Hyundai představil první auto se čtečkou otisků v klice. Umí mnohem víc, než jen odemknout

Automobilky už dávno pochopily, že je dobré se inspirovat ve světě smartphonů. Nejnovějším důkazem je čínská verze Hyundai Santa Fe pro sezónu 2019, která integruje čtečku otisků prstů do kliky dveří a do startovacího tlačítka.

Nejde ale jen o to, že auto pustí dovnitř a nechá nastartovat jen autorizované osoby. Když už podle otisku pozná konkrétního uživatele, rovnou mu nastaví sedačku, volant, zrcátka, klimatizaci a klidně i pustí oblíbený playlist. No a když chcete auto půjčit někomu, kdo nemá nastavený otisk? Žádný strach, klasický kovový klíč je stále v záloze.

Také auta značky Tesla můžete odemknout otiskem prstu, ale používá se snímač a aplikace v chytrém mobilu. A tak je Hyundai první, kdo čtečku integruje přímo do kliky. Slibuje, že odolá veškerým rozmarům počasí i času, spolehlivost má být stejná, jakou Apple udává u Touch ID, tedy 1:50 000.

Že bude nové Santa Fe „smartphonem na kolech“ potvrzuje i vestavěná bezdrátová nabíječka a hlasový asistent s umělou inteligencí. Jen nečekejte Google Assistanta, tohle je Čína, takže je ve hře Baidu. Zajímavě vypadají i speciální ultrazvukové senzory, které řidiče upozorní, že na zadním sedadle zapomněl dítě.

Navíc nejde o ojedinělý náznak nástupu biometrie. Subaru Forester už má pokročilou technologii rozpoznání tváře. I tady jde o kombinaci zabezpečení a nastavení interiéru pro konkrétního uživatele, kamery jsou navíc schopné rozpoznat únavu řidiče.

Zdroj: Korea Herald (via Engadget)

Diskuze (16) Další článek: Týden Živě: Průšvihy, aféry a faily roku 2018

Témata článku: , , , , , , , Pře, Hyundai, Zadní sedadlo, Otisky prstů, Subaru, Google Assistanta, KoreaHerald, Čtečka, Forest, Klika, Baidu, Chytrý mobil, Touch ID, Korea Herald, První auto, Čínská verze, Otisk, Pokročilá technologie