účel specializovaný web Heureka.cz a podle něj momentálně ceny vypadají takto:

Zhodnocení

Kdo je vítěz? Každý zde představený výrobek je něčím specifický a najde si tak vlastní uživatele. Pro ty, kteří často vyráží do přírody a například na kolo, mohu jednoznačně doporučit „pouzdro-repro“ Sony Ericsson MAS-100. Má ze všech zde představených reproduktorů nejlepší zvuk a navíc umí telefon výborně ochránit před vnějšími vlivy. Pokud naopak chcete budit dojem, rozhodně si pořídíte MBS-100. Černý reproduktor vypadá jako z jiné galaxie a díky Bluetooth vás při použití nebudou obtěžovat žádné kabely.

Poslední dva výrobky jsou klasické konstrukce. MPS-30 je velmi decentním reproduktorem, navíc je velmi malý a lze jej mít stále s sebou pro každou příležitost. Nikdy vám nebudou překážet otravné dráty, ale pevné spojení telefon-reproduktor se také nehodí pro všechny příležitosti. Naopak MPS-70 sice nejsou dvakrát praktické, vše ale vynahrazují stereo zvukem a nejnižší cenou.

Diskuze (10) Další článek: Rozdáváme 80 GB paměťovek: vyhodnocení soutěže

Témata článku: , , , MOBI, Nejlepší zvuk, Plastová krabička, Mobil, Reproduktor, Malá velikost, Hud, Špičkový zvuk