Hybridní displej Pixel Qi: to nejlepší z obou světů

Displej je u tabletů, komunikátorů a notebooků největším žroutem energie. Vyřeší to hybridní displeje? Díky 3M nás čeká jejich masová produkce.

Když se ve svém tabletu s Androidem podíváte na statistiku, co nejvíce užírá z baterie, zjistíte, že je to displej. Výrobci zatím řeší výdrž svých zařízení zvyšováním kapacity baterie, co ale na to jít z opačného směru, a zkusit snížit spotřebu displeje? Co takhle o 80 procent? Nereálné? Ale kdepak, jsou tu hybridní displeje, které to už dnes dokáží. Jedním z jejich výrobců je společnost Pixel Qi, která ho poprvé použila v projektu One Laptop per Child (OLPC).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
One Laptop Per Child

Mimo nižší energetické náročnosti řeší tyto displeje ještě jednu věc – čitelnost na přímém slunečním světle. Víme, že klasické displeje s tím mají problém, na slunci na nich moc neuvidíte. Hybridní displej má ale speciální režim pro tuto situaci, kdy plně využívá odraženého světla, a čitelnost je podobná, jako u čteček knih s elektronickým inkoustem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Displej umí pracovat v barevném i monochromatickém režimu

Displeje od společnosti Pixel Qi umí dle potřeby pracovat ve třech režimech:

  • Transmisivní, což je klasický režim LCD displeje s LED podsvícením, ten je stejný, jak ho běžně známe z většiny notebooků a tabletů. Displej je podsvícen diodami, zobrazuje plné spektrum barev ve svém nativním rozlišení. Spotřeba energie je standardní, čili vysoká.
Klepněte pro větší obrázek
Vlevo klasický displej, vpravo Pixel Qi
  • Transreflektivní, kdy je sice aktivní podsvícení, ovšem je sníženo na minimum, zobrazování pomáhá odražené okolní světlo, které na displej dopadá. Tímto je dosaženo znatelné úspory spotřeby energie. I v tomto režimu umí zobrazit barvy, ovšem pouze v omezeném rozsahu.
Klepněte pro větší obrázek
Vlevo klasický displej, vpravo Pixel Qi
  • Reflektivní, pracuje zcela bez podsvícení, využívá pouze okolního světla. Je to podobný princip, jako používají čtečky knih s elektronickým inkoustem, ovšem displej je plně schopný v reálném čase překreslovat obraz, což je důležité například pro přehrávání videa. Zobrazení je ale pouze monochromatické, v 64 stupních šedi. V tomto režimu je displej perfektně čitelný na slunci, a má minimální spotřebu, až o 80 procent nižší, než v transmisivním provozu. Zajímavostí je, že v tomto režimu má vyšší rozlišení (horizontálně až 3840 bodů u 10,1 palcové varianty), než u režimu s podsvícením.
Klepněte pro větší obrázek
Na slunci, vlevo klasický displej, vpravo Pixel Qi

Nevýhodou těchto hybridních displejů je zatím to, že jsou hodně drahé, a právě proto vstupuje společnost 3M, prostřednictvím 3M New Ventures, investičně do společnosti Pixel Qi, s cílem hromadnou výrobou těchto displejů snížit jejich cenu na přijatelnou úroveň. Snad mimo výrazného snížení ceny dojde i k rozšíření portfolia displejů, v současnosti nabízí Pixel Qi jen dvě varianty, úhlopříčku 7 palců a 10,1 palců (což ovšem pokryje 90 % tabletů).

V nedávné době investovala 3M New Ventures například do Perceptive Pixel Inc., která vyvíjí multidotyková řešení, či do txtr GmbH, která vyvíjí technologie pro elektronické čtečky. Pokud v budoucnu skloubí 3M všechny technologie, do kterých investovala, můžeme se těšit na hodně zajímavé displeje, které posunou svět tabletů, komunikátorů a notebooků zase kousek dál.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Porovnání displeje s iPadem a Kindle

A mimochodem, víte že Apple má také patent na hybridní displej? Čeká nás v budoucnu, až se tyto displeje rozšíří, další patentová válka?

Zdroj: pixelqi.com

Diskuze (31) Další článek: ACL: aplikace pro Android spustíme na ostatních platformách

Témata článku: , , , , Nativní rozlišení, Displej, Podobný princip, Svět, Klasický režim, Patentová válka, ? Displej, Okolní světlo, Hybrid, Klasický displej