HuneTec ReFlex je další zajímavý komunikátor

Kapesní mobilní organizér ReFlex je zajímavé zařízení se zajímavým uživatelským rozhraním. Jeho cena má být navíc více než lidová - co si více přát.

O originálních komunikátorech Blackberry od společnosti RIM jsme na MobilMánii již několikrát informovali. Tento komunikátor podobný spíše podivnému kapesnímu počítači s plnou QWERTY klávesnicí se již nějakou dobu prodává - a nutno dodat, že poměrně úspěšně.

Přestože Blackberry podporuje rychlé datové přenosy s využitím paketové technologie GPRS i jeho původní softwarová výbava je poměrně bohatá, jejími uživateli je mu vyčítána jedna jediná věc. Tento komunikátor je totiž postaven na vlastní, proprietárním operačním systému.

Právě proto nyní zvířilo oznámení poměrně neznámé taiwanské společnosti HuneTec (zratka anglického spojení HUman NEtwork TEChnology) o smlouvě o zakoupení licence na operační systém PalmOS. Přestože by HuneTec rád vyráběl několik různých zařízeních postavených na tomto operačním systému, prozatím má k dispozici pouze jediný produkt - je jím komunikátor ReFlex.

Při pohledu na tento přístroj vás již na letmý pohled napadne až nápadná podobnost ReFlexu s již zmiňovaným Blackberry. Přístroje jsou si na první pohled až k nerozeznání podobny - změny však nastanou až při pravidelném používání. Přestože v ReFlexu je operační systém PalmOS, nenajdeme zde žádný prvek známý z běžných PalmOS organizérů. V ReFLexu je totiž použito pouze jádro operačního systému, přičemž aplikační vrstva již je přetvořena - také s ohledem na skutečnost, že toto zařízení neobsahuje (a také se jím neovládá) dotykový displej.

Cena ReFlexu ještě není známa, dá se ale předpokládat, že se bude jednat o finančně poměrně dostupné zařízení do předplacených sad - velmi dobře si jej dovedeme představit cenou lehce nad hranicí šesti, sedmi tisíc korun. Obávám se však, že v česku se jej hned tak nedočkáme - zda vůbec.

Ve zkratce:

  • Displej: 160 x 128, 8 řádků X 26 znaků
  • Paměť: 8M bit Data Flash, 2M bit SRAM
  • Rozhraní: RS-232C l
  • Napájení: Li-ion 550mAh baterie
  • Rozměry: 106 x 70 x 18 mm
  • Jazyk: Angličtina nebo Španělština
Diskuze (6) Další článek: Bude pro T-Mobile pobouření českého webu noční můrou?

Témata článku: Dostupné zařízení, Prvek známý, Komunikátor, Reflex, Pravidelné používání