I starý kabel se může naučit nové kousky

Myslíte, že na datovém microUSB kabelu se nedá nic vymyslet? Přesvědčíme vás o opaku. Jeden umí tahat auta, druhý je oboustranný. Z obou stran.

MicFlip je microUSB kabel, u kterého nemusíte dávat pozor na orientaci při zasouvání do microUSB konektoru mobilu. Kromě toho je (má být) extrémně odolný. Trochu jsme si s pevností kabelu pohráli a fotka samozřejmě nedokazuje nic revolučního, 10kg činku by bez známky poškození unesl i váš obyčejný kabel. Podobně odolné má být i spojení kabelu a konektorů. Zkouším je lámat a drží. Především zde ale nejde o zvedání činek, tahání auta, ani cílené lámání konektorů, jde o trvanlivost při reálném používání. Tu prověří až čas, ale předpoklady jsou rozhodně dobré.

Klepněte pro větší obrázek

Kabel je opletený nylonem, konektory mají hliníková pouzdra a zlatem pláštěné styčné plochy. I když je microUSB oboustranné, nepřišlo o žádnou ze svých vlastností – kromě nabíjení umí ve spojení s počítačem přenášet i data.

Vlastně jedinou změnou k horšímu, je obtížnější zasunutí do telefonu. Vyzkoušel jsem pět telefonů, u tří bez problémů, u Galaxy S6 to šlo těžko, u S7 ještě hůř. Je třeba překonat odpor, pak ucítíte zřetelné zaklapnutí a konektor je na místě. Patrně něco bude na těch hlasech, které říkají, že tyhle oboustranné kabely nejsou pro konektor mobilu úplně šetrné.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
U velkého USB už musíte orientaci trefovat.

MicFlip je veleúspěšný projekt z Indiegogo. Tvůrci chtěli 13 tisíc dolarů na realizaci projektu, od lidí dostali 148 tisíc dolarů. A že koncept odolného kabelu lidi opravdu zajímá, dokazují i další podobné projekty na jiných crowdfundingových platformách. MicFlip koupíte na webu winnergear.com ve třech barevných provedeních (na fotkách je Silver, mají ještě Gold a kombinaci Red/Black. Vybrat si můžete délku 20, 100 nebo dokonce 200 centimetrů. Cena je 20 dolarů a doprava je po celém světě zdarma.

Také oboustranně, ale levněji

Pokud vás koncept oboustranných kabelů zaujal, mám pro vás i levnější variantu Celly Reversible. Přijde na 249 Kč, provedení je však tentokrát konvenčnější – jde o klasický kabel s gumovou izolací a zatavenými konektory. Zvláštností je, že oboustranné je tentokrát i „velké“ USB a také zde je při zasouvání do počítače/powerbanky nutné trochu přitlačit. Naopak microUSB leze do telefonů o poznání snadněji než MicFlip.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Celly Reversible se prodává v délce jednoho metru. Na fotkách vidíte srovnání oboustranných konektorů s klasickými.

Oboustranné kabely dělají přesně to, co od nich čekáte – nabíjí, datují, fungují. Jediné, z čeho mám strach, je opotřebení konektoru telefonu. Po dvou týdnech střídání obou „oboustraňáků“ nepozoruji žádný problém, ale za půl roku to může být jinak. Kabely v redakci zůstávají, hodlám je i nadále používat, takže se k tématu můžeme za pár měsíců vrátit.

Diskuze (15) Další článek: Aprílový T-Mobile: LG G5 a iPhone SE [ceník]

Témata článku: , , , , Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 128GB, Samsung Galaxy S6 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge 128GB, Samsung Galaxy S6 Edge 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge+, Samsung Galaxy S6 Edge+ 64GB, Starý, Střídání, Nov, Lámání, Klasický kabel, Kabel, Oboustranný konektor, Cink,