ICQ v mobilu: návod k použití

Chatování přes mobilní ICQ je jeden z nejlevnějších způsobů, jak komunikovat mezi dvěma mobilními telefony. Za rozhovor, který by se vešel do třinácti SMS, zaplatíte s ICQ pouze 2,50 Kč. Poradíme vám, jak na to.
Kapitoly článku

Určitě se shodneme, že počítačový komunikační program ICQ je fenomén srovnatelný i se zprávami SMS. Jak je tedy možné, že se ICQ ještě neprotlačilo do mobilních telefonů? Vždyť by určitě mělo větší úspěch než řada služeb, které mobilní operátoři pracně vymýšlejí a potom draze tlačí prostřednictvím reklamních kampaní do hlav uživatelů.

Přestože operátoři nenabízejí ICQ oficiálně, prostřednictvím různých nástrojů se k němu lze dostat i z mobilů. Již před mnoha lety existovaly wapové služby, díky nimž bylo možné diskutovat s osobami připojenými na ICQ. Dlouho existují i prohlížeče pro kapesní počítače, které se k internetu připojí prostřednictvím mobilních telefonů. Díky smartphonům se standardními operačními systémy a díky podpoře mobilní Javy lze dnes dostat ICQ i do běžných mobilů.

Jedním z javových programů pro instantní messaging je TipicME, o kterém bude celý tento článek. Není sám. V archivech javových aplikací jako je třeba midlet.org najdete řadu podobných aplikací – stačí nechat vyhledat slůvko ICQ nebo Jabber, nebo se rovnou podívat do sekce Internet, Instant Messengers. Podle mých zkušeností je však TipicME jeden z mála, který spolehlivě funguje.

A takhle to potom vypadá 

  

TipicME: pro koho a pro co?

TipicME je produkt italské společnosti Tipic. Jde o program pro instantní messaging, který pracuje v systému Jabber a dokáže se připojit také k sítím ICQ, MSN a Yahoo.

TipicME je zdarma, vyzkoušel jsem ho na Siemensech S55 a SL55. Nemám bohužel k dispozici žádný další javový Siemens, lze snad předpokládat, že program bude funkční i na modelech M50, MT50 a C55 - snad i SL45i. Stáhněte si do počítače potřebné soubory JAR a JAD (celkem 100 kB) a nainstalujte je do Siemensu.

Program jsem bohužel nenašel v žádném javovém archivu, ve kterém by ke stáhnutí přes WAP, což je určitě špatná zpráva pro uživatele mobilů, které nelze propojit s počítačem. Kdyby někdo umístil zmíněné soubory na wapový server, ať je tak hodný a poskytne v diskusním fóru adresu, aby TipicME mohli vyzkoušet i ostatní čtenáři.

Kromě verze určené pro telefony Siemens je program k dispozici i pro Nokie 3650 a 7650 (soubor JAR, 105 kB). Pro Sony Ericsson P800 je dostupný ve formátu SIS (117 kB) jako standardní aplikace pro operační systém Symbian.

 
TipicME na Nokiích 7650/3650

Podpora jiných telefonů není vyloučena, Tipic totiž nabízí svůj program také ve standardní mobilní Javě: JAR a JAD (dohromady 100 kB). Další informace o kompatibilitě najdete na stránkách výrobce.

Musíme na to oklikou

TipicME není program, který se připojuje přímo k serverům ICQ. Využívá službu Jabber, která se může na ICQ napojit a okolní svět vás uvidí úplně stejně, jako byste se připojili ze svého počítače. Abyste nemuseli, stejně jako já, bádat nad správným nastavením, které není zrovna jednoduché, nabízím podrobný návod.

Tip: Další informace o technologii Jabber najdete na internetových stránkách www.jabber.org, www.jabber.com

Kromě javového programu si z webu www.tipic.com stáhněte také aplikaci TipicIM (1,8 MB). Umí totéž co javová verze, je však určena pro stolní počítač, a proto mnohem pohodlnější na ovládání. S její pomocí si vytvoříte účet na serveru Jabber, nastavíte přesměrování na ICQ a pohodlně do adresáře přidáte všechny osoby, se kterými budete chtít z mobilu komunikovat.

Vytvoření účtu

V počítači je nainstalován program TipicIM a po jeho prvním spuštění se objevilo následující okno:

  
1. Klikněte na tlačítko Add profile
2. Zadejte své uživatelské jméno a další informace
3. Vyberte si ikonku, pod kterou vás uvidí ostatní

  
4. Jestliže ještě nemáte účet na serveru Jabber, zvolte první možnost
5. Zaškrtněte Public Jabber server, do políček zadejte své uživatelské jméno a zvolte si heslo
6. Tím je registrace hotova a zobrazí se okno podobné ICQ

Po provedení těchto kroků byste již mohli spustit TipicME na svém telefonu a přihlásit se pod svým novým uživatelským jménem. Budete však zatím moci komunikovat pouze s uživateli systému Jabber, nedostanete se na ICQ. Musíte proto ve windowsovém TipicIM provést další nastavení:

Propojení s ICQ

  
1. Tlačítkem Settings v hlavním okně TipicIM vyvolejte tuto nabídku a v levém pruhu klikněte na záložku Transports, ze seznamu vyberte ICQ a stiskněte Configure
2. Do prvního políčka zadejte číslo svého účtu ICQ, na který se chcete napojit, doplňte heslo k tomuto účtu a uživatelské jméno (nepřišel jsem ale na to, k čemu zde uživatelské jméno přesně slouží)
3. Potvrzovací dialog oznámí, že propojení s účtem ICQ bylo úspěšné 

 
4. Propojení můžete rovnou vyzkoušet. V hlavním okně klikněte na tlačítko Add user, svůj protějšek najděte například podle čísla ICQ a přidejte ho do svého adresáře.
5. Doplňte do adresáře všechny osoby, se kterými chcete komunikovat. Je to jednodušší než je přidávat z mobilního telefonu.

Nastavení účtu je nyní hotovo a pokud se TipicIM nerozhodnete používat místo ICQ, můžete program zavřít.

Témata článku: , , , Siemens S55, Sony Ericsson P800, Řada služeb, ICQ, Celý rozhovor, Povídání v, Mobil, MOBI, Použití, Návod