ICQ pro Pocket PC pod drobnohledem

Oblíbený program pro on-line chat ICQ je konečně i ve verzi pro kapesní počítače na platformě Pocket PC. Jestliže máte mobilní telefon s GPRS a infraportem, nic vám nebrání za opravdu malý peníz rozmlouvat se svými přáteli vždy a všude.

Známé a po celém světě rozšířené ajsíkjůčko existuje již v mnoha verzích pro nejrůznější operační systémy i platformy pro kapesní počítače. Před nedávnem se konečně objevila i verze pro PDA běžící na operačním systému Pocket PC 2002. V kombinaci s mobilním telefonem a datovými přenosy GPRS jde o opravdu příjemný a hlavně vcelku levný způsob, jak být vždy a všude na příjmu (rozuměj – se zelenou květinkou :-)).

Stačí jen pár věcí

Jestliže se vám líbí myšlenka být stále on-line, potřebujete jen několik „maličkostí“. Tou první je samozřejmě kapesní počítač (v našem případě s Pocket PC), pro komunikaci s okolním světem potřebujeme mobilní telefon, který podporuje datové přenosy GPRS a má infračervený port. Datové přenosy musíte mít aktivované na paušálním tarifu, předplacenky našich operátorů bohužel nabízí přes paketový přenos dat jen přístup na WAP, což nám nepomůže. Mobilní telefon můžeme vynechat vlastníte-li komunikátor, tedy kapesní počítač s mobilním telefonem dohromady.

Komunikátor je neocenitelný, chcete-li být on-line neustále. Při připojení klasického PDA s mobilním telefonem musíte směřovat infraporty proti sobě, což zabere obě ruce a třeba při čekání na tramvaj vám nezbude končetina pro vkládání znaků. Myslíte-li to s on-line chatem vážně, pořiďte si PDA i mobilní telefon s podporou Bluetooth, mobil může být v tomto případě klidně schovaný hluboko v kapse.

Dost vykládání o potřebném vybavení, vrhněme se na samotný program. Ten je volně ke stažení na stránkách ICQ v sekci Download. Instalace je standardní, netřeba komentovat. Důležitější je velikost samotného programu v PDA, myslím, že 1,5MB je přijatelná velikost.

Startujeme!

ICQ si ihned po spuštění žádá připojení – práce v režimu offline není bohužel možná. Do políčka ICQ # zadáte své UIN (identifikační číslo) a heslo. Jestliže ještě nejste na ICQ registrování, můžete to udělat přímo zde, tlačítkem New user? Click here!. ICQ na jednom PDA může používat i více uživatelů. V nastavení (Edit-Preferences…) můžete nastavit základní chování programu. Nastavení není zdaleka tak rozsáhlé, jako u stolního bratříčka, myslím ale, že to vůbec nevadí.

Po vyplnění čísla a hesla se připojte pomocí datových přenosů mobilního telefonu k internetu (s touto problematikou poradí váš operátor) a můžete dát Connect (Zatržením Auto-login se program bude připojovat automaticky po startu.). Ještě se chvíli zdržím u připojení. To totiž nemusí být realizováno jen datovými přenosy mobilního telefonu. U Pocket PC 2002 – pro který je ICQ určen – se můžete připojit i přes pevné připojení svého stolního počítače s kolébkou či infraportem. Asi si říkáte, k čemu je vhodné psát přes kapesní počítač, když budu připojen na velkém počítači. Máte-li však více „internetově aktivních“ členů rodiny, občas se hodí pokračovat v konverzaci na kapesním počítači, zatímco je PC obsazeno.

Zpráva sem, zpráva tam…

Je-li vše v pořádku, objeví se Contact List do patnácti sekund včetně všech kontaktů (databáze kontaktů se stáhne ze serveru ICQ – parádička!). Samozřejmě záleží na tom, kolik GPRS timeslotů si váš mobil ukousne. Za jednotky sekund se objeví i aktuální stav ostatních uživatelů.

ICQ si stáhne vaši databázi kontaktů; poklepáním na kamaráda se zelenou květinkou se otevře okno pro posílání zpráv.

Jak je vidět na obrázku, můžete si volit stejné stavy jako u stolního PC. Chybí jen položka Free for Chat. Svému okolí dáte najevo, že jste momentálně zaneprázdněn, že si nepřejete být rušen, nebo naopak – jste online a máte chuť si splknout. Jestliže není nikdo z vašich kamarádů připojen, můžete hledat spřízněnou duši pod tlačítkem Add/Invite Users. Zadáte-li často frekventovaný Nick, vyhledání chvíli trvá a také počítejte s tím, že přenesete dost dat.

Dobrý tip: Komunikujete-li s více uživateli, můžete mezi jednotlivými okny rychle přepínat pomocí šipky v pravém horním rohu. Jestliže máte rozvykládáno s více uživateli a přijde vám zpráva, nemusíte procházet všechna okna a pátrat, kdo vám poslal zprávu. Klikněte na blikající květinku ve spodní části displeje a otevře se okno s právě přijatou zprávou.

Smajlíci nesmajlíci

Má-li někdo zelenou květinku, stačí na něj jen dvakrát poklepat a otevře se okno s klasickým Message oknem. Znaky je nutno zadávat klasicky – softwarovou klávesnicí, nebo i pohodlnější klávesnicí externí. Do spodní části vložíte text a tlačítkem Message zprávu odešlete. Do zpráv lze vkládat smajlíky, jejich výběr je grafický a shodují se s ksichtíky na stolním ICQ. Nevím, zda-li jde o záměr, nebo o chybu programu – vyberete-li grafický smajlík, po odeslání se v horní části objeví jeho znaková verze. I protistrana obdrží jen dvojtečky, pomlčky a závorky. Stejné je to i u Emotikon – na PDA obdržíte jen textovou verzi např. *ANNOYED* či *SHOCKED*. ICQ tedy neumí značky přiřadit obrázkové verzi (viz – obrázky níže). Škoda.

Pro české uživatele je také důležitá podpora českých znaků. ICQ pro Pocket PC neumí zobrazit české znaky, a to v obou směrech. Jestliže vám někdo píše s diakritikou, dostanete prostě „paznaky“. Stejně tak i vámi odeslané háčky a čárky nedorazí příjemci v pořádku. Na začátku konverzace tedy požádejte protistranu, aby psala bez diakritiky. Na následující obrázcích je ukázková konverzace mezi PC a PDA. Všimněte si problémů s diakritikou také přenosu smajlíků.

Přímo z Message okna lze zaslat textovku na mobilní telefon, dotyčný však musí mít telefonní číslo uloženo v detailech. ICQ pro Pocket PC neukládá historii, jak jsme tomu zvyklí z PC.

Co lze a nelze

Podívejme se, co všechno ICQ pro Pocket PC v porovnáním s ICQ pro PC neumožňuje: ICQ Chat, zasílání emailů, přenos hlasu i hlasových zpráv. Avšak za největší nedostatek považuji absenci přenosu souborů. E-mail se vždy nehodí a ICQ je pro soubory přímočařejší. Snad v příští verzi. Dále je třeba podotknout, že ICQ pro Pocket PC neumí ICQ Chat, tedy on-line komunikaci bez posílání jednotlivých zpráv (na stolním PC při ICQ Chatu vidíte jak protistrana „datluje“ jednotlivé znaky).

V ICQ pro Pocket PC můžete sledovat detaily ostatních uživatelů, nebo si upravit ty vlastní. V obou případech však nejsou možnosti tak podrobné jako u stolního ICQ.

Když data sviští vzduchem…

…vzrůstá náš měsíční účet. U datových přenosů GPRS se totiž platí za přenesená data. Podívejme se, kolik dat ICQ při komunikaci potřebuje. Tabulka ukazuje velikost přenesených dat a následnou cenu ve dvou případech: GPRS bez měsíčního paušálu a GPRS s měsíčním paušálem, který se pohybuje okolo dvou set korun měsíčně. V závorce je uvedena cena u Oskara (zanedbáme 1MB dat zdarma), Eurotel a T-Mobile mají ceny stejné.

  data GPRS základ ET, TMo (Os) GPRS tarif ET, Tmo (Os)
Hodina v on-line režimu 28 KB 14,7 Kč (11,8 Kč) 0,9 Kč (0,73 Kč)
Hodina konverzace - asi sto zpráv oběma směry 78 KB 41 Kč (32,8 Kč) 2,5 Kč (2,2 Kč)
Přihlášení k ICQ 9 KB 4,8 Kč (4,1 Kč) 0,3 Kč (0,23 Kč)

Dobrý tip: Podrobnější tabulku včetně cen za klasické datové přenosy naleznete v Mobilitách 5/2002 na straně 18.

I když jste jen on-line, server oťukává vaše ICQ a kontroluje, jestli jste stále připojeni. Samotná konverzace není, ve srovnání třeba s textovými zprávami, vůbec drahá. Při plynulé konverzaci si s jedním uživatelem můžete vyměnit za hodinu zhruba sto zpráv. Jak je vidět z tabulky, bez datového tarifu vyjde takový pokec na 40, resp. 32 korun českých. S datovým tarifem je to mnohem veselejší, za sto zpráv zaplatíte jen něco málo přes dvě koruny. Tak mne napadá – nestojí dvě koruny obyčejná textovka?

Rychlost přenosu

Důležitá je také rychlost, s jakou vámi odeslaná zpráva dorazí k příjemci a naopak. Provedli jsme několik testů přenosu směrem PC (dial-up) na PDA (GPRS) a opačně – v drtivé většině případů dorazila zpráva do dvou až tří sekund, jen málokdy se zatoulala na více jak pět sekund.

ICQ má budoucnost i v mobilech!

I když ICQ pro Pocket PC není zdaleka tak vybavené jako jeho PC bráška, vůbec to nevadí a bohatě stačí to, co umí (tedy až na přenos souborů – škoda). Možnost přímé konverzace kdekoli a kdykoli je velmi lákavá, čekáte-li dlouho na vlak, při povídání s přáteli vám čas uteče mnohem rychleji. Když se podíváme na ceny, zjistíme, že je ICQ přes GPRS velmi levné (v případě tarifu), a v budoucnosti by mohlo vážně ohrozit textové zprávy. ICQ se očekává na takzvaných chytrých telefonech, možná se však dočkáme i ICQ vytvořeného v Javě, která se za krátkou dobu jistě prokouše i do těch nejlevnějších telefonů.

Diskuze (2) Další článek: Český Telecom – vlk se nažral a koza...

Témata článku: , , , Pro +, Drobnohled, Pocket, Obyčejná textovka, ICQ, Grafický smajlík, Odeslaná zpráva, Pocket PC, Končetina